(VIDEO) “Vladna kriza se bo najprej reševala z rekonstrukcijo vlade, v naslednjem koraku pa s predčasnimi volitvami” – Janez Janša o tem , da je “vladna kriza že tu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vladna kriza se bo najprej reševala z rekonstrukcijo vlade, v naslednjem koraku pa s predčasnimi volitvami” – Janez Janša o tem , da je “vladna kriza že tu”

(VIDEO) “Vladna kriza se bo najprej reševala z rekonstrukcijo vlade,  v naslednjem koraku pa s predčasnimi volitvami” – Janez Janša o tem , da je “vladna kriza že tu”

DZ je izredno sejo na temo boja proti korupciji, ki jo je zahtevala SDS  začel z uvodnim nastopom Janeza Janše, ki je v obrazložitvi dejal, da je dal povod za sejo kar sam predsednik vlade Robert Golob, ko je nedavno slovenski in mednarodni javnosti razkril, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije. Obregnil se je zlasti ob nakup stavbe na Litijski.

Janša je opozoril, da je premier Golob ob srečanju z generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay med drugim priznal, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije, “nekaj dni pozneje pa je predsednica druge največje koalicijske stranke, ko je govorila o tem, priznala, da ljudje v Sloveniji živijo vse slabše”. “Potem najbrž ni treba obtoževati opozicije, zakaj je sklicala to sejo,” je dejal prvak največje opozicijske stranke.

V zahtevi za sklic izredne seje DZ o korupciji so poslanci SDS sicer popisali že znane očitke. Na koruptivno in klientelistično ravnanje vlade po njihovem mnenju kaže nakup 13.000 prenosnih računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo in lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar.

Ključni očitek, ki mu je danes pozornost namenil tudi Janša, pa je sporni večmilijonski nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišč, zaradi katerega je odstopila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

V SDS namreč ne verjamejo razlagi, po kateri naj bi bili za sporni nakup krivi zgolj uradniki na ministrstvu ali generalni sekretar ene od koalicijskih strank. “Vi trdite, da od vrat ministra za pravosodje naprej nihče ni odgovoren. Če kupimo to razlago, potem se postavi vprašanje, koliko takšnih okostnjakov je še v omari te vlade, če lahko neke službe ‘naštrikajo’ neko zadevo, za katero gre denar iz državne proračunske rezerve namesto v sklad za obnovo po poplavah za nakup propadajoče stavbe,” je bil kritičen Janša.

“Če javnosti in pristojnim organom prodajate to razlago, potem je treba opraviti forenzično preiskavo vseh podobnih prerazporeditev sredstev, vseh takšnih nakupov, ker ni nobene garancije, da je pri ostalih zadevah to preverjanje delovalo,” je pozval Janša. “Predlagam, da sama koalicija resno razmisli o tem, kakšno razlago korupcijske afere prodaja javnosti in pristojnim organom,” je dodal.

Prepričan je, da bi nekomu morali zazvoniti alarmi tudi zato, ker saga o nakupu ali izgradnji sodne palače poteka že 20 let. Zadeve za gradnjo sodne palače so pripravljene, imamo projekte, zemljišča, gradbeno jamo. “In potem pridejo predlogi, da se kupi propadajoča stavba brez parkirišč. In vi trdite, da je možno, da se je zgodilo, da je nekdo to podtaknil, ne da bi komurkoli v verigi do kabineta predsednika vlade zazvonili zvončki,” je bil slikovit.

Obregnil se je tudi ob delo policije, saj da po njegovem vedenju še noben kriminalist ni obiskal ministrstva. “Depolitizirana policija je zelo hitra, ko gre za stvari, ki vladajoče motijo, ko gre pa za prvovrsten korupcijski škandal, ki ga priznava sam predsednik vlade, pa glejte, nobenega kriminalista na kraju,” je dejal.

V zadevi sicer poteka predkazenski postopek.

V SDS so pripravili tudi predlog priporočil vladi za izboljšanje stanja na področju boja proti korupciji, a jih je v torek zavrnil že pristojni odbor za pravosodje, zato o njih danes ne bodo glasovali. Med drugim so predlagali, naj DZ pozove vlado, da predlaga zakonske rešitve na področju preventive v zvezi s koruptivnimi ravnanji, ki bodo omogočile učinkovitejše in hitrejše odkrivanje, preiskovanje in sojenje v primeru kaznivih dejanj korupcije. Predlagali pa so tudi, naj vlada razmisli, ali je še sposobna opravljati svojo funkcijo.

V največji opozicijski stranki so sicer ob pripravi zahteve za sklic seje napovedali, da je to uvod v nadaljnje korake, med drugim se je omenjalo vnovično interpelacijo celotne vlade. “Pravzaprav se vsak teden zgodi toliko stvari, da bi morali imeti odprto interpelacijo,” je ob robu seje danes komentiral Janša. Po njegovih besedah interpelacijo vlade pripravljajo.

“Šla bo na strateške stvari. Namen tega, kar počnemo, ni zgolj to, da opozicija opravlja svojo ustavno vlogo in opozarja na napake vladajočih, naš namen je tudi, da preprečimo, da bi ta vladna koalicija situacijo tako poslabšala, da se je ne bi dalo potem rešiti niti v naslednjem mandatu,” je navedel razloge za interpelacijo. Kdaj jo bodo vložili, ni razkril, saj da za razliko od aktualne vlade nimajo postavljene časovnice.

Glede aktualne politične situacije v Sloveniji pa je ocenil, da je v zadnjem mesecu postalo jasno, da je vladna kriza že tu. A je po njegovih besedah razmerje moči v DZ takšno, da koalicija “drugačne barve” ali “bolj uravnotežena” koalicija ni mogoča. Vladna kriza se bo tako najprej reševala z rekonstrukcijo vlade, s čimer bi koalicija pridobila še nekaj časa, v naslednjem koraku pa s predčasnimi volitvami, je prepričan prvak SDS.

Ministrica za pravosodje v odstopu Dominika Švarc Pipan je v predstavitvi stališča vlade na izredni seji DZ, na kateri na zahtevo SDS razpravljajo o korupciji, izpostavila nekatere sporne prakse prejšnje vlade. Ocenila je, da seja ni bila sklicana z namenom boja proti korupciji, pač pa je vanjo vključena interpelacija zoper pravosodno ministrico.

Švarc Pipan je poudarila, da je objektivno odgovornost za nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani že sprejela in predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila odstop, ki ga je ta sprejel in poslal v DZ. Ob tem je spomnila na primer ministra za notranje zadeve v prejšnji vladi Aleša Hojsa, ki da je nepreklicno odstopil, a je takratni premier Janez Janša odstop kljub drugačnim pravilom poslovnika DZ do konca mandata vlade “držal v predalu”.

Dejala je, da je glede nakupa stavbe na Litijski cesti razkrila vse ključne dimenzije, sprejela politično odgovornost in odstopila, predvsem pa za razliko od številnih drugih afer ni dopustila, da se ta pomete pod preprogo.

Na današnje očitke predsednika SDS Janeza Janše, ki jih je nanizal ob začetku izredne seje, da je za nakup stavbe odgovorna celotna vlada, pa je znova zatrdila, da so njene odločitve in odločitve vlade temeljile na prirejeni dokumentaciji in prikrivanju informacij.

Sklic izredne seje je po njenih besedah v tem času gotovo prikladen, namen pa je odvračanju pozornosti od dejstva, da je prejšnja Janševa vlada “storila vse, kar bi se dalo storiti, da uniči ali pa vsaj paralizira učinkovitost delovanja sistema organov, odgovornih za odkrivanje, preiskovanje in pregon korupcijskih praks”.

Ob tem je spomnila ne nekatere, po njenih besedah sporne prakse prejšnje vlade, med drugim na neustavno znižanje tožilskih plač, pa tudi na blokiranje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. SDS je tudi edina stranka, ki kategorično nasprotuje krepitvi neodvisnosti sodstva, je dodala.

Vlada, pa tudi sama kot ministrica v odstopu, upa, da bo današnja razprava osredotočena na potrebne sistemske spremembe. “Kajti če kdaj, je zdaj pravi čas, da se tega resnično lotimo pogumno, neomajno in sistemsko. In če kaj, afera na Litijski, ki sicer poskuša biti danes fokus te debate, pa ne bi smela biti, zgolj kaže na to potrebo in zgolj daje upanje, da prav zaradi tega, kar se dogaja pred očmi javnosti, te zgodbe ne bo konec in ne bo šlo vse naprej tako, kot je šlo do sedaj,” je sklenila.

 

COMMENTS

Wordpress (0)