(V ŽIVO) V Dražgošah slovesnost ob 82. obletnici bitke – Kdo bo slavnostni govornik in kdo letos pride v Dražgoše? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V Dražgošah slovesnost ob 82. obletnici bitke – Kdo bo slavnostni govornik in kdo letos pride v Dražgoše?

(V ŽIVO) V Dražgošah slovesnost ob 82. obletnici bitke – Kdo bo slavnostni govornik in kdo letos pride v Dražgoše?

Ob 82. obletnici dražgoške bitke bo danes opoldne v Dražgošah osrednja spominska slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik poslanec evropskega parlamenta Matjaž Nemec. Organizacijski komite za prireditve po stezah partizanske Jelovice obljublja tudi bogat kulturni program, sporočilo letošnje slovesnosti pa bo Z uporom in bojem do svobode.

Dražgoška bitka, ki se je odvijala med 9. in 11. januarjem 1942 in v kateri se je Cankarjev bataljon spopadel z Nemci, je bila ena večjih bitk med drugo svetovno vojno na Slovenskem. Prvi velik upor na naših tleh skupaj z borbo v Rovtu nad Selško dolino in množično decembrsko poljansko vstajo predstavlja pomembno trilogijo bojev, saj je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske, poudarjajo organizatorji že 67. spominske slovesnosti v Dražgošah.

Partizani so se po bitki in ob izgubi devetih tovarišev umaknili na Jelovico, Nemci pa so v odgovor pobili 41 domačinov, požgali vas ter jo v januarju in februarju 1942 popolnoma porušili.

V spomin na ta dogodek bo garda Slovenske vojske v imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar danes položila venec h kostnici spomenika v Dražgošah. Padlim se bo poklonil predsednik državnega sveta Marko Lotrič, slovesnosti pa se bo udeležila tudi delegacija Levice z ministroma za delo in solidarno prihodnost Luko Mescem in Simonom Maljavcem na čelu.

Običajno se na spominski slovesnosti, ki jo pripravlja Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka, zbere več tisoč ljudi, pri čemer se mnogi v vas na pobočjih Jelovice podajo peš. Tudi letos različna planinska društva v sodelovanju z veteranskimi organizacijami pripravljajo vrsto krajših in daljših pohodov z več izhodišč.

Udeleženci najdaljših pohodov, in sicer 45. pohoda Po poti Cankarjevega bataljona v Dražgoše ter 25. pohoda Železniki-Ratitovec-Jelovica-Dražgoše so se na pot odpravili že ponoči. Organiziran pa bo tudi pohod z najdaljšo tradicijo, to je 47. pohod iz bohinjske soteske prek Rovtarice v Dražgoše. Med daljšimi pohodi pa bo tudi 15. tržiški Tinetov pohod v Dražgoše.

v spomin na dogodek bo v imenu predsednice republike venec h kostnici spomenika v Dražgošah položila garda Slovenske vojske, padlim se bo poklonil predsednik DS Marko Lotrič, venec bo položila tudi delegacija Levice; ob spomeniku, Dražgoše

Osrednja spominska slovesnost Po stezah partizanske Jelovice v spomin na 82. obletnico Dražgoške bitke, slavnostni govornik bo evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD);se bo začela ob 12 uri in jo bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)