Putin: “Grožnje Zahoda so tiste, ki povzročajo nevarnost jedrske vojne in posledično uničenja civilizacije” – FT objavil tajne dokumente “o ruskem strateškem načrtovanju jedrske vojne” – TOPNEWS.si

Putin: “Grožnje Zahoda so tiste, ki povzročajo nevarnost jedrske vojne in posledično uničenja civilizacije” – FT objavil tajne dokumente “o ruskem strateškem načrtovanju jedrske vojne”

Putin: “Grožnje Zahoda so tiste, ki povzročajo nevarnost jedrske vojne in posledično uničenja civilizacije” – FT objavil tajne dokumente “o ruskem strateškem načrtovanju jedrske vojne”

Ruska vojska je povečala svoje bojne zmogljivosti in samozavestno napreduje po vsej fronti v Ukrajini, je danes poudaril ruski predsednik Vladimir Putin. V govoru o stanju v državi je dejal tudi, da večina Rusov podpira operacije v Ukrajini. Zahod pa je posvaril, da ima Rusija orožje, ki lahko doseže tudi te države, poročajo tuje tiskovne agencije. “Bojne zmogljivosti oboroženih sil so se večkratno povečale. Samozavestno napredujejo na številnih področjih,” je glede vojne v Ukrajini poudaril Putin.

Ob začetku skoraj dvournega govora pred obema domovoma ruskega parlamenta je pozval k minuti molka za padle ruske vojake v Ukrajini, ki jih je ob koncu označil za pogumne bojevnike, ki se ne bodo umaknili. “Rusija ni začela te vojne, a bomo storili vse, da izkoreninimo nacizem in zaščitimo suverenost naših državljanov,” je dejal. Povedal je še, da ruske vojaške operacije v Ukrajini podpira absolutna večina ruskega prebivalstva ter se državljanom in podjetjem zahvalil za podporo.

Zahodne države, ki morda razmišljajo o napotitvi vojakov v Ukrajino, pa je Putin posvaril, da ima Rusija orožje, ki lahko doseže tudi te države. Po njegovih besedah so grožnje Zahoda tiste, ki povzročajo nevarnost jedrske vojne in posledično uničenja civilizacije. Opozoril je še, da bodo posledice za morebitne napadalce veliko bolj tragične kot v preteklosti.

Še posebej je bil oster do ZDA. Kot je dejal, želijo ameriški politiki pred novembrskimi predsedniškimi volitvami pokazati, da še vedno vladajo svetu. ZDA je tudi očital, da želijo dokončno premagati Rusijo in jo potegniti v oboroževalno tekmo.

Spomnil je še na 10. obletnico priključitve Krima. “Samo enotni lahko naredimo vse, kar smo si zamislili,” je dejal Putin in dodal, da je Rusija dokazala, da je pripravljena odgovoriti na vsak izziv. Poudaril je, da Rusija ne bo nikomur dovolila, da bi se vmešaval v njene notranje zadeve.Putin je dejal tudi, da so Rusi “žrtve rusofobije”. “Brez suverene in močne Rusije ni stabilnega svetovnega reda,” je dejal po poročanju britanskega BBC.

Je pa pohvalil ruske zaveznice in njihove politike, kot je denimo kitajska pobuda En pas, ena pot. Zavzel se je tudi za krepitev sodelovanja z arabskimi državami ter državami v Latinski Ameriki in Afriki. Zatrdil je, da je Rusija glede na bruto domači proizvod (BDP) danes največje gospodarstvo v Evropi in peto na svetu.

V govoru se je posvetil tudi notranjepolitičnim temam. Med drugim je omenil družinske vrednote, ki jih je postavil v ospredje svoje kampanje pred predsedniškimi volitvami, ki bodo od 15. do 17. marca. Zavzel se je za povečanje števila rojstev in obljubil izboljšanje življenjskega standarda družin. Napovedal je gradnjo dodatnih 150 šol in 100 vrtcev ter se zavzel za modernizacijo davčnega sistema v Rusiji, ki bi vodila v pravičnejšo porazdelitev davčnih bremen.

Ruse je tudi pozval k bolj zdravemu načinu življenja. “Opustite pitje, začnite smučati,” je ponovil geslo iz časa Sovjetske zveze. To je Putinov 19. govor o stanju v državi. Nazadnje je imel tovrstni govor februarja lani, ko je razglasil prekinitev sodelovanja Rusije v pogodbi o jedrski razorožitvi Novi Start.

Časnik Financial Times pa je pridobil dokumente, ki so razkrili rusko strateško načrtovanje jedrske vojne. Dokumenti opisujejo scenarije, po katerih bil lahko Rusija po poročilu namestila jedrsko orožje. Podrobnosti vključujejo, koliko njihove vojaške obrambe je treba uničiti, da postanejo jedrske.

Tajni vojaški dokumenti razkrivajo, kdaj bi Rusija razmislila o uporabi jedrskega orožja, vključno z uničenjem 20 % svojih podmornic z balističnimi raketami Kremelj naj bi razmišljal o široki paleti scenarijev o tem, kdaj naj bi država postala jedrska , so pokazali razkriti ruski vojaški dokumenti, ki jih je pridobil The Financial Times .

29 razkritih datotek se nanaša na taktično jedrsko orožje in so datirani od leta 2008 do 2014, kar pomeni, da so stari vsaj 10 let. Orožje, opisano v datotekah, je namenjeno specifičnim tarčam na bojišču in niso bojne glave medcelinskega dosega, katerih cilj je izbrisati cela mesta. Toda dokumenti opisujejo podrobne pogoje, koliko ruskega vojaškega obrambnega sistema je treba uničiti, da se sproži jedrska vojna, poroča FT.

Na primer, Rusija lahko uporabi jedrsko orožje, če bo uničenih 20 % njenih strateških podmornic z balističnimi raketami, je poročal časopis. Takšne podmornice so tiste, ki so sposobne izstreliti jedrske rakete, ki bi sprožile vsesplošno vojno, kakršne so se bali med hladno vojno.

Drugi pragovi jedrske vojne vključujejo, če so uničena tri letališča ali 30 % ruskih napadalnih podmornic na jedrski pogon – kot so podmornice razreda Yasen, ki jih Moskva še naprej dodaja svoji pomorski floti. Te datoteke vključujejo podrobnosti vojnih iger – simulacij vojne, ki se pogosto izvajajo za vojaško strateško načrtovanje – in predstavitve za mornariške častnike, poroča The Financial Times.

Predvsem vključujejo tudi scenarije, v katerih Kitajska napade Rusijo, vključno s pogoji, ko bi Moskva lahko uporabila taktično jedrsko orožje v odločitvi o prvem napadu. Po FT eden od scenarijev vključuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da se Kitajski prepreči nadaljnje prodiranje v Rusijo z “enotami drugega ešalona”, izraz, ki se običajno nanaša na drugi invazijski val, ki bi podprl in okrepil začetni napad.

 

Takšni dokumenti kažejo, da je Rusija razmišljala o napadu s Kitajske, čeprav sta Peking in Moskva v 21. stoletju še naprej gradila tesne diplomatske vezi. Leta 2022, osem let po izdelavi najnovejšega tajnega dokumenta, sta obe državi razglasili partnerstvo brez omejitev . Ta obljuba je bila ohranjanje tesnih vezi ter krepitev gospodarstva in vojske drug drugega. Medtem je Kitajska javno trdila, da se drži jedrske politike “brez prve uporabe” in da bo jedrsko orožje uporabila samo kot odgovor na jedrski napad.

FT je poročal, da je tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina izpodbijal “verodostojnost” dokumentov, ko so ga vprašali o jedrskih datotekah.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je za časopis povedal, da sta Moskva in Peking “pravno vzpostavila koncept večnega prijateljstva in nesovražnosti”. Tiskovna služba kitajskega zunanjega ministrstva se ni takoj odzvala na prošnjo za komentar, ki jo je poslal Business Insider.

Odkar je Rusija leta 2022 napadla Ukrajino, je Putin povišal vložek glede svoje jedrske retorike – tako zelo, da so nekateri vojaški uradniki in strokovnjaki začeli dvomiti o grožnjah ruskega voditelja .Septembra 2022, potem ko je Rusija začela z delno mobilizacijo rezervistov za vojno v Ukrajini, je Putin izpostavil spekter jedrske vojne in izjavil, da njegova opozorila “niso blef “. Grožnje naj bi  zadevale celo enega najbližjih zaveznikov Rusije, kitajskega Xi Jinpinga . Kitajski in zahodni diplomatski uradniki so pred tem za The Financial Times povedali, da je Xi Putina osebno posvaril pred jedrsko vojno.

COMMENTS

Wordpress (0)