Trump dosegel novo zmago v tekmi za republikansko predsedniško nominacijo – Trump je star 77 let, Biden pa 81 – TOPNEWS.si

Trump dosegel novo zmago v tekmi za republikansko predsedniško nominacijo – Trump je star 77 let, Biden pa 81

Trump dosegel novo zmago v tekmi za republikansko predsedniško nominacijo – Trump je star 77 let, Biden pa 81

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je po strankarskih zborovanjih v Iowi v torek osvojil še strankarske volitve za izbiro predsedniškega kandidata republikanske stranke v zvezni državi New Hampshire. Po okoli 60 odstotkih preštetih glasov je njegova prednost pred edino konkurentko Nikki Haley znašala okoli 11 odstotnih točk.

Ameriške televizije so Trumpa razglasile za zmagovalca že po okrog 15 odstotkih preštetih glasov, ko je vodil pred Haley s 53 proti 45 odstotkom.

Nekdanja guvernerka Južne Karoline je edina resna protikandidatka Trumpu in kmalu po razglasitvi zmagovalca je v govoru pred podporniki priznala poraz, vendar kljubovalno napovedala, da ne bo odstopila od tekme. “Naslednja država na vrsti je moja ljubljena Južna Karolina,” je dejala navdušenim privržencem.

Haley je izrazila prepričanje, da si demokrati želijo Trumpa kot republikanskega kandidata, saj je edini, ki ga lahko trenutni predsednik Joe Biden premaga na volitvah novembra letos.

“Večina Američanov si ne želi novega dvoboja med Trumpom in Bidnom,” je dejala 52-letnica in spomnila, da sta oba že krepko v letih. Trump je star 77 let, Biden pa 81.

Trump je pričakoval, da se bo v primeru poraza v New Hampshiru Haley poslovila od kampanje in bo lahko stranko poenotil okrog svoje kandidature.

“Kdo hudiča je bila ta prevarantka, ki je šla na oder in si lastila zmago? V bistvu se je zelo slabo odrezala,” je podpornikom dejal nekdanji predsednik.

Favorit za republikansko nominacijo sicer ni veliko govoril, ampak je vabil na oder različne osebnosti. Med njimi sta bila nekdanja kandidata, senator Tim Scott iz Južne Karoline ter poslovnež Vivek Ramaswamy, ki sta pozvala republikance, naj se zgrnejo za Trumpom.

Trump je nato ponovil lažno trditev, da je leta 2020 zmagal na volitvah proti Bidnu, zaradi katere ga kazensko preganjajo na zvezni ravni in državni ravni v Georgii ter dodal, da bo tokrat zmagal še z večjo razliko.

Na demokratski strani ni bilo resne tekme, volitve pa uradno niti niso štele. Demokratska stranka je želela proces strankarskih volitev letos začeti v Južni Karolini, ki v demografskem smislu bolje odraža ameriško volilno telo, a so se demokrati v New Hampshiru temu uprli.

Nacionalno vodstvo stranke jim je posledično odvzelo pravico do imenovanja delegatov za nacionalno konvencijo, a so volitve vseeno potekale, četudi stranka Bidnovega imena ni uvrstila na glasovnice. Je pa potekala kampanja za vpis njegovega imena ob volitvah in Biden je po poročanju ameriških televizij zanesljivo ugnal vso konkurenco v tekmi, ki je v bistvu le kongresnik iz Minnesote Dean Phillips. Ta je Bidna označil za zelo šibkega predsednika in zatrdil, da bo vztrajal v tekmi.

Volilna karavana se sedaj seli v Južno Karolino, kjer bodo imeli demokrati strankarske volitve 3. februarja, republikanci pa šele 24. februarja.

Republikanci imajo sicer najprej v Nevadi 6. februarja strankarske volitve, dva dni kasneje pa tudi strankarska zborovanja. Delegate za konvencijo bodo razdelili na zborovanjih in ni jasno, zakaj imajo pred tem sploh volitve. Trump in Haley zaradi tega tam niti ne vodita kampanj.

Republikanci v Iowi so precej bolj konservativni kot volivci New Hampshira, precej boljši rezultat Haley od pričakovanega pa je posledica tega, da so zanjo glede na vzporedne ankete volili predvsem neodvisni volivci.

Republikanci Južne Karoline so spet bolj konservativni in trenutno Trump tam v anketah pred nekdanjo guvernerko države prepričljivo vodi.

Kandidati na strankarskih volitvah in zborovanjih nabirajo delegate za konvencijo, ki bo za republikance julija v Milwaukeeju, za demokrate pa avgusta v Chicagu.

Republikanci imajo skupaj 2429 delegatov, za zmago pa jih morajo kandidati osvojiti 1215. Televizija CNN je izračunala, da jih ima Trump z zmagama v Iowi in New Hampshiru sedaj najmanj 32, Haley pa 17.

COMMENTS

Wordpress (0)