“Brionski plenum na Dimičevi” – Kaj je v ozadju odstopa Vesne Vuković z mesta generalne sekretarke Gibanja Svoboda? – TOPNEWS.si

“Brionski plenum na Dimičevi” – Kaj je v ozadju odstopa Vesne Vuković z mesta generalne sekretarke Gibanja Svoboda?

“Brionski plenum na Dimičevi” – Kaj je v ozadju odstopa Vesne Vuković z mesta generalne sekretarke Gibanja Svoboda?

Popoldansko zasedanj organov največje vladne stranke, ki je  na Dimičevi potekal za tesno zaprtimi vrati, je bil sicer namenjen vsebinskim pripravam na evropske volitve. Čeprav naj bi šlo torej za rutinsko sejo politične stranke pa so rezultati podobni  Brionskemu plenumu.  Rezultat odhod Vesne Vuković, ki so jo v direkciji  Rolanju po sceni  tednika Mladina ljubkovalno imenovali “Berija,” z mesta generalne sekeretarke Gibanja Svoboda.

Naj spomnimo Lavrentij Pavlovič Berija je bil eden od vidnih boljševikov, bil pa je tudi maršal Sovjetske zveze, skrbnik državne varnosti, načelnik sovjetske varnosti in načelnik Ljudskega komisariata za notranje zadeve (NKVD) pod vodstvom Josifa Stalina. Berija  je bil  načelnik sovjetske varnosti in načelnik Ljudskega komisariata za notranje zadeve (NKVD) pod vodstvom Josifa Stalina. Vendar pustimo sovjetsko zgodovino in ljubkovalno primerjavo Vesne Vuković s sicer sadističnim šefom tajne policije Lavrentijem Berijo.

O odhodu Vesne Vukovič z mesta generalne sekretarke se je “šepetalo” ne “govorilo na glas” že nekaj mesecev, vendar je, glede na  pozicijo, ki jo je imela Vukovićeva imela znotraj Gibanja Svoboda, predvsem, ko gre za  odnos s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki naj bi ga Vukovičeva “varovala”, vse skupaj zdelo kot znanstvena fantastika.  Če se vrnemo v zgodovino bi lahko sinočnje  dogajanje na Dimičevi o katerem še vedno ni nekih zanesljivih informacij ampak zgolj špekulacije,  primerjali z znamenitim četrtim  ali bolj znanim “Brionskim plenumom” partije iz junija 1966.

Četrti ali brionski plenum centralnega komiteja ZKJ, ki je bil 1. julija 1966 na Brionih, predstavlja zgodovinski mejnik ne samo v razvoju jugoslovanskih varnostnih služb, temveč tudi v političnih in družbeno-ekonomskih odnosih v bivši SFRJ. Na tem plenumu je bil politično likvidiran Aleksander Ranković – Marko (Groja), med prijatelji Leka. Bil je podpredsednik SFRJ, organizacijski sekretar CK ZKJ, odgovoren za državno varnost in notranje zadeve in eden od najbližjih Titovih sodelavcev pred 2. svetovno vojno, med in po njej. Primer je doma in v tujini odmeval kot največja senzacija.

Ranković je bil javno obtožen zlorabe službe državne varnosti (SDV) in njene deformacije, kakor tudi za poizkus, da se izogne kontroli oblasti in Partije. Neposredno pa je bil obdolžen množičnega prisluškovanja državnim in partijskim voditeljem, posebno še maršalu Josipu Brozu – Titu. Plenum so javno prenašale radijske postaje. Ljudje niso mogli verjeti in doumeti, kaj se dejansko dogaja. Šokirani smo bili tudi pripadniki varnostnih služb, tudi vojaške. Ranković je skrušeno priznal svojo politično odgovornost in ponudil odstop z vseh funkcij, kar je bilo seveda sprejeto. Skupaj z njim je bil odstavljen tudi zvezni sekretar za notranje zadeve, Svetislav Stefanović – Ćeća, zatem pa je sledila velika čistka kadrov v organih Sdv, posebno v Srbiji. Ker je, po Titovi izjavi, mikrofon v njegovi spalnici našla varnostna služba JLA (Vs JLA), je to seveda pomenilo, da je dejansko in operativno prevzela in vodila celotno “prisluškovalno” afero”.

Česa je bila sinoči obtožena Vukovičeva ni znano .  V skopih uradnih informacijah je zapisano, da se generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković  s koncem meseca poslavlja s funkcije, nasledil jo bo Rok Marolt. Kot je navedel predsednik stranke Robert Golob “odhaja po tem, ko je izpolnila vse cilje, ki sva jih skupaj zastavila”. “Odhaja na lastno željo, izraženo že pred meseci. Na njeni življenjski poti ji želim samo najboljše,” je za nacionalno tiskovno agencijo odhod Vukovićeve komentiral predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

Novinarski kolega Gregor Dernovšek  je sinoči v  Odmevih povzel trače med novinarji , po katerih  se je o odhodu Vukovićeve ugibalo kar nekaj časa: ” Z njenim vplivanjem na odločitve stranke, naj bil  nezadovoljen, kar precejšen del poslanske skupine.  Stalno so se pojavljali  očitki o njenem avtokratskem vodenju, pa denimo nadzorovanju poslancev, pa tudi nekaterih ministrov. Nekaterim pa so šli v nos  še vedno nepojasnjeni posli pred njenim nastopom funkcije v Gibanju Svoboda, (ko je bila Vukovićeva novinarka portala Necenzurirano).   Mnogi so se zato tudi čudili, zakaj  predsednik vlade in stranke  Robert Golob vztraja pri njej in zakaj jo še vedno tako zelo podpira? No danes je na vse te obtožbe odgovorila, oziroma razrešila situacijo kar sama”. Tako  Gregor Drnovšek. Po  informacijah  prič, ki so bili sinoči na svetu stranke je namreč Vukovićeva imel zelo čustven in tudi zelo oseben nagovor v katerem je pojasnila članom sveta stranke, da se umika z 31- marcem.  Kot razlog pa naj bi med drugim navedla “vse bolj pogoste “politične, osebne, kot tudi medijske napade nanjo”. Z umikom pa,  “da želijo sprostiti napetost v sami stranki, da se mirno pripravijo na evropske volitve in da se  ta napetost nekako umiri”.

Voditelj Igor Bergant je Drnovška seveda vprašal zakaj prav zdaj in kaj to pomeni za predsednik vlade Roberta Goloba, katerega zaupnica je bila Vesna Vuković? Tu bi seveda lahko dodali  vprašanje ali odhod Vukovičeve pomeni tudi skorajšnji odhod predsednika vlade Roberta Goloba?  Zanimivo je namreč , da novi generalni sekretar prihaja iz kroga podpredsednika vlade in finančnega ministra Klemena Boštjančiča, ki ga v političnih koluarjih omenjajo kot rezerva, če bi pri “številki ena” šlo kaj narobe.

Je pa  res smo v teh dneh priča prav nenavadno zgoščenemu dogajanju  v krogu  najbližjih sodelavcev Roberta Goloba.  Spomnimo pred nekaj dnevi je bila sprejeta še nepojasnjena odločitev , da iz njegovega kabineta odhaja njegova sekretarka za kulturo Kaja Širok.  Glede Vesne Vuković, tako Drnovšek, ” pa smo v teh dneh priča medijskim obračunavanjem  na odprti sceni med nekdanjimi kolegi iz Gibanja Svoboda glede zloglasne preiskovalne komisije in očiti o tem , da gre za domnevno razkrivanje zaupnih dokumentov o p0oslovanju nekaterih podjetij  za kar neposredno krivijo prav Vesno Vuković. In verjetno je bilo prav to dogajanje v teh zadnjih dneh tista  kaplja čez rob, ko je morala ali pa tudi sama sprejela to odločitev, da se mora posloviti z mesta generalne sekretarke”.

Ob tem naj dodam, da je zanimiv pogled na sliko po enem od vrhov koalicije, kjer  bosta v prihodnje  manjkata, kar dva generalna sekretarja stranke. Najprej je zaradi afere z nakupom sodne stavbe na Litijski odstopil Klemen Žibert,  sinoči pa še Vesna Vuković. Kdo je naslednji? Če gremo po vrsti bi moralo retuširanje skrbeti Mateja Tašnerja Vatovca

COMMENTS

Wordpress (0)