(VIDEO) “Ta obisk je znak vrednotenja našega dobrega, odličnega bilateralnega sodelovanja” : Nemški kancler Olaf Scholz na obisku pri Robertu Golobu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ta obisk je znak vrednotenja našega dobrega, odličnega bilateralnega sodelovanja” : Nemški kancler Olaf Scholz na obisku pri Robertu Golobu

(VIDEO)  “Ta obisk je znak vrednotenja našega dobrega, odličnega bilateralnega sodelovanja” :  Nemški kancler Olaf Scholz na obisku pri Robertu Golobu

Sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo je vzorno, sta se danes po srečanju na Brdu pri Kranju strinjala premier Robert Golob in nemški kancler Olaf Scholz. Veliko pozornosti sta namenila Zahodnemu Balkanu, pri tem je Scholz opozoril, da je napredek držav regije na poti v EU odvisen od njihovega izpolnjevanja kriterijev.

“Želim si hitrega pristopa držav regije, ampak to je odvisno od izpolnitve kriterijev,” je dejal nemški kancler in dodal, da je ključno tudi, da se rešijo dvostranski spori med državami Zahodnega Balkana in se nato osredotočijo na napredek.

“To ni geopolitični proces odločanja, ampak gre za konkretne reforme in korake,” je povedal glede širitvenega procesa. Pri tem je zagotovil, da Nemčija ne bo le opazovalka, ampak je pripravljena aktivno prispevati k temu procesu.

Golob se je ob tem zahvalil Scholzu, ki je po njegovih besedah igral pomembno vlogo pri prepričevanju skeptičnih evropskih voditeljev glede evropske perspektive Zahodnega Balkana.

Scholz in Golob sta se strinjala, da se mora hkrati reformirati tudi EU ter predvsem poenostaviti procese odločanja. Slovenski premier je izpostavil, da se prepogosto zgodi, da so na evropskem svetu zablokirani zaradi ene države članice, ki lahko tako zasleduje svoje partikularne interese. “Zato verjamem, da je reforma nujna,” je dodal.

Izpostavila sta še odlično sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo na različnih področjih, zlasti gospodarskem. Zavzela sta se za njegovo okrepitev, pri tem sta izpostavila področje novih tehnologij, energetike in obrambe. O konkretnih poslih na področju obrambe medtem danes po Golobovih besedah konkretno nista govorila, se pa preučujejo možnosti okrepitve sodelovanja tudi na tem področju.

Scholz je izpostavil tudi pomoč Ukrajini in dejal, da jo je treba še naprej podpirati, “tudi z orožjem, ki ga potrebuje”. Pri tem je med drugim kot dober primer navedel češko pobudo glede nabave streliva, pri kateri sodelujeta tudi Nemčija in Slovenija.

Predsednika vlad sta se dotaknila tudi vojne v Gazi. Scholz se je zavzel za okrepitev dostave humanitarne pomoči predvsem po kopnem, saj z dostavo pomoči iz zraka in po morju ni mogoče zadovoljiti vseh potreb. Prepričan je, da bi moralo palestinsko islamistično gibanje Hamas poleg živih talcev predati tudi trupla pokojnih, da se lahko družine od njih dostojno poslovijo.

Golob je medtem izpostavil, da Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN deluje kot “pošteni posrednik za doseg miru”. Izrazil je še pričakovanja, da bodo v prihodnjih tednih sprejete nove resolucije, ki bi na koncu lahko vodile tudi v trajno politično rešitev dveh držav.

Slovenski premier in nemški kancler, ki v Sloveniji nima predvidenih drugih dvostranskih srečanj, sta pogovor na Brdu nadaljevala še ob delovni večerji, na kateri se jima je pridružila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

 

 

Slovenski premier in nemški kancler, ki v Sloveniji nima predvidenih drugih dvostranskih srečanj, bosta pogovor na Brdu nadaljevala še ob delovni večerji.

SPOROČILO ZA JAVNOST
26. marec 2024
Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je danes na delovnem obisku gostil kanclerja Zvezne republike Nemčije Olafa Scholza. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi strateškega partnerstva med državama ter izmenjava stališč o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.
V pogovoru sta izpostavila odlično sodelovanje med državama, se zavezala k poglobitvi sodelovanja tako na gospodarskem kot političnem področju in dotaknila razmer na Zahodnem Balkanu, v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi. Posvetila sta se tudi širitvi EU v povezavi z reformo EU in strateški agendi. Govorila sta tudi o energetiki, avtomobilski industriji in, seveda, nogometu.

Nemčija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije z blagovno menjavo 14.4 milijarde evrov, je na četrtem mestu po obsegu tujih neposrednih investicij v višini 1,84 milijarde evrov in na prvem mestu po obisku turistov.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je izpostavil, da gre v tej luči za pomemben obisk nemškega zveznega kanclerja v Sloveniji, prvega po trinajstih letih. »Ponosen sem, da teh trinajst let nismo izgubili, ampak so se naše vezi z Nemčijo še okrepile. Z Nemčijo odlično sodelujemo na vseh področjih – tako v okviru EU, zveze NATO kot drugih mednarodnih forumov,« je povedal premier dr. Golob. Ob tej priložnosti se je zveznemu kanclerju Scholzu zahvalil »za vodilno vlogo, ki jo ima v procesih v Evropskem svetu, saj gre za področja, ki zadevajo tudi Slovenijo, našo varnost, stabilnost in blaginjo.«

Predsednik vlade dr. Golob je izpostavil nemško pripravljenosti k doseganju preboja o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan. »Verjamem, da je zvezni kancler takoj spoznal, kako pomembno je, da te države postanejo del Evropske unije. Pri prepričevanju drugih v Svetu EU in držav, ki so bile skeptične, je zvezni kancler odigral pomembno vlogo, za kar mu moramo biti na Zahodnem Balkanu vsi hvaležni,« je povedal premier. Dodal je, da sta z nemškim zveznim kanclerjem razpravljala o evropskih vprašanjih in širših zunanjepolitičnih vprašanjih, vključno z rusko agresijo v Ukrajini. Pri tem sta se dotaknila vprašanja, kako pomagati Ukrajini in kako tam doseči mir.

Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici, premier in zvezni kancler sta pogovoru veliko pozornost namenila bilateralnemu sodelovanju. »Pogovarjala sva se o nadaljnji krepitvi sodelovanja na področju gospodarstva, novih tehnologij, energetike, obrambne industrije. Verjamem, da bomo našli skupni jezik in novo energijo pri podpori gospodarstva in sodelovanja,« je prepričan premier dr. Golob.

V pogovorih sta se dotaknila tudi nogometa, Nemčija je gostiteljica evropskega prvenstva v nogometu, kjer sodeluje tudi slovenska nogometna reprezentanca. »Slovenija bo v času prvenstva v Nemčiji prisotna tudi s poslovno delegacijo. 19. junija organiziramo v Münchnu pomembno konferenco in verjamem, da bo tudi to priložnost za okrepitev našega sodelovanja,« je dodal premier dr. Golob.

Nemški zvezni kancler Olaf Scholz je dodal, da državi povezujejo podobna stališča in izzivi. »Obvladati moramo izzive na področju energije in zagotoviti dobro prihodnost, zagotoviti rast in razvoj gospodarstva. Opraviti moramo potrebne naloge na področju modernizacije avtomobilske industrije, da bomo tukaj pomemben deležnik tudi v prihodnje,« je povedal kancler Olaf Scholz. Poudaril je pomen poglabljanja bilateralnih odnosov med državama, tudi v gospodarskem smislu. Dodal je, da sta se s premierjem dr. Golobom strinjala glede nadaljevanja bilateralnega akcijskega načrta. »Zdaj smo v fazi priprav na naslednji akcijski načrt in to je nekaj, kar je znak dobrih odnosov, da bomo korak za korakom nadaljevali delo v tej smeri,« je povedal kancler. »Slovenija je že 20 let članica EU in zveze NATO, tako politično kot varnostno smo zelo povezani. Seveda na nas čakajo veliki izzivi.«

Služba za odnose z javnostmi
Public Relations Office

COMMENTS

Wordpress (0)