Izraelska vojska je območje Gaze razdelila na dva dela, tako da zdaj obstajata severna in južna Gaza, medtem ko se palestinska enklava sooča s tretjim izpadom komunikacije zaradi vojne – TOPNEWS.si

Izraelska vojska je območje Gaze razdelila na dva dela, tako da zdaj obstajata severna in južna Gaza, medtem ko se palestinska enklava sooča s tretjim izpadom komunikacije zaradi vojne

Izraelska vojska je območje Gaze razdelila na dva dela, tako da zdaj obstajata severna in južna Gaza,  medtem ko se palestinska enklava sooča s tretjim izpadom komunikacije zaradi vojne

Izraelska vojska je območje Gaze razdelila na dva dela. Kot je drevi v Tel Avivu dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari, so izraelske sile popolnoma obkolile mesto Gaza in prodrle do morja, tako da zdaj obstajata severna in južna Gaza.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Hagari dejal, da so izraelske enote dosegle obalo v južnem delu mesta Gaza in “držijo” položaje. Še vedno pa naj bi civilno prebivalstvo s severa po koridorju lahko prešlo v južni del enklave.

Hagari je tudi potrdil, da drevi potekajo obsežni zračni napadi v Gazi. Mesto Gaza je popolnoma obkoljeno, je dejal Hagari in to označil kot odločilen korak.

Predstavniki Hamasa so zvečer sporočili, da je izraelska vojska drevi “intenzivno bombardirala” več bolnišnic na severu Gaze. “Že več kot uro potekajo intenzivni bombni napadi na bolnišnice,” so sporočili iz medijskega urada Hamasa. Napadi naj bi bili še posebej siloviti v bližini največje bolnišnice na palestinskem ozemlju, Al Šifa, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Telekomunikacijsko podjetje Paltel je danes potrdilo, da je območje Gaze znova ostalo brez internetnih in telefonskih povezav. Palestinski Rdeči polmesec je na omrežju X sporočil, da je izgubil stik s svojimi reševalnimi ekipami na območju Gaze.

Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) je danes objavila, da se je število doslej ubitih uslužbencev ZN v Gazi povečalo na 79, od tega jih je bilo pet ubitih v 48 urah. Poleg tega je bilo ranjenih najmanj 24 uslužbencev.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi pa je zvečer v Tel Avivu dejal, da je izraelska vojska pripravljena tudi na morebiten večji napad v Libanonu. “Pripravljeni smo, da kadar koli udarimo na severu,” je po poročanju dpa dejal Halevi med obiskom izraelskih enot na meji z Libanonom. “Imamo jasen cilj, da znova vzpostavimo bistveno boljše varnostne razmere na mejah, ne le na območju Gaze,” je še dejal Halevi.

Območje Gaze je glede na navedbe telekomunikacijskega podjetja Paltel danes znova ostalo brez internetnih in telefonskih povezav. Kot razlog za že tretjo tovrstno prekinitev od vnovične zaostritve sovražnosti 7. oktobra so navedli izraelski odklop povezav s strežniki.

“Na žalost vas obveščamo o popolni prekinitvi komunikacij in spletnih storitev v Gazi, potem ko je izraelska stran odklopila strežnike,” je v izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, zapisalo podjetje Paltel s sedežem na Zahodnem bregu.

Izrael se na navedbe ni odzval, naj pa bi v večernih urah močno okrepil napade na mesto Gaza in okoliška območja na severu enklave. Palestinski Rdeči polmesec je na omrežju X sporočil, da je izgubil stik s svojimi reševalnimi ekipami na območju Gaze.  Gre za že tretjo tovrstno prekinitev telekomunikacij od 7. oktobra.

 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po obisku Zahodnega brega včeraj nepričakovano obiskal še Bagdad, kjer se je sestal z iraškim premierjem Mohamedom Šijo al Sudanijem. Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz kabineta iraškega premierja, naj bi se pogovarjala o nevarnosti stopnjevanja vojne med Izraelom in Hamasom.

Blinken se je danes na zasedenem Zahodnem bregu že sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Tema pogovorov so bila prizadevanja za mir na Zahodnem bregu in razmere na območju Gaze. Ustavil se je tudi na Cipru, kjer je s ciprskim predsednikom Nikosom Kristodulidesom govoril o ciprski pobudi za vzpostavitev morskega koridorja za dostavo humanitarne pomoči Gazi.

Odkar se je začela vojna med Izraelom in Hamasom so bila vojaška oporišča, v katerih so v Iraku nameščene ameriške sile, tarča več raketnih napadov in napadov z brezpilotnimi letalniki.

Blinken je na srečanju s Sudanijem poudaril, da so napadi ali grožnje milic, povezanih z Iranom, popolnoma nesprejemljivi, je poročala AFP. “Sprejeli bomo vse potrebne ukrepe za zaščito naših ljudi,” je po navedbah AFP dejal Blinken.

Po podatkih Pentagona, objavljenih v petek, je bilo med 17. oktobrom in 3. novembrom zabeleženih 17 napadov v Iraku, kjer je nameščenih približno 2500 ameriških vojakov, in 12 v Siriji. Sudani je po poročanju AFP obsodil napade in dejal, da preiskava poteka.

Iraški premier je znova pozval k prekinitvi ognja na območju Gaze in izraelsko vojaško operacijo označil za “genocid” nad Palestinci.

Blinken se bo v ponedeljek v turški Ankari o razmerah na Bližnjem vzhodu pogovarjal s turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom.

COMMENTS

Wordpress (0)