Robert Golob se je, ob robu 60. Münchenske varnostne konference, sestal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris – TOPNEWS.si

Robert Golob se je, ob robu 60. Münchenske varnostne konference, sestal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris

Robert Golob se je, ob robu  60. Münchenske varnostne konference, sestal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris

Premier Robert Golob v Münchnu s podpredsednico Združenih držav Amerike in generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov o tem, kako preprečiti katastrofo v Rafi

Robert Golob se danes in jutri udeležuje 60. Münchenske varnostne konference. Danes se je sestal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem. Kot poročajo iz kabineta predsednika vlade sta  premier Golob in podpredsednica Harris sta potrdila odlične odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja, predvsem na področju energetike in gospodarstva. Gospodarski odnosi med državama so dobri, veliko je še priložnosti za izboljšave. Naslovila sta tudi dogajanje na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na Gazi.

Z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem sta spregovorila o tragediji v Gazi, kjer je še posebej zaskrbljujoča situacija v Rafi ter o vprašanju financiranja UNRWA. Predsednik vlade je izrazil močno podporo delu OZN ter se zahvalil za dosedanje izjemno sodelovanje, generalni sekretar Guterres pa je naše aktivnosti v varnostnem svetu OZN ocenil kot izjemne in neprecenljive.

Kot je premier dr. Golob napovedal, se je v dvostranskih pogovorih posvetil trenutnim varnostnim razmeram na Bližnjem vzhodu s poudarkom na dogajanju v Gazi. Poudaril je pomembnost in nujnost iskanja mednarodnih rešitev za takojšnjo prekinitev spopadov ter preprečitev humanitarne katastrofe v Rafi.

Dan v Munchnu bo premier Golob zaključil s srečanjem z visokim komisarjem Združenih narodov za begunce Filippom Grandijem.

Premier dr. Golob bo jutri, ob 12.30, na povabilo organizatorjev konference kot častni govorec sodeloval na panelu o reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN). “Povabilo na enega izmed najbolj prepoznavnih političnih panelov varnostne konference predstavlja priznanje vladi in njenim zunanjepolitičnim prizadevanjem za mir in varnost na svetu. Hkrati pa predstavlja priložnost, da Slovenija predstavi svoje poglede na reformo VS OZN.

Ob robu konference se bo premier Golob v soboto na povabilo Fundacije BMW in v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom (BSF) udeležil še razprave o nujnih reformah zastarelega institucionalnega okvira svetovnega upravljanja.

Sestal se bo tudi s predsednikom vlade Katar, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom Open Society Fundacije Alexandrom Sorosem.

Gre za najpomembnejšo varnostno konferenco na svetu, kjer razprave potekajo na najvišji ravni o najpomembnejših aktualnih zunanjepolitičnih in varnostnih izzivih. V luči zaostrenih varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu bo konferenca med drugim priložnost za premislek o enotnosti in političnih zavezah na pravilih temelječega mednarodnega reda.

COMMENTS

Wordpress (0)