(VIDEO) Najbolj zanimiv pri zamenjavi Mihe Kordiša je timing – Novica o odstopu Klemna Žiberta je bila objavljena ob 12:24, Levica pa je zamenjavo Kordiša izvedla 12:56 – TOPNEWS.si

(VIDEO) Najbolj zanimiv pri zamenjavi Mihe Kordiša je timing – Novica o odstopu Klemna Žiberta je bila objavljena ob 12:24, Levica pa je zamenjavo Kordiša izvedla 12:56

(VIDEO) Najbolj zanimiv pri zamenjavi Mihe Kordiša je timing – Novica o odstopu Klemna Žiberta je bila objavljena ob  12:24, Levica pa je zamenjavo Kordiša izvedla 12:56

Najbolj zanimivo pri današnjem dogajanju je čas oziroma sosledje dogodkov. Nekaj minut po 12- ti uri je  Klemen Žibert medijem sporočil, da odstopa z mesta generalnega sekretarja in ni minilo nit pol ure že Levica sporoča, da zamenjuje Kordiša.  Pri tem vsebina pravzaprav sploh ni pomembna ampak, da bi zmanjšali medijsko pozornost dogajanju v zvezi z SD in mu ukradli medijski šov Žibertu ter zmanjšali pomen njegovega odstopa iz Levice sporočijo da so obračunali s Kordišem. Zanimiva koincidenca, ki pa ni naključna, saj je Levica najbolj zvesti koalicijski partner in po nekaterih informacijah dobesedno je iz roke Golobu.

Nekdo očitno koordinira in spremlja vsako potezo in čeprav je vse skupaj nekoliko sprevrženo, mislim za takšno akcijo moraš imeti že kar precej sprevržen politični um, zato vsebina zakaj so Kordiša odslovili iz mesta predsednika odbora v tem kontekstu niti ni tako zanimiva. Pa vendarle poglejmo kaj sporočajo iz Levice.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je v izjavi v DZ pojasnil, da je poslanec Miha Kordiš poskušal izsiliti zaposlitev v poslanski skupini s pritiski na ostale poslance, organe stranke, njemu pa naj bi grozil s posledicami. Če se bo stranka strinjala, da je Kordiševo ravnanje v nasprotju z njenimi načeli, bi moral odstopiti kot poslanec, meni.

Poslanska skupina Levica je na mandatno volilno komisijo DZ namreč poslala predlog za razrešitev poslanca Mihe Kordiša iz vseh mest v vseh delovnih telesih, v katerih je bil član, tudi preiskovalne komisije zaradi “zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini”.

“Gre za neke napetosti, ki so se dlje časa nabirale v kolektivu in so eskalirale v zadnjem tednu, kjer so po moji osebni oceni in seveda tudi po oceni ostalih poslank in poslancev dejanja poslanca Kordiša presegla vse meje,” je dejal Vatovec.

Gre konkretno za primer zaposlovanja v poslanski skupini, kjer je komisija zavrnila eno od kandidatk, “ki je bila očitno zelo pomembna poslancu Kordišu in je potem s svojim statusom poslanca skušal to zaposlitev izsiliti,” je navedel Vatovec.

Na dodatno vprašanje o tem je razkril, da je šlo za številne klice, prepričevanja ljudi, da si premislijo, njemu osebno pa naj bi tudi “grozil s posledicami, če ne bo po njegovo”. Več podrobnosti ni želel razkriti, je pa ocenil, da bi bil smotrn tudi Kordišev odstop s poslanske funkcije, če bo tudi širše v stranki ocena, da je njegovo delovanje neskladno “z osnovnimi, tovariškimi izhodišči” stranke.

Šlo je namreč za odločitev poslanske skupine, podprli so jo poleg Vatovca še Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič, Vatovec pa je o njej že obvestil koordinatorico stranke Asto Vrečko, izvršni odbor in tudi svet stranke. Odziva za zdaj nima.

O odločitvi je govoril tudi s Kordišem, ki da je “povedal svoj pogled na zgodbo in pri tem sva zaključila pogovor”.

“To so stvari, ki so v nasprotju z duhom demokratičnega socializma, so v nasprotju s kolektivnim delovanjem. V poslanski skupini smo vseh 10 let stremeli k enoglasnim odločitvam, k temu, da skušamo vedno doseči konsenz, to je bilo, kot rečeno, kaplja čez rob,” je dogajanje še pokomentiral Vatovec. Priznal je namreč, da so stvari v zadnjih mesecih oziroma od zadnjega kongresa “precej stopnjevale”, razdor, ki ga je vnašal v poslansko skupino Kordiš, pa je “šibil našo moč kot kolektiva, tudi oviral naše delovanje kot koalicijske partnerice”.

Kordiš je bil namreč najvidnejši predstavnik t. i. levega krila Levice, ki je opozarjala, da se stranka pod vodstvom tedanjega koordinatorja Luke Mesca premika preveč proti sredini. Na kongresu so predstavniki te struje dobili precejšnjo podporo pri imenovanju na funkcije v stranki, Mesec pa je dogajanje videl kot nezaupnico in se posledično odločil, da ne bo več kandidiral za koordinatorja stranke.

Vatovec je sicer danes izpostavil, da se je javno strinjal z marsikatero programsko ali pa vsebinsko kritiko, ki jo je tako imenovano levo krilo podalo glede delovanja stranke, Kordišu se je tudi zahvalil za trud, ki ga je vložil v delo poslanske skupine. “Moram pa reči, da smo vsi poslanci in poslanke, tudi dve, ki sta bili članici tega levega krila, ugotovili, da so besede na papirju, ki jih je predstavljal kot program levega krila, in dejanja v naslednjih mesecih v zelo velikem nasprotju,” je dodal.

Odziv Kordiša STA še čaka, za N1 pa je povedal le, da ga je odločitev presenetila.

Glede aktualnega dogajanja v vladi, predvsem koalicijski partnerici SD, ki jo zadnje dneve pretresa afera o domnevno spornem nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, pa je Vatovec danes znova poudaril stališče Levice, da afera meče slabo luč na celotno koalicijo. “Mislim, da imamo kot koalicija bistveno pomembnejše projekte pred nami, ki jih moramo rešiti in verjetno ta kriza ene od koalicijskih partneric, po svoje tudi razumljiva, krni oziroma ovira celotno koalicijo pri tem, da bi nadaljevali delo,” je dejal.

V Levici si tako po njegovih besedah želijo, da se zadeva čim prej razreši, svoje delo pa naj v nadaljevanju opravijo organi pregona. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je v ponedeljek predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila svoj odstop, pa je tako tudi priznala svojo objektivno odgovornost, je prepričan Vatovec, ki obenem dvomi, da bi ministrica na tej točki, po dveh tednih razčiščevanj, lahko še karkoli razreševala z ministrske funkcije. Sicer pa zaupajo presoji premierja, ki za zdaj odstopa ministrice še ni sprejel, je še dejal Vatovec.

Poslanec Levice Miha Kordiš je presenečen nad predlogom poslanske skupine Levica mandatno volilni komisiji DZ, naj se ga razreši z vseh mest v delovnih telesih, katerih član je. Prepričan je, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč. Za zdaj tudi ne vidi razloga, da bi odstopil kot poslanec.

Kot je povedal , vse do danes ni vedel, kaj se dogaja in pripravlja v njegovi poslanski skupini, zato ga je današnjih poziv presenetil. “Je pa poziv morda malo manj presenetljiv, če se spomnimo mojega dosedanjega političnega delovanja,” je dejal.

Med drugim je spomnil na svoje vztrajanje pri tem, da se socialni transferji uskladijo v celoti, na nasprotovanje nakupu rekordne količine orožja in na svoj kritičen pogled glede stališča vlade o vojni v Ukrajini. V popoldanski izjavi za medije pa je spomnil, da je bil glasen tudi pri nedavnem usklajevanju minimalne plače. Ta se je po njegovem mnenju zvišala za najmanj, kolikor je bilo možno. “V takšnem znesku nikakor ne dohiteva rastočih stroškov življenja ljudi, ki jo prejemajo,” je opomnil.

“Vse to so stvari, na katere kot poslanec glasno opozarjam in sem kot tak očitno toliko moteč, da se me skuša disciplinirati in utišati, saj se me zlomiti ali kupiti ne da,” je dejal Kordiš.

Opozarja, da se vse, kar se dogaja v zvezi z njim, dogaja mimo stranke in mimo kakršne koli resne razprave, kar se mu zdi neresno in neodgovorno: “Če smo že prišli do tega položaja, bi se veljalo usesti in pogovoriti, ne pa razpravljati prek kamer in javnih izjav.”

“Določena nomenklatura v stranki se je odločila, da me potisne na stranski tir, ker sem očitno s svojim vztrajanjem pri programu Levice, kompromisih iz koalicijske pogodbe, postal tako moteč dejavnik,” je ocenil v popoldanski izjavi za medije.

Na navedbe vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca, da je poskušal s pritiski na ostale poslance in organe stranke izsiliti zaposlitev v poslanski skupini, je za STA odgovoril, da slednje na tak način, kot je opisano, ne drži. “Kar drži, pa je, da se je naša stranka, odkar je stopila v vlado, ujela v podobno past kot vse ostale stranke do zdaj, to je past divjega kadrovanja, kjer se zaposluje ljudi levo, desno, ne glede na to, ali so se prej izkazali z nekim političnim udejstvovanjem in pripadnostjo programu ali ne,” je opozoril.

Kot je dodal, se je sam na kongresu stranke zavezal, da je to način delovanja, ki ga morajo spremeniti. “Tako sem se za tiste, ki so se zares izkazali s pripadnostjo ideji in tukaj niso zaradi kariere in službic, ampak zato, da spremenijo stvari na bolje, zavzemal, da jih vzamemo v vrste političnih profesionalcev,” je dejal. Ob tem je dodal, da to ni bilo niti prvič niti zadnjič, “se pa zdaj uporablja za vzvod za diskreditacijo”.

V zvezi z Vatovčevo oceno, da bi bil smiseln njegov odstop s funkcije poslanca, če bo tudi v stranki prevladala ocena, da je njegovo delovanje neskladno z njenimi osnovnimi izhodišči, odgovarja, da je njegovo ravnanje “eno redkih dejanj v politiki, ki je v skladu z načeli domače stranke”. “Ravnam se v skladu z usmeritvami in mandatom, ki so mi ga dali ljudje na volitvah,” je dejal.

Tudi razloga, da izstopi iz poslanske skupine, ne vidi, “saj konec koncev nisem naredil nič narobe”. “Ravno nasprotno. Name zdaj pritiskajo, ker sem vztrajal pri tem, da se stvari dela prav,” je dodal .

V izjavi za medije pa je zatrdil, da še vedno verjame v Levico kot v ekosocialistično stranko. Ne želi, da postane samo še ena izmed strank, “ki jih gledamo na vsakih volitvah, potem pa od njih nič ni”. “Velika škoda bi bila, da bi izginili zaradi enega nepremišljenega mandata in dejstva, da nekaj posameznikov to stranko spreminja v svojo firmo in v firmo za svoje prijatelje,” je prepričan.

 

Na navedbe vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca, da je poskušal Kordiš s pritiski izsiliti zaposlitev v poslanski skupini, odgovarja, da si je vedno prizadeval za zaposlitev tistih, ki so se izkazali s pripadnostjo ideji. Razlogov, da bi odstopil kot poslanec, ne vidi, prav tako ne vidi razloga, da bi izstopil iz poslanske skupine, saj da ni naredil nič narobe.

COMMENTS

Wordpress (0)