Forum: Dominika Švarc Pipan res naivna kot Marija Antoinetta? – TOPNEWS.si

Forum: Dominika Švarc Pipan res naivna kot Marija Antoinetta?

Forum: Dominika Švarc Pipan res naivna kot Marija Antoinetta?

Pri nakupu propadajoče poslovne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani s strani države za preselitev in izboljšanje delovnih pogojev pomembnega sodišča je šlo vse narobe, kar bi sploh lahko šlo narobe. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se brani naivno in se iz izjave v izjavo bolj zapleta. Ali je naivna ali pa nima dovolj nepremičninskega znanja. Se bo že navadila, da sopotnike politiki odvržejo čez rame, ko jih ne rabijo več. Ni odveč vprašanje, kdo, če ne pravosodno ministrstvo mora uveljavljati najvišje pravne standarde v tej državi!?

Prva rdeča zastavica je samo 4 (štiri) strani kratka pogodba za skoraj osem milijonski nakup. Verjetno hitro najdeš tak vzorec kje na internetu. Težko se je znebiti vtisa, da je napisana tako na kratko predvsem zato, da skoraj ni možnosti za razveljavitev tega posla. Ministrica očino ni pogledala ne pogodbe ne objekta. Za osem milijonov evrov vredno pogodbo bi še Elon Musk prebral pogodbo in po potrebi vzel v roke tudi meter. Jasno, šlo bi za njegov denar in ne za tuj denar državnega proračuna.

Druga rdeča zastavica je sklepanje pogodbe, brez zavarovanj vseh tveganj, zgolj z overitvijo podpisa in nakazilo celotne kupnine takoj po podpisu pogodbe celo pred plačilom ustreznih davkov. Še dobro, da ni prodajalec prevalil na državo še to davčno obveznost. Pogodba bi morala biti sklenjena v notarskem zapisu, kjer notar preveri in odgovarja za vsebino te pogodbe. Kupnina bi morala biti potem nakazana najprej na fiduciarni račun notarja in potem prenakazana prodajalcu šele po izpolnitvi vseh pogojev. S tem bi bila ministrica na varni strani. Takšen notarski zapis v tej vrednosti stane okrog 1.500 evrov.

Tretja rdeča zastavica je pogodbena klavzula VIDENO-KUPLJENO brez, da bi si podpisnica pogodbe sploh ogledala predmetni objekt. Ali je to sploh mogoče?

Četrta rdeča zastavica je verjeti sodni cenitvi, ki jo je naročil in plačal prodajalec. Pri nas se sodne cenitve razlikujejo tudi za 50% in celo več. Odvisno od naročnika. Tudi kakšni tožilci in sodniki to dobro vedo. Takšna sodna cenitev stane okrog 2.000 evrov. Je to opravičljiv razlog za varčevanje pri osem milijonskem nakupu gospa ministrica?

Peta rdeča zastavica je nakup stavbe za sodišče brez sodišča. Na slepo. Pred nakupom bi ministrstvo za pravosodje moralo narediti oziroma pridobiti idejno skico ali je v to stavbo tehnično in funkcionalno sploh mogoče umestiti sodišče. Potreben bi bil tudi predhoden mini projektantski predračun za oceno, koliko bi stala prenova in oprema tega objekta za potrebe sodišča. Velikokrat se potem izkaže, da je bolje najeti buldožer in porušiti obstoječo zgradbo in sezidati novo. V tem primeru bi obstoječi objekt bil vreden samo toliko kot je vredno stavbno zemljišče z gradbenim dovoljenjem in plačanim komunalnim prispevkom.

Šesta rdeča zastavica pa je bliskovit podpis aneksa k zadevni pogodbi. Zakaj že? Pravno to prav veliko ne izboljšuje položaja pravosodnega ministrstva. Ne bom špekuliral z drugimi verjetnimi razlogi.

V kolikor Litijska cesta res vodi v sicilijanske hribe potem so razmere še bolj zrele za slovenskega Falconeja, kot ga je parlamentu , ob svoji razrešitvi, spretno in pomenljivo uvedla policijska ministrica Tatjana Bobnar. V Sloveniji je šlo v denarnih tokovih v različne večbarvne denarnice daleč predaleč. Zato mora vladajoča politika ob bok zdravstvene, plačne, davčne, zelene in ne vem še kakšne vse potrebne reforme, nujno uvrstiti državljansko agendo za (po)vrnitev integritete in poštenosti. Naj državljani povedo ali je pomembnejše štempljanje delovnega časa ali pa je pomembnejša uvedba javno dostopnih premoženjskih kartic predstavnikov vseh vej oblasti in njihovih podrejencev. Najprej državljani in potem sodna veja oblasti bodo potem gledali vsem tem pod prste in presojali.
Zato pa morajo biti sodniki neodvisni in dobro plačani. Komu zato ustreza, da morajo danes sodniki neprestano sklanjati glave? Odgovor ni pretežek. Ampak saj sodniki sodijo v imenu ljudstva, ali ne?!

*avtor znan uredništvu  je izkušen poznavalec nepremičninskega in politično-finančnega slovenskega
močvirja

COMMENTS

Wordpress (0)