Ko se Ciril Ribičič sklicuje na Janeza Janšo – Kaj pa če… Robert Golob išče izhod za razpad koalicije, posledično padec vlade in predčasne volitve – TOPNEWS.si

Ko se Ciril Ribičič sklicuje na Janeza Janšo – Kaj pa če… Robert Golob išče izhod za razpad koalicije, posledično padec vlade in predčasne volitve

Ko se Ciril Ribičič sklicuje na Janeza Janšo  – Kaj pa če… Robert Golob išče izhod za razpad koalicije, posledično padec vlade in predčasne volitve

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je po sinočnjem sestanku s predsednikom vlade Robertom Golobom ponudila svojo odstop, ki pa ga predsednik vlade  (še) ni sprejel. “Predsednik vlade se bo o tem odločil. Ključno je poudariti, da je predsednik vlade tisti, ki je gospodar te odločitve. Zagotovo si bo tudi sam vzel čas za premislek… predlagal, da ostanem toliko časa, kolikor je potrebno, da se situacija res razčisti. Predvidoma je to dva ali tri tedne, če bo treba, pa se lahko to tudi spremeni,” je  razmišljanje Roberta Goloba povzela ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Čeprav Pipanova enostavno nima več povedati kaj novega, kar ni bilo na tisoč načinov razdelano v preteklih dneh, mimogrede se je to pokazalo pri Marcelu, je njena edina funkcija, da še naprej predsednik vlade Robert Golob, preko Dominike Švarc Pipan,  razgrajuje koalicijsko SD. Robert Golob naj bi, po nekaterih informacijah  v svojem krogu razlagal, “da Tanjo Fajon enostavno ne prenese in da z njo enostavno ne more več sedeti skupaj na sejah vlade”.

Glede na to, da bomo torej še tri tedne gledali politično agonijo, stranki SD ne preostane drugega kot, da enostavno zapusti koalicijo in s tem seveda povzroči vladno krizo. Po nekaterih informacijah naj bi Golob razmišljal celo o tem, da SD enostavno vrže iz koalicije, z argumentacijo  češ “da s stranko, ki je koruptivna oziroma podpira korupcijo,” ne more biti v koaliciji. Jasno je, da ne glede na krivdo in greh SD ne more še mesec ali dva ostati v koaliciji in gledati kako jih predsednik vlade Robert Golob  preko Dominike Švarc Pipan razgrajuje na prafaktorje in jih s tem dobesedno sili, da gredo iz koalicije. Druge racionalne razlage, gledano strogo politično, enostavno ni.

Deja vu bi lahko rekli, saj smo priča podobni situaciji, kot je bila v času Šarčeve vlade, ki je po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca razpadla in vlado je potem prevzel Janez Janša.  Zagato je očitno dobro  detektiral  Janez Janša, ki je že napovedal interpelacijo proti vladi Roberta Goloba.

Predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša se je medtem oglasil na družbenem omrežju X in zapisal, da je “očitno čas tudi za interpelacijo vlade”. Ocenil je, da je nakup nove sodne stavbe na Litijski cesti “organiziralo omrežje SD” pod taktirko glavnega tajnika stranke Žiberta in da je “nemogoče, da predsednica stranke ne bi vedela za tak projekt”. Meni tudi, da je za nakup moral vedeti Golob s tihim soglasjem ministrstva za finance oz. ministra Klemna Boštjančiča. “Ali pa je tako nesposoben, da mu milijone iz državne rezerve zapravljajo sekretarji vladnih strank,” je še dodal.

V tem kontekstu je zanimiv  in nekoliko spregledan, saj je bila glavna zvezda večernih oddaj Dominika Švarc Pipan, sinočnji nastop staroste SD-ja Cirila Ribičiča, ki je nastopil v 24ur Zvečer pri Urošu Slaku  in se je, kar je za poznavalce kratke politične zgodovine države presenetljivo,  v anlizi dogajanja  skliceval na vodjo opozicije Janeza Janšo.

Ampak to zavlačevanje podpira tudi Robert Golob, ki še ni sporočil kaj bo storil. Ministrica bo, sodeč  po njenem zadnjem nastopu,  ostala še dva tri tedne na položaju. Ne vemo kdaj bo predsednik vlade, ali bo to morda že jutri ali kdaj, sprejel ta njen odstop ali ne. Kaj to pomeni, za relacijo znotraj koalicije med SD- jem in Gibanjem Svoboda in ali tu predsednik vlade dela uslugo sam sebi s takim ravnanjem, je Uroš Slak vprašal Cirila Ribičiča.  

“No mislim , da ne. To je pač moje mnenje. Lahko pa se sklicujem tudi na nekoga, ki je za to najbolj poklican, na opozicijo. Na Janeza Janšo, ki ugotavlja , da se širi ta odgovornost za to šlamastiko okrog te stavbe na ministra za finance, na celotno koalicijo, in da je treba sedaj zahtevati odgovornost celotne koalicije. In jaz bi rekel precej tako enostavno, če koalicija deluje tako kot trenutno deluje in če se v drugih dveh strankah te koalicije smehljajo in veselijo težav, ki jih ima SD se ne zavedajo tega, da je o slabo za celotno koalicijo in da bo to imelo zelo negativne posledice . Tako, da bi rekel , da če koalicija deluje tako kot je, ne rabi opozicije.

Tako Ribičič za 24ur Zvečer. Seveda je problem slovesne politike, kjer novinarji in politični analitiki pogosto iščejo ozadja, problem prav to, da nima ozadja,. Vse je v ospredju.

 

COMMENTS

Wordpress (0)