Za katere banke je delal Velimir Bole v letih pred krizo in kdaj – TOPNEWS.si

Za katere banke je delal Velimir Bole v letih pred krizo in kdaj

Za katere banke je delal Velimir Bole v letih pred krizo in kdaj

V zadnjih tednih se je v različnih medijih (Delo, Mladina) spet pojavilo ime ekonomista Velimirja Boleta. Tudi tokrat je nase opozoril z analizo bank in tudi tokrat je krivec regulator. Ugotovil je, da se podatki ECB in Banke Slovenije o dobičku slovenskih bank razlikujejo, ni pa razkril različnih metodologij, ki do tega pripeljejo.

Pred meseci je v javnosti še bolj odmevala druga Boletova študija , ki so jo pri njem naročili imetniki podrejenih obveznic saniranih državnih bank in s katero naj bi jim Bole potrdil, da je bila v pregledu bank leta 2013 izračunana pregloboka bančna luknja in da je regulator naročnike študije “izbrisal” po nepotrebnem. Podrobnosti študije niso znane niti koliko je Bole dobil zanjo.

Zanimivo pa je, da se noben medij ne ukvarja z vlogo Boleta in njegovih kolegov z ekonomskega inštituta EIPF d.o.o. v letih pred krizo, zlasti ne s tem, katerim bankam je svetoval in kako kakovostno jim je svetoval ter za koliko denarja.

V ekonomskih in bančnih krogih je namreč znano dejstvo, da je bil Bole v letih pred krizo dvorni svetovalec upravam več bank, ki jih je v letih 2013/ 2014 morala reševati država (recimo Abanki) ali pa so bile celo likvidirane (Probanka in Factor banka). Ravno Boletove makro projekcije in analize so bile podlaga za najbolj pomembne poslovne oziroma strateške odločitve več bank, ki so nato v krizi padle.

eipf sodelavci

Bole oziroma makro napovedi EIPF , ki jih je pripravljal in promoviral, so imele v letih pred krizo zelo velik vpliv predvsem pri oblikovanju poslovne politike Abanke, Bole je bil redni predavatelj na letnih konferencah Abanke. Podobno je bilo tudi pri Probanki, ki je danes ni več. Zanimivo je, da je Bole v letih pred krizo svetoval regulatorju, kar je omenjeno v Pismih Mladini.

Ta dejstva so zelo pomembna za presojo Boletove objektivnosti pri bančnih temah. Bil je namreč zelo aktiven soustvarjalec današnje bančne realnosti.

V predstavitvi EIPF med drugim piše:

“Empirične analize raziskovalne skupine EIPF – s področja nacionalnega in svetovnega gospodarstva – temeljijo na uporabi sodobnih ekonometričnih, matematično-statističnih in prognostičnih metod. Rezultati inštitutskih raziskav EIPF poskušajo nenehno dodajati svoj del k sodobni ekonomski teoriji, komparativni ekonomiki in ekonomski politiki ter dajejo strokovno podlago za odločitve vodilnih kadrov v podjetjih, kot tudi oblikovalcev ekonomskih politik.

V preteklosti je EIPF s svojim delom oblikoval bogato empirično podlago in ustrezno informacijsko podporo mnogim ekonomskim subjektom in vodilnim kadrom gospodarskih družb za oblikovanje smiselnih odločitev gospodarskih subjektov na Slovenskem ter tudi nosilcem slovenske ekonomske politike za odločitve glede različnih strateških vprašanj. Rezultati raziskovalnega dela EIPF tako vplivajo na ravnanje slovenske ekonomske politike in slovenskih podjetij, ob pričakovani krepitvi konkurenčnosti našega gospodarstva, povečevanju dodane vrednosti, gospodarskega razvoja in rasti.”

Vladimir Vodušek

Kako velik je dobiček bank

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Bole je kamerat Mencingerja;torej enega izmed največjih škodljivcev te države lahko bi mu rekli sovražnik države in seveda zdrave ekonomije:
    No Boleta je razkril Masten ;ki je jasno povedal ;da so Boletovi izračuni Fake News:
    Ve pa se zakaj je temu tako gre za nujno privatizacijo bank;ki se ji levaki divje upirajo(odplavajo korita);zato z lažnimi izračuni perejo glave neumnim Slovencem v stilu “menda ja ne bomo predajali kur ;ki nesejo zlata jajca”;vendar je zgodba z bankami precej podobna zgodci s Cimosom;ki so ga ropali lastniki z levega pola banke pa ropajo zopet pripadniki predvsem levega pola;ki imajo preko omrežij moč in nakoncu bo vse pristalo na plečih ržavljanov in prazne državne blagajne:
    Izračuni so samo propadanda ;kako ustaviti nujno zahtevo po privatizaciji bank;predvsemNLB ;KI NAJ BI DELOVALE MALODANE ČUDOVITO;V RESNICI PA SO LE LUPINA KOT Cimos;ki se ga pri življenju drži z posredovanjem države;levaki pa nato od tega kradejo da se kadi: