Specializirano državno tožilstvo naj bi prejelo kazensko ovadbo proti Švarc Pipan, kazenska ovadba pa naj bi “že čakala” Janija Prednika zaradi “Esmeralde” – TOPNEWS.si

Specializirano državno tožilstvo naj bi prejelo kazensko ovadbo proti Švarc Pipan, kazenska ovadba pa naj bi “že čakala” Janija Prednika zaradi “Esmeralde”

Specializirano državno tožilstvo naj bi prejelo kazensko ovadbo proti Švarc Pipan, kazenska ovadba pa naj bi “že čakala” Janija Prednika zaradi “Esmeralde”

Na današnji seji DZ o korupciji je med drugim v ospredju nakup stavbe na Litijski, ki je najbolj zatresla koalicijsko SD. Vsi v SD čutijo breme afere, četudi vanjo niso vpleteni, med članstvom pa vre od želje po preobrazbi, je v DZ dejal vodja poslancev Jani Prednik. Stranka sicer v teh dneh pospešeno išče kandidata za vodenje pravosodnega resorja.

“Številni me sprašujejo, zakaj smo tako brutalno iskreni, saj imajo tudi druge stranke afere. Sprašujejo me, zakaj tako brezkompromisni obračun in ali se ne bojimo, da nam bo ta iskrenost škodovala,” je v stališču poslanske skupine na današnji izredni seji DZ o boju proti korupciji izpostavil Prednik. Prepričan je, da gre “za vse ali nič”, v SD pa da zaupajo organom pregona. “Če ali ko bodo ugotovili, da so posamezni člani Socialnih demokratov vpleteni v kakršnokoli korupcijsko afero, bomo zarezali in počistili, sicer socialne demokracije v Sloveniji ne bo več,” je zatrdil.

Po njegovih besedah so sicer nekatere poteze v stranki, ki se je znašla v središču afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani v višini 7,7 milijona evrov, že potegnili. Ministrico za pravosodje iz njihovih vrst Dominiko Švarc Pipan so pozvali k odstopu, odstopil je glavni tajnik SD Klemen Žibert, stranka se aprila podaja na volilni kongres in izbiro bodočega vodstva, je naštel. Slednje bodo storili zaradi “ohranjanja najvišjih standardov integritete, ne glede na ceno, ki jih visoki standardi terjajo, in ne glede na to, v kateri valuti je njihova cena izražena”.

Prednik je zatrdil tudi, da SD z bojem proti korupciji misli resno, to pa da dokazujejo z dejanji, ne glede na to, kako boleče je to za stranko. “Gre za kredibilnost in brez kredibilnosti v politiki ne moreš in ne smeš obstati,” je poudaril. Po njegovih besedah si je treba tudi priznati, da Slovenija pri odkrivanju in preprečevanju korupcije ni uspešna, zato ne sme čuditi, da se je v zadnjih tednih znova zgrnil nov oblak dvoma nad politiko.

SD sicer v teh dneh zaposluje pospešeno iskanje kandidata oz. kandidatke, ki bi po odstopu Švarc Pipan prevzel vodenje pravosodnega resorja. DZ se je namreč minuli petek seznanil z njenim odstop, premier Robert Golob pa ima zdaj 10 dni časa, torej najkasneje do ponedeljka, da predlaga novega ministrskega kandidata ali sporoči, kdo bo začasno prevzel vodenje ministrstva.

Novega kandidata naj bi glede na dogovor sicer iskal skupaj s SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto. O morebitnih kandidatih je tako v torek razpravljalo predsedstvo SD. Da naj bi premierju kot kandidatko predlagali nekdanjo pravosodno ministrico in aktualno državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andrejo Katič, je danes dopoldne prvi poročal portal N1.

V SD so sicer za STA pojasnili, da je Katič ena od možnih kandidatov, ki se jih je omenjalo v razpravi, a da vodstvo oz. predsedstvo stranke ni sprejelo še nobenega sklepa. Je pa Katič po navedbah stranke izrazila pripravljenost za nadaljnje pogovore. V SD naj bi sicer pretresali še druga imena, nato pa se bodo tem pogovorili tudi s predsednikom vlade.

Zadnje tedne se je ugibalo tudi o tem, ali je na mizi vprašanje obstoja pravosodnega resorja v kvoti SD. Da bi bilo morda zaradi videza nepristranskosti in objektivnosti bolje, da resor ne ostane v kvoti SD, je danes dejala Švarc Pipan, ki za zdaj na ministrstvu opravlja tekoče posle. To je sicer stvar odločitve predsednika vlade v dogovoru s koalicijskimi partnerji, je dodala.

Dosedanja ministrica, ki se s te funkcije poslavlja, medtem načrtov za prihodnost za zdaj še nima dokončno izdelanih, je dejala. O tem, ali bo morda nadaljevala delo v politiki, pa je povedala, da pri takšnih vprašanjih velja “nikoli ne reci nikoli”, a da v tem trenutku ne želi nadaljevati dela v aktivni politiki. “Vsaj ne, dokler ne bom videla, da res obstaja zadostna politična volja, pogum in odločnost, da se počisti s tovrstnimi praksami, kot sem jih izkusila v lastni izkušnji v tem primeru. Če bom videla, da se stvari obračajo v to smer, da si Slovenija želi spremembe, tako ljudje kot tudi politika, potem se mogoče kdaj še vrnem, sicer pa se želim vrniti k delu, ki sem ga opravljala pred vstopom v politiko,” je dejala.

Kot je še navedla v izjavi za medije ob robu seje DZ, pa ni seznanjena s kakršnokoli ovadbo zoper njo. Specializirano državno tožilstvo naj bi namreč prejelo kazensko ovadbo proti Švarc Pipan zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, poroča Delo. Kazenska ovadba pa naj bi “že čakala” vodjo poslanske skupine Janija Prednika, ki je  na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ Dominiko Švarc Pipan označil za Esmeraldo, ki je v aferi z nakupom sodne stavbe na Litijski cesti po letu in pol ministrovanja spregledala. Švarc Pipanova pa mu je zagrozila s tožbo.

COMMENTS

Wordpress (0)