( V ŽIVO) Matej Tonin se bo danes odzval na SDS-ovo interpelacijo proti Golobovi vladi – Janša pravi, da so jo vložili tudi na poziv Peterleta, sicer ustanovitelja SKD-ja – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) Matej Tonin se bo danes odzval na SDS-ovo interpelacijo proti Golobovi vladi – Janša pravi, da so jo vložili tudi na poziv Peterleta, sicer ustanovitelja SKD-ja

( V ŽIVO) Matej Tonin se bo danes odzval na SDS-ovo interpelacijo proti Golobovi vladi  – Janša pravi, da so jo vložili tudi na poziv Peterleta, sicer ustanovitelja SKD-ja

Predsednik NSi Matej Tonin je po sestanku poslanske skupine  za danes napovedal novinarsko konferenco. V Novi Sloveniji poudarjajo, da je interpelacija tako ali tako že vložena in da SDS njihovih podpisov niti ne potrebuje.

Interpelacija vlade bo, kot vse kaže,  ostala solo akcija stranke SDS je sinoči poročal POP TV.  Poslanska skupina Nove Slovenije se bo o tem izrekala danes, a neuradne informacije  gre vse v smer, da je ne podprejo s podpisi. “To ni zgodba Nove Slovenije,” je slišati. Pa ne v vsebinskem smislu, nasprotno, kot vemo, so sami spisali interpelacijo proti kulturni ministrici Asti Vrečko prav zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve.

V NSi očitno nameravajo na vlado pritisniti drugače, vsebinsko, je slišati, zato tudi njihova priporočila vladi glede slovenske osamosvojitve, ki so jih vložili prejšnji teden. Vsebina, ne napad, je slišati iz vrst NSi, čeprav nameravajo v razpravi o interpelaciji sodelovati in biti vsaj v tem delu do vlade kritični.

Zdi se, da je zgodba o podpisih pod interpelacijo podobna, kot pri podpisih za preiskovalno komisijo za GEN-I, kjer je Matej Tonin  pred dnevi na Faceboku zapisal, da so podpisi NSI že pripravljeni, vendar …” Naj pojasnim, da so podpisi poslancev NSi za ustanovitev komisije že zbrani in pripravljeni, odločitev o tem, kdaj bo ustanovljena, pa je na strani stranke SDS. V NSi smo namreč že večkrat jasno povedali: Ko bodo poslanci SDS zasedli mesta v nadzornih komisijah državnega zbora (KNOVS in KNJF) in s tem v polni meri omogočili nadzor nad delom celotne vlade, bo NSi takoj prispevala svoje podpise za ustanovitev preiskovalne komisije,” je zapisal Tonin

Glede podpisov se je zapletlo že ob napovedani in iterpelacijo proti ministrici Asto Vrečko, kjer  so umanjkali podpisi SDS.  Janša je  sicer  v petek ob vložitvi interpelacije dejal, da so še vedno pripravljeni prispevati podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj je prav ona predlagala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Interpelacijo zoper Asto Vrečko je spisal NSi, a je potem ni vložil, saj ima njihova poslanska skupina za to premalo podpisov. SDS je prispevanje svojih podpisov pod interpelacijo ministrice Vrečko takrat pogojeval s tem, da NSi prispeva podpise k njihovi interpelaciji proti celotni vladi.

Janša je NSi povabil, da “lahko kadar koli prispeva svoje podpise in se pridruži interpelaciji vlade”. Janša  pa je v petek napovedal, da  bodo sicer podprli predlog priporočil za krepitev slovenske osamosvojitve, ki jih je v četrtek v DZ vložil NSi, saj “gre za nekaj, za kar se skupaj borimo že dolga leta”, je dejal.

Odnosi med opozicijskima SDS in NSi so sicer v tem sklicu DZ že nekaj časa zaostreni. Prvak NSi Matej Tonin je med drugim napovedal, da v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, ne bodo več sodelovali. Pripravljeni pa so sodelovati s stranko SDS.

Novinarsko konferenco predsednika NSi Mateja Tonina, na kateri bo  ob 13. uri spregovoril o aktualnem dogajanju v slovenski politiki in družbi ter predstavil sprejete odločitve poslanske skupine NSi bomo prenašali v živo na Topnews.si in YouTube kanalu TopTV-si.

COMMENTS

Wordpress (0)