Robert Golob na Facebooku tako strnil vtise po Münchenski varnostni konferenci – TOPNEWS.si

Robert Golob na Facebooku tako strnil vtise po Münchenski varnostni konferenci

Robert Golob na Facebooku tako strnil vtise po  Münchenski varnostni konferenci

Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo, je ob zaključku varnostne konference v Münchnu za katarski medij Al Jazeera povedal premier Robert Golob. Dodal je, da je treba okrepiti humanitarno pomoč za prebivalce Gaze, in izrazil željo po več enotnosti znotraj EU glede premirja v Gazi.

 

“Münchenska konferenca in številna bilateralna srečanja z vodilnimi svetovnimi voditelji so pokazala, da ima Slovenija priznano in spoštovano vlogo pri reševanju trenutno najbolj perečih vprašanj v mednarodni skupnosti. Govorim seveda o krizi na Bližnjem Vzhodu oz tragediji, ki smo ji priča v Gazi. Zavzeli smo se za takojšnje premirje, izpustitev talcev, dostop humanitarne pomoči in preprečitev napada na Rafo. Rešitev dveh držav je edina možnost za trajen mir na tem območju. S ponosom lahko povem, da sem v imenu Slovenije prejel številne zahvale za prizadevanja Slovenije v Varnostnem svetu ZN. Moja želja je, da bi se stališčem Slovenije glede Gaze pridružilo čim več držav članic EU, s čimer bi Evropa izkazala vsaj doloceno enotnost glede tega vprašanja,” je Robert Golob zapisal Na svojem Facebook profilu.

“Moč EU je v njeni edinstveni enotnosti. Bolj ko je enotna, močnejša je. Enako pravilo poskušamo uporabiti tudi za razmere v Gazi. Počasi, počasi napredujemo. Toda še enkrat, mislim, da je bilo izgubljenih že preveč življenj. Zato nisem prepričan, ali bo samo iskanje enotnosti pomagalo. Torej to pomeni, da bomo morali enostransko ali v majhnih skupinah storiti več,” je dejal.

Novinarka Al Jazeere ga je povprašala tudi o stališčih glede reforme Varnostnega sveta ZN, v katerem je Slovenija 1. januarja prevzela vlogo nestalne članice, njen mandat pa traja do 31. decembra 2025.

Golob je v tem pogledu ponovil stališče, ki ga je izrazil že v sobotni razpravi na to temo v okviru konference v Münchnu. Dejal je, da sedaj ni primeren trenutek za reforme. “Rešitve moramo poiskati v obstoječem okviru in pustiti reformo za boljše čase,” je povedal premier.

 

COMMENTS

Wordpress (0)