Anesteziolog Kontestabile obžaluje izjavo, “da so čistilke na uro bolje plačane, kot je sam” – TOPNEWS.si

Anesteziolog Kontestabile obžaluje izjavo, “da so čistilke na uro bolje plačane, kot je sam”

Anesteziolog Kontestabile obžaluje izjavo, “da so čistilke na uro bolje plačane, kot je sam”

Anesteziolog Bojan Kontestabile se je opravičil za izjavo o tem, da so čistilke na uro bolje plačane, kot je sam. Kot je zapisal v izjavi za medije, je bila izjava lahko razumljena kot neprimerna in jo obžaluje.

Kontestabile je v izjavi za medije ob robu ponedeljkovega stavkovnega zbora zdravnikov v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana dejal, da bo v januarju v bolnišnici po razporedu opravil 203 delovne ure, hkrati pa bo 184 ur doma v pripravljenosti. Pojasnil je, da bo za to prejel plačilo 5490 evrov neto, kar znese 14,1 evra na uro. Ob tem je dodal, da svoje delo rad opravlja, težko pa sprejme, da “čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejme 14 evrov”.

“Zavedam se, da je bila moja izjava o urni postavki zdravnika lahko razumljena kot neprimerna in jo zato obžalujem in se prizadetim tudi opravičujem,” je zapisal danes. Želel je opozoriti, da je treba objavljene prihodke vseh zdravstvenih delavcev razumeti v kontekstu števila ur, ko so na voljo za oskrbo bolnikov, je pojasnil. “Pri meni to ob opravljenem rednem delu pomeni, da sem v primeru razpoložljivosti organa za transplantacijo v službo vpoklican kadarkoli kot član tima, v katerem je vsak med nami neobhodno potreben za opravljanje posega,” je dodal.

V medijih so se po njegovi izjavi sicer zvrstili očitki, da naj bi do lani uradno živel v neprofitnem občinskem stanovanju, čeprav je že več let lastnik vile na eni od elitnih ljubljanskih lokacij, o čemer je prvi poročal portal Necenzurirano.

Kontestabile je v današnjem sporočilu za javnost pojasnil, da je bila njegova družina po prijavi na javni razpis leta 2001 izbrana za najem stanovanja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana in so jim glede na zakonske kriterije določili neprofitno najemnino. “Po nakupu nepremičnine smo leta 2015 z najemodajalcem sklenili dogovor, da do ureditve nebivalne nepremičnine še naprej uporabljamo stanovanje, vendar zanj plačujemo tržno najemnino, ki jo določi sklad,” je zapisal. Poleti 2023 je bilo stanovanje predano skladu, je dodal.

A kot so za portal 24ur.com pojasnili na Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana, so v letu 2017 pri Kontestabilu sami ugotovil preseganje dohodkov in mu začeli zaračunavati tržno najemnino. Potrdili pa so, da tudi po nakupu nepremičnine za izselitev ni bilo pravne podlage, saj ni šlo za primerno stanovanje.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Sindikat Fides je za petek opoldne vladno stran povabil na pogajanja o stavkovnih zahtevah, a predstavnikov vlade nanje ne bo, saj so za ob isti uri že sami sklicali pogajanja o plačni reformi in odpravi plačnih nesorazmerij za steber zdravstva in socialnega varstva. Fides to vidi kot nepripravljenost vlade za iskanje rešitev o stavkovnih zahtevah.

Vladna stran je na stebrna pogajanja sicer povabila tudi Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides).

V Fidesu pa so zapisali, da stebrna pogajanja zanje pridejo v poštev šele, ko se z vlado dogovorijo glede stavkovnih zahtev. Opozorili so, da doslej z vladne strani še niso prejeli potrebnih jamstev in zavez, ki bi predstavljale rešitve stavkovnih zahtev, o njih pa so se pripravljeni pogajati v okviru pogajanj o rešitvi stavkovnih zahtev.

“Stebrna pogajanja bodo šele njihovo nadaljevanje, torej po rešitvi stavkovnih zahtev. Naše stavkovne zahteve se namreč poleg aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike nanašajo tudi na temeljna izhodišča za stebrna pogajanja,” so dodali.

Ob tem pa sporočajo, da bo, če se vladni pogajalci ne bodo udeležili pogajalskega sestanka o stavkovnih zahtevah Fidesa in bodo raje odšli na stebrna pogajanja, to jasno sporočilo vlade, da nima resnega namena iskanja rešitev glede stavkovnih zahtev.

“V Fidesu vztrajamo na uri in kraju nadaljevanja pogajanj, ki smo ga vladi ponudili takoj po sklenjenih pogajanjih 24. januarja,” so zapisali.

Po drugi strani pa vladna stran trdi, da je stebrna pogajanja sklicala, preden je Fides predlagal nadaljevanje pogajanj v petek opoldne. “Stavkovni odbor Fidesa je namreč že v sredo prejel vabilo vlade na stebrna pogajanja, vendar so vabilo zavrnili in nam danes poslali nov termin za stavkovna pogajanja ob isti uri, kot so stebrna pogajanja, torej v petek ob 12. uri,” so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Ob tem pa so Fides opozorili, da so sklicali pogajanja na isti termin, kot so stebrna pogajanja.

Dodali so, da so Fides na sredinih pogajanjih obvestili tudi, da bodo na stebrna pogajanja uvrstili odpravo nesorazmerij pri delovnih razmerjih višjega zdravnika in predlagali oblikovanje novega delovnega mesta starejšega zdravnika, ter jih ponovno povabili, da se stebrnih pogajanj kljub vsemu udeležijo. Vladna skupina je namreč prepričana, da je s svojim predlogom izkazala jasno pripravljenost na udejanjanje svojih zavez.

Vladna pogajalska skupina tako sporoča, da se stavkovnih pogajanj s Fidesom v petek ne bo mogla udeležiti, saj “se bodo udeležili predhodno dogovorjenih stebrnih pogajanj”.

Kdaj se bodo nadaljevala pogajanja s Fidesom tako še ni znano. So pa vladni predstavniki v zadnjih dneh pojasnjevali, da so se prav zaradi zdravniške stavke odločili stebrna pogajanja za zdravstvo sklicati prej kot za ostale plačne stebre, za katere so predvidena po 6. februarju. Ob tem pa na vladni strani vztrajajo, da rešitve s takojšnjimi finančnimi učinki za posamezno skupino niso sprejemljive in da reformo plačnega sistema v javnem sektorju lahko izpeljejo samo celovito in za vse v javnem sektorju hkrati.

COMMENTS

Wordpress (0)