Kdo iz vrha slovenske politike gre letos v Davos? Svetovna elita se je zbrala v najbolj zapletenem obdobju WEF doslej – TOPNEWS.si

Kdo iz vrha slovenske politike gre letos v Davos? Svetovna elita se je zbrala v najbolj zapletenem obdobju WEF doslej

Kdo iz vrha slovenske politike gre letos v Davos? Svetovna elita se je zbrala v najbolj zapletenem obdobju WEF doslej

V švicarskem Davosu se v ponedeljek začenja 54. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Po pričakovanjih bo letos največ pozornosti namenjene krizi na Bližnjem vzhodu, v ospredju pa ostaja tudi vojna v Ukrajini. V Davos bo odpotovala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon  in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

 

Osrednja tema letošnjega srečanja v znanem švicarskem gorskem turističnem središču, ki bo potekalo do petka, bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obnova zaupanja. Svet je namreč priča vojni v Gazi, za katero se mnogi bojijo, da bo prerasla v širši konflikt v regiji.

Strah pred tem se je še okrepil po četrtkovem napadu ZDA in nekaj zavezniških držav na cilje v Jemnu, ki so pod nadzorom hutijskih upornikov. Ti namreč “iz solidarnosti s Palestinci” napadajo ladje v Rdečem morju, kar je močno otežilo prevoz blaga po morju na tem območju. Ameriški predsednik Joe Biden je napade hutijev označil za grožnjo svobodni trgovini.

Ob bližajoči se drugi obletnici ruskega napada na Ukrajino se bo foruma prvič udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je napovedal predsednik WEF Borge Brende. Na programu ima “posebni nagovor” in srečanje z direktorji največjih podjetij.

V luči zaostrenih varnostnih razmer bosta ukrajinska in švicarska vlada že v nedeljo gostili srečanje 70 svetovalcev za nacionalno varnost. “Cilj je preučiti, kako se lahko izognemo dodatnemu zaostrovanju razmer,” je dejal Brende.

Udeleženci foruma bodo pozornost med drugim namenili tudi stanju svetovnega gospodarstva, globalnim trgovinskim napetostim, hitremu razvoju umetne inteligence in boju proti podnebnim spremembam. Zadnji je po opozorilih okoljevarstvenih organizacij premalo odločen, čeprav so uničujoče posledice podnebnih sprememb po njihovih navedbah že jasno vidne.

Kot je pokazala raziskava pred začetkom foruma, ki sta jo pripravila švicarska zavarovalnica Zurich Insurance Group in globalno svetovalno podjetje Marsh McLennan, eno največjih tveganj trenutno predstavljajo lažne informacije, ustvarjene s pomočjo umetne inteligence. Več svetovnih gospodarskih velesil namreč letos oziroma prihodnje leto čakajo volitve, na katerih po ocenah strokovnjakov obstaja velika nevarnost tujega vmešavanja.

Organizatorji pričakujejo 2800 udeležencev, med njimi tudi zunanja ministrica Fajon

WEF, ki je sicer neprofitna mednarodna organizacija, udeležbo omogoča le osebno vabljenim gostom. Letos jih pričakujejo okoli 2800. Med njimi so tradicionalno politični voditelji, direktorji največjih podjetij, vlagatelji, predstavniki civilne družbe, novinarji in druge znane osebnosti.

V Davosu bodo letos med drugim ameriški državni sekretar Antony Blinken, svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan, kitajski premier Li Qiang, izraelski predsednik Izak Hercog, libanonski premier Nadžib Mikati in argentinski predsednik Javier Milei.

Udeležbo so napovedali tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Iz Slovenije se bo dogajanja v torek in sredo udeležila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so napovedali, da se bo ministrica predvidoma udeležila razprav o Zahodnem Balkanu in širitvi EU, sodelovala pa bo tudi na razpravah o aktualnih zunanjepolitičnih in varnostnih temah. Ob robu foruma bo imela Fajon tudi več dvostranskih srečanj.

Za varnost udeležencev v Davosu bo skrbelo približno 5000 švicarskih vojakov, v zraku pa bodo vojaška lovska letala.

Kot pretekla leta je tudi tokrat pričakovati proteste proti dogodku, navaja AFP. Mnogi so namreč prepričani, da bi morali bogati in vplivni, ki se srečujejo v švicarskih Alpah, izkoristiti svojo moč za dejanske spremembe na bolje, ne pa da skrbijo le za lastne interese.

COMMENTS

Wordpress (0)