Slovaška od Rusije kupuje dva milijona odmerkov Sputnika V, Poljska se o nakupu cepiva dogovarja s Kitajci, Češka bi kupila rusko cepivo, Madžarska pa že cepi s kitajskim – TOPNEWS.si

Slovaška od Rusije kupuje dva milijona odmerkov Sputnika V, Poljska se o nakupu cepiva dogovarja s Kitajci, Češka bi kupila rusko cepivo, Madžarska pa že cepi s kitajskim

Slovaška od Rusije kupuje dva milijona odmerkov Sputnika V, Poljska se o nakupu cepiva dogovarja s Kitajci, Češka bi kupila rusko cepivo, Madžarska pa že cepi s kitajskim

Slovaška kupuje dva milijona odmerkov ruskega cepiva Sputnik V in pričakuje, da jih bo polovica prispela ta in prihodnji mesec, saj želi pospešiti cepljenje zaradi povečanja števila okuženih in umrlih zaradi covida-19, je dejal slovaški premier v ponedeljek.

Premier Igor Matovič je na srečanju na letališču na vzhodu države, kamor so prispele prve pošiljke cepiv, dejal, da bi lahko cepljenje z novo ponudbo cepiv pospešili za 40 odstotkov.

Država, ki je imela prejšnji teden največ smrtnih žrtev na prebivalca po poročanju spletnega mesta Naš svet v podatkih, sledi Madžarski, ki je nabavila rusko cepivo, čeprav v Evropski uniji še ni dobilo odobritve za nujno uporabo.

Slovaški minister za zdravje Marek Krajci je dejal, da bo pozneje v ponedeljek odobril uporabo cepiva in da ga bodo tisti, ki želijo cepivo, lahko uporabili najkasneje v dveh tednih.

V državi s 5,5 milijona prebivalcev je bilo prejšnji teden v povprečju dnevno okuženih več kot 2000 primerov na dan. Število umrlih se je povečalo na 7.270.

Sosednja Češka, ki ima v enem tednu največ okuženih na svetu glede na število prebivalcev, se je prav tako obrnila na rusko cepivo kljub temu, da je prej sporočila, da bo počakala na odobritev agencije Evropske unije za zdravila EMA.

Češki premier Andrej Babiš je v nedeljo dejal, da država ne more več čakati.

Poljska se s Kitajsko pogaja za nakup cepiva proti covidu-19

Poljski predsednik Andrzej Duda se je s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom pogovarjal o nakupu kitajskega cepiva proti covidu-19, je v ponedeljek predsednikov sodelavec povedal državni tiskovni agenciji PAP, medtem ko država išče načine za pospešitev cepljenja prebivalcev.

Medtem ko kitajsko cepivo Sinopharma še ni dobilo odobritve Evropske agencije za zdravila (EMA), je Madžarska prejšnji teden postala prva država članica EU, ki je začela uporabljati kitajsko cepivo, da bi pospešila svoj program cepljenja.

“Na zahtevo premierja Mateusza Morawieckega je predsednik izpostavil tudi vprašanje poljsko-kitajskega sodelovanja v boju proti pandemiji koronavirusa, vključno z možnostjo, da Poljska kupi cepivo, izdelano na Kitajskem,” je dejal Krzysztof Szczerski za PAP.

Szczerski je dejal, da bo morebiten nakup predmet nadaljnjih pogovorov.

Tiskovni predstavnik vlade se na zahtevo Reutersa za komentar ni odzval.

Kot v drugih državah članicah EU se je tudi na Poljskem program cepljenja upočasnil zaradi zamud pri dobavah proizvajalcev, kot sta AstraZeneca in Pfizer.

COMMENTS

Wordpress (0)