(VIDEO) Ministrska kandidatka Andreja Katič pred jutrišnjim zaslišanjem na sestanku v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ministrska kandidatka Andreja Katič pred jutrišnjim zaslišanjem na sestanku v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba

(VIDEO) Ministrska kandidatka Andreja Katič pred  jutrišnjim zaslišanjem na  sestanku v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba

Ministrska kandidatka za vodenje pravosodnega resorja Andreja Katič, ki bo načrte za svoje delo v petek predstavila pred odborom DZ za pravosodje, poudarja, da se zaveda, da bo ob zeleni luči DZ prevzela resor z močno okrnjenim ugledom. V luči afere sodna stavba zatrjuje, da ne bo ničesar pometala pod preprogo in bo delovala transparentno.

“Ne pristajam na to, da je bilo vse narobe. Ne bom pa ničesar pometala pod preprogo, pogledali boste lahko vse dokumente, predvsem pa želim transparentno opravljati svoje delo tudi naprej. Marsikaj je dobro zastavljeno in verjamem, da bom nadaljevala, kar je moja predhodnica tudi začela,” je pred petkovim zaslišanjem in po današnjem sestanku v kabinetu predsednika vlade dejala Katič.

Zatrjuje, da želi v luči afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski, ki je odnesla njeno predhodnico Dominiko Švarc Pipan, in ob sumih domnevnih nepravilnostih pri drugih poslih ministrstva na ministrstvu delati transparentno.

Z dosedanjimi posli in morebitnimi ugotovljenimi nepravilnostmi se bo po imenovanju v DZ seznanila ob primopredaji poslov na ministrstvu za pravosodje, verjame, da ji bo Švarc Pipan predala tudi dodatna poročila, ki jih je pripravila v minulih tednih.

“Podpiram pa transparentno poslovanje, kot sem že v preteklosti, bom najprej vzela vsa pooblastila, ne ker ne bi zaupala sodelavcem, ampak ker želim vedeti, kdo ima kakšna pooblastila in kdo ima tudi kompetence za opravljanje posameznega dela. Poznam nekatere sodelavce, so odlični, žal mi je, da je njihov ugled okrnjen,” je še dejala.

Še pred predstavitvijo svojih načrtov za delo na resorju se je Katič danes udeležila sestanka v kabinetu predsednika vlade, med drugim na temo neuresničene odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Zaradi slednje namreč tako sodniki kot tožilci nadaljujejo protestne aktivnosti, sodniki med drugim na državno odvetništvo že vlagajo odškodninske zahtevke zoper državo zaradi prikrajšanja pri plačah, tožilci pa so za 14. marec napovedali tudi novo enodnevno stavko.

Kako se bo lotila reševanja številnih težav na resorju, Katič danes še ni razkrila. Čas za to bo po njenih besedah na petkovi predstavitvi pred člani odbora DZ za pravosodje.

Predsednik vlade Robert Golob je sicer predlog za imenovanje Katičeve za pravosodno ministrico v DZ poslal v ponedeljek.

Kandidatka za novo ministrico je leta 1996 končala študij prava na mariborski pravni fakulteti, po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do leta 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. V letu 2014 je bila izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na položaj ministrice za obrambo (2015-2018) v vladi Mira Cerarja tudi podpredsednica državnega zbora. Leta 2018 je bila imenovana za ministrico za pravosodje v vladi Marjana Šarca, funkcijo je opravljala do izteka mandata leta 2020. Svojo poklicno pot je nadaljevala v upravi Mestne občine Velenje, januarja lani pa je bila imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

COMMENTS

Wordpress (0)