“Za fiasko s “sodno stavbo” so torej krivi: Cenilka, Vežnaver, Nina Zidar Klemenčič, strokovne službe ministrstva , (SDS, Janša …) edino ministrica, mimogrede, nocoj ji bo “pozornost namenila” Erika na Tarči, nima nič s tem” – TOPNEWS.si

“Za fiasko s “sodno stavbo” so torej krivi: Cenilka, Vežnaver, Nina Zidar Klemenčič, strokovne službe ministrstva , (SDS, Janša …) edino ministrica, mimogrede, nocoj ji bo “pozornost namenila” Erika na Tarči, nima nič s tem”

“Za fiasko s “sodno stavbo” so torej krivi: Cenilka, Vežnaver, Nina Zidar Klemenčič, strokovne službe ministrstva , (SDS, Janša …) edino ministrica, mimogrede, nocoj ji bo “pozornost namenila” Erika na Tarči, nima nič s tem”

SDS so včeraj napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo “nedvomno objektivno odgovornost” za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti v Ljubljani. Pojasnila o tem od ministrice pričakujejo tudi v drugih strankah. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je o napovedi interpelacije o njenem delu seznanjena le prek medijev. Tako napovedi ne more komentirati, so  sporočili z ministrstva za pravosodje.

Podobno od ministrice, ki sicer prihaja iz SD, pričakujejo tudi v koalicijskih Gibanju Svoboda in Levici. Do same interpelacije pa se bodo opredelili, ko bo ta vložena in ko bo ministrica nanjo odgovorila, so sporočili iz obeh strank.

V Gibanju Svoboda so ob tem v odzivu zapisali tudi, da prav tako pričakujejo, da bo ministrica izpolnila svojo obljubo oziroma napoved o razveljavitvi pogodbe, če se izkaže, da je šlo v primeru nakupa sodne stavbe za prevaro. V Gibanju Svoboda pričakujejo, da bo ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pojasnila vse očitke, ki se v teh dneh pojavljajo v javnosti, so zapisali v odzivu na napoved SDS o vložitvi interpelacije ministrice. Do same interpelacije pa se bodo opredelili, ko bo ta vložena in ko bo ministrica nanjo odgovorila, so sporočili.

Edino v Tarči se držijo starega novinarskega načela “kuj železo dokler je vroče ” zato so, kao zaradi slabega vremena, odpovedali Tarčo v Ljubnem in jo bodo nocoj “posvetili” Dominiki Švarc Pipan. Ravno slabo vreme je namreč “dobra kulisa”, da bi gledalci Tarče  podoživeli lanske avgustovske poplave.

Ministrstvo za pravosodje se je namreč v zadnjih dneh pod drobnogledom javnosti med drugim znašlo zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Na ministrstvu pa so za stavbo plačali 7,7 milijona evrov. Kot so sicer v četrtek razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

V SDS so prepričani, da na pravosodnem ministrstvu ne mine 14 dni brez novih “rabot”, v omenjenem primeru pa da gre še za en ponesrečen “happy end”, ki gre na račun slovenskih davkoplačevalcev, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec Dejan Kaloh. Po njegovih besedah pri omenjenem nakupu ministrstvo ni nastopalo kot dober gospodar in se je požvižgalo na zakon o stvarnem premoženju države. Med drugim čudi tudi dejstvo, da ministrstvo ni pripravilo oziroma zahtevalo svoje cenitve, ocenjujejo v SDS.

Ministrstvo je sicer zdaj že sklenilo aneks k prodajni pogodbi za stavbo na Litijski cesti, po katerem bo ministrstvo zaradi razlike med površino prostorov iz kupoprodajne pogodbe in površino iz podatkov geodetske uprave pred prevzemom nepremičnine pridobilo novo izmero. Ministrica Švarc Pipan pa je sicer že v četrtek dejala, da se ministrstvo z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe.

Gre za diskrepanco, je danes dejal Kaloh in ocenil, da se je ministrica znašla v “argumentacijski stiski”. Posel je bil namreč izpeljan po načelu videno-kupljeno, kar pomeni, da so se vsaj ministričini sodelavci seznanili s stavbo in podatke o stanju prenesli ministrici. “Če pustimo ob strani, da ministrica za operativen posel ni skrbela sama, je pa, milo rečeno, bila vsaj naivna,” je prepričan Kaloh. “Zaradi tega in še zaradi česa drugega bo ministrica morala prevzeti tudi politično odgovornost,” poudarjajo v SDS.

Med očitki ministrici je Kaloh izpostavil še razpis iz projekta digitalizacije. Državna revizijska komisije je namreč po poročanju današnjega Dela razveljavila odločitev ministrstva o oddaji javnega naročila v projektu digitalizacije notarskih storitev skupini ponudnikov, saj je ugotovila, da ministrstvo ni ustrezno vrednotilo njihovih referenc. Izbrana ponudba je bila sicer vredna 1,2 milijona evrov.

V interpelaciji, ki jo bodo v parlamentarni postopek vložili v prihodnjih dneh ter jo v sopodpis ponudili tudi opozicijski NSi. Prvak te stranke Matej Tonin se včeraj v izjavi za medije o tem ni jasno opredelil. Dejal je le, da koalicijski ministri ne morejo računati na podporo opozicijske stranke, ko gre za glasovanje o njihovi usodi. Od ministrice v NSi sicer pričakujejo jasna pojasnila in ne prelaganje odgovornosti na druge, je poudaril.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je v odzivu zapisal še, da se je okoli nakupa nove sodne stavbe nedvomno nabralo veliko očitkov in dvomov, ki upravičeno vzbujajo skrb javnosti.

Po vloženi interpelaciji bo sicer imela ministrica skladno s poslovnikom DZ najmanj 15 dni in največ 30 dni časa za odgovor na interpelacijo. DZ razpravlja in odloča o interpelaciji najkasneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora interpeliranega ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan.

Predlagatelji interpelacije sicer za razrešitev ministra potrebujejo 46 glasov. SDS, ki šteje 27 poslancev, tako sama nima zadostnega števila glasov. Tudi s preteklimi interpelacijami ni uspela. Doslej je vložila štiri, tri proti ministrom – nekdanji ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar, ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon in nekdanjemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu – in eno proti vladi Roberta Goloba. Še dve pa je doslej napovedala, poleg interpelacije o delu Švarc Pipan je namreč napovedala tudi interpelacijo proti tedanji ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik, ki pa je še pred vložitvijo interpelacije odstopila.

Interpelacija bi pomenila še eno fronto za ministrico, ki je bila v zadnjih tednih tarča ostrih kritik tudi zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah. Sodniki, ki ravno te dni protestno delajo prilagojeno, so njo in premierja Goloba pozvali k odstopu z očitki o nespoštovanju pravne države in vladavine prava. Ministrica se je sicer v odzivu na zaostrovanje protestnih aktivnosti zavezala, da bo omenjena odločba ustavnega sodišča izvršena, vendar z zamikom. Sodnike je pozvala k dialogu ter ocenila, da z njenim odstopom ne bi bili bližje rešitvi.

COMMENTS

Wordpress (0)