(V ŽIVO) Četrtkova seja vlade, pred tem pa sestanek koalicije, pod vtisom afere s sodno stavbo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Četrtkova seja vlade, pred tem pa sestanek koalicije, pod vtisom afere s sodno stavbo

(V ŽIVO) Četrtkova seja vlade, pred tem pa sestanek koalicije, pod vtisom afere s sodno stavbo

Vlada bo na današnji seji po napovedih državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža imenovala nove pogajalske skupine za stebrna in centralna pogajanja glede reforme plač v javnem sektorju. Pogajanja o tem pa naj bi se nadaljevala v prihodnjem tednu. Glede na to, da se pred vsako sejo vlade ob četrtkih sestane tudi koalicija bo govora tudi o aferi povezani z nakupom sodne stavbe.

 

Kordež je pojasnil, da so veliko dela na teh segmentih že opravili, zato bi lahko do rešitve prišli relativno kmalu, vsaj do parafe sporazuma. Glede na to, da je del stavkovnih zahtev Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides tudi ureditev plačnega stebra za zdravstvo, vlada računa, da bi z rešitvami za celotni javni sektor rešila tudi zahteve Fidesa.

Ta je po sredinih pogajanjih sicer napovedal zaostritev stavke, saj so ocenili, da jim vlada ni prisluhnila. Kdaj in na kakšen način bodo zaostrovali stavkovne aktivnosti, še ni jasno. Kordež pa je po pogajanjih dejal, da si vlada ne želi zaostritve stavke, ker poteka na plečih bolnikov, ki že ostajajo brez storitev.

Zdravniki in zobozdravniki so v ponedeljek začeli stavko, s katero zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigom plač starejšim zdravnikom. Stavka bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma.

Medtem zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah sodniki te dni protestno delajo prilagojeno, s stavko pa rožljajo tudi nekatere druge skupine v javnem sektorju. Vlada vztraja, da posameznim skupinam ne bo popuščala in da želi rešiti plačni sistem celovito.

 

COMMENTS

Wordpress (0)