(V ŽIVO) Bo Janša dosegel svoje? – Preiskavo poslovanja podjetij Gen-I in Golobovega Star Solarja so, namesto poslancev, zahtevali kar državni svetniki – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Bo Janša dosegel svoje? – Preiskavo poslovanja podjetij Gen-I in Golobovega Star Solarja so, namesto poslancev, zahtevali kar državni svetniki

(V ŽIVO) Bo Janša dosegel svoje? – Preiskavo poslovanja podjetij Gen-I in Golobovega Star Solarja so, namesto poslancev, zahtevali kar državni svetniki

Janšev SDS si že od začetka mandata sedanje vlade neuspešno prizadeva za parlamentarno preiskavo poslovanja podjetja Gen-I, ki ga je pred prihodom v politiko vodil Robert Golob.  Ker ima poslanska skupina SDS 27 poslancev, za vložitev zahteve za preiskovalno komisijo pa je potreben podpis 30-tih poslancev Ker  ni uspel dobiti podpisov opozicijske NSi Mateja Tonina, kar je tudi  eden od razlogov za spor in neenotnost opozicije. A po skoraj dveh letih vse kaže, da bi s pomočjo državnega sveta, ki  lahko prav tako zahteva ustanovitev preiskovalne komisije je  Janez Janša  vendarle dosegel svoje.

Celo več na seznamu preiskovalne komisije, ki jo namesto Janševih  ustanavlja državni svet so na seznam dodali še Golobovo podjetje Star Solar ter domnevno nezakonito financiranjem politične stranke Gibanje Svoboda.

Državni svetniki bodo namreč na  današnji seji odločali o predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala s poslovanjem podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Predlog za odreditev preiskovalne komisije je vložil državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen.

Namen parlamentarne preiskave je med drugim pojasniti in razjasniti vsa dejstva in okoliščine ter oceniti dejansko stanje domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja Gen-I in nezakonitega financiranja volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022, je navedeno v objavljenem predlogu za odreditev preiskovalne komisije.

Člani preiskovalne komisije bodo v primeru njene ustanovitve obenem ugotavljali vlogo in odgovornost nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-I in aktualnega premierja Roberta Goloba v obdobju, ko je bilo to podjetje pod prevladujočim vplivom ali v lasti države, in sicer s kakšnim interesom naj bi domnevno ravnal nezakonito oziroma v nasprotju z veljavno zakonodajo.

“Odreditev predmetne parlamentarne preiskave je utemeljena in nujna, ker so se v medijih pred in med volitvami v DZ leta 2022 širile informacije o domnevno spornem financiranju predvolilne kampanje politične stranke Gibanje Svoboda ter o domnevno spornih poslovnih dejavnostih, in sicer za poslovno svetovanje podjetja Gen-I za podjetje KCA, katere ustanoviteljica je bila Vesna Vuković, ki je nato lastništvo prenesla na osebo, ki tudi piše za isti spletni portal Necenzurirano.si,” je zapisano v predlogu.

DZ o odreditvi parlamentarne preiskave, ki jo zahteva državni svet, ne glasuje, saj jo mora odrediti v skladu z ustavo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)