(VIDEO) Na dnevnem redu petkove izredne seje DZ tudi odstop ministrice Švarc Pipanove – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na dnevnem redu petkove izredne seje DZ tudi odstop ministrice Švarc Pipanove

(VIDEO) Na dnevnem redu petkove izredne seje DZ tudi odstop ministrice Švarc Pipanove

DZ se bo na izredni seji seznanil z odstopom pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki ji bo s tem prenehala ministrska funkcija. Švarc Pipan je odstopno izjavo premierju Robertu Golobu podala v četrtek, ta jo je še isti dan poslal v DZ. Golob mora v naslednjih 10 dneh predlagati novega ministra, ali sporočiti, kdo bo začasno vodil resor.

Švarc Pipan ministrsko funkcijo zapušča po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva za pravosodje podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

Švarc Pipan zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres. Ministrica je medtem iz stranke izstopila.

V zadnjih tednih se je Švarc Pipan tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. V četrtek pa je zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z omenjenim poslom vlada na njen predlog razrešila tudi državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Igorja Šoltesa.

Premier mora sicer zdaj skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, a obvestila o tem v DZ še ni poslal. Kot kaže, bo torej v omenjenem roku poskušal najti novega kandidata oz. kandidatko, tekoče posle na ministrstvu pa bo še nekaj dni opravljala dosedanja ministrica Švarc Pipan.

Novega kandidata naj bi glede na dogovor sicer iskali skupaj s SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto. Poiskali naj bi “čim boljšega strokovnjaka”, šele nato pa bodo razmišljali o “koalicijski matematiki”, je pred dnevi dejal podpredsednik vlade iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič.

Izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali novelo zakona o varstvu okolja, novelo zakona o osnovni šoli, predlog zakona o izvajanju uredbe o enotnem trgu digitalnih storitev, novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti in mandatno-volilne zadeve, se bo začela ob 10 .uri.

COMMENTS

Wordpress (0)