Golob zavrnil Janšev predlog, da umakne predlog za imenovanje ministrske kandidatke g. Mateje Čalušić – TOPNEWS.si

Golob zavrnil Janšev predlog, da umakne predlog za imenovanje ministrske kandidatke g. Mateje Čalušić

Golob zavrnil Janšev predlog, da umakne predlog za imenovanje ministrske kandidatke g. Mateje Čalušić

Premier Robert Golob tudi po zapletu z napačnim navajanjem izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić, sicer poslanke Svobode, vztraja pri svojem predlogu. Ministrska kandidatka, ki jo v naslednjih dneh čaka predstavitev pred matičnim odborom DZ, uživa zaupanje predsednika vlade, so za STA potrdili v njegovem kabinetu.

Čalušić se je namreč v zadnjih dneh po premierjevem posredovanju njene ministrske kandidature v DZ pod drobnogledom javnosti znašla zaradi napačnega navajanja njene izobrazbe na spletni strani DZ. Na slednji, kot tudi na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija (DVK), je bilo namreč zapisano, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

V Gibanju Svoboda so v današnjem odzivu poudarili, da se Čalušić nikoli ni predstavljala z napačno izobrazbo, temveč je šlo za administrativno napako, za katero odgovornost v celoti prevzema stranka. Za napako se opravičujejo in zavračajo očitke o zavajanju volivcev. Tudi Čalušić je v odzivu zatrdila, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima, in izrazila obžalovanje, da je prišlo do neželene administrativne napake.

Čalušić je sicer po izobrazbi inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, opravljen pa ima tudi tečaj za sommelierja prve stopnje pri Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Ministrsko kandidatko v sredo čaka predstavitev pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ob uspešno prestanem zaslišanju bodo poslanci o njenem imenovanju na čelo kmetijskega resorja odločali v petek.

Če bo dobila zeleno luč DZ, bo Čalušić postala četrta ženska na čelu kmetijskega resorja pri nas po Mariji Lukačič, Aleksandri Pivec in Ireni Šinko, Golobova ministrska ekipa pa bo po več menjavah v vladnih vrstah prvič od oktobra lani znova popolnjena.

Poslanka največje koalicijske stranke sicer ni bila prva izbira predsednika vlade, ki se je izpraznilo, potem ko je DZ na predlog predsednika vlade razrešil Ireno Šinko. V zadnjih tednih je namreč Golob kot najbolj primernega kandidata v izjavah omenjal upokojenega vojaka Vojka Adamiča, a je nato zadnji trenutek prišlo do spremembe.

COMMENTS

Wordpress (0)