Bo izjava enega zdravnika o “čistilkah” in gradnja vile pod Golovcem spremenila potek Fidesove stavke? – TOPNEWS.si

Bo izjava enega zdravnika o “čistilkah” in gradnja vile pod Golovcem spremenila potek Fidesove stavke?

Bo izjava enega zdravnika o “čistilkah” in gradnja vile pod Golovcem spremenila potek Fidesove stavke?

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Stavka zdravnikov traja že deseti dan, v tem tednu pa so jo še zaostrili, čeprav se zdi, da zdravniki izgubljajo boj z javnim mnenjem.  Poročanje o stavki je počasi podobno poročilom iz fronte v vojni med Ukrajino in Rusijo, kjer ni premikov na fronti, vojna pa se vse bolj spreminja v pozicijsko. Čeprav je bilo javno mnenje vseskozi na strani Ukrajine se zdi, da je prišlo do utrujenosti od vojne in Volodimir Zelenski ni več tako  željen gost in govornik , javnost pa si želi predvsem miru.

V času zdravniške stavke je namreč s svojo izjavo javnost razburil anesteziolog Bojan Kontestabile iz UKC Ljubljana, mesečno zasluži 5490 evrov neto in ki je izjavil, da težko sprejme, da je slabše plačan kot čistilka.

Anesteziolog Bojan Kontestabile je medijem povedal, da bo v januarju v UKC Ljubljana po razporedu opravil 203 delovne ure, hkrati pa bo 184 ur doma v pripravljenosti. Za to bo prejel plačilo 5490 evrov neto, kar znese 14,1 evra na uro, je pojasnil. Svoje delo rad opravlja, težko pa sprejme, da “čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejme 14 evrov”.

 

Na družbenih omrežjih se je že pojavila fotografija njegove luksuzne hiše, ki jo gradi na zavidanja vredni lokaciji pod ljubljanskim Golovcem. “Koliko bo moral plačati čistilkam za čiščenje?, se sprašujejo pri Reporterju.

Pogajanja med vladno pogajalsko skupino ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides včeraj  sicer zopet niso prinesla dogovora. Po navedbah vlade Fides vztraja pri takojšnjih finančnih učinkih. V sindikatu pa poudarjajo, da pred dogovorom z vlado ne bodo sodelovali na pogajanjih za zdravstveni plačni steber, ki se bodo nadaljevala v petek.

Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po pogajanjih, ki so danes trajala približno eno uro, medijem povedal, da ne glede na to, kako konkretne zaveze daje vladna stran, Fides to zavrača. Zavrača tudi sodelovanje v pogajanjih za t. i. zdravstveni plačni steber, če ne bo takojšnjih finančnih učinkov, je dodal. Na vprašanja novinarjev pa ni odgovarjal.

Fides po drugi strani ocenjuje, da današnja pogajanja niso bila pogajanja, saj da vladna pogajalska skupina ni ponudila nič oprijemljivega za rešitev stavkovnih zahtev. Predsednik sindikata Damjan Polh je v izjavi za medije potrdil, da so prejeli vabilo za petkovo nadaljevanje pogajanj za zdravstveni plačni steber. A v Fidesu menijo, da lahko stebrna pogajanja pridejo v poštev šele, ko se z vlado dogovorijo glede stavkovnih zahtev.

“To je neka manipulacija s strani vlade, ki hoče postaviti na stranski tir naše zahteve, podpisane s strani vlade. Menimo, da mora imeti vse svoj redosled, to pomeni najprej reševanje stavkovnih zahtev in potem stopimo na pogajanja za zdravstveni steber,” je poudaril.

Pojasnil je, da je vladna pogajalska skupina z vsako pogajalsko sejo “bolj skrčena”, hkrati pa v sindikatu na pogajanjih pogrešajo ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki je odgovorna za zdravstveni resor. “Menim, da bi bila njena avtoriteta zdaj ključna, da se premaknemo z mrtve točke,” je dodal. Na vabila sindikata se po besedah Polha ni odzval niti predsednik vlade Robert Golob, ki je lansko leto po odstopu ministra Danijela Bešiča Loredana za več mesecev prevzel vodenje ministrstva za zdravje.

Na vprašanje, kaj povedano pomeni za stavko, pa je Polh odgovoril, da ima Fides zaenkrat popolno podporo članstva, stavkovni zbori zaposlenih pa da so množično obiskani. Članstvo zahteva intenzivnejšo stavko, je poudaril.

Pogajanja med vlado in sindikatom se bodo po navedbah slednjega nadaljevala predvidoma v petek.

 

COMMENTS

Wordpress (0)