(V ŽIVO) Švarc Pipan: Moj odstop ne bi pripomogel k hitrejši rešitvi glede sodniških plač – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Švarc Pipan: Moj odstop ne bi pripomogel k hitrejši rešitvi glede sodniških plač

(V ŽIVO) Švarc Pipan: Moj odstop ne bi pripomogel k hitrejši rešitvi glede sodniških plač

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se je danes odzvala na včerajšnjo stavko sodnikov in tožilcev, ki so zahtevali njen odstop.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je v današnji izjavi za medije zavezala, da bo odločba ustavnega sodišča o sodniških plačah izvršena, vendar z zamikom. Sodnike je pozvala k dialogu. Dejala je, da razlogov ali argumentov sodnikov, ki so jo pozvali k odstopu, ne pozna. Meni, da s tem ne bi bili bližje rešitvi.

Ministrica je dejala, da se je vlada kolektivno odločila in zavezala, da bo pripravila celovito rešitev plač v javnem sektorju. “To ne pomeni, da ustavna odločba ne bo izvršena, ampak da bo izvršena, žal z zamikom, ker dogovora s sindikati javnega sektorja, ki bi vodil v sistemsko rešitev plačnega sistema, še ni,” je dejala.

Še naprej si bo prizadevala, da se plačni položaj sodnikov v čim krajšem možnem času uredi skladno z ustavno odločbo. “Njihova pričakovanja so legitimna, prav tako kot so legitimni tudi njihova jeza, razburjenost in frustracija. Vprašanje pa vendarle je, ali je najbolj ustrezno, da kot orodje uveljavljanja svojih pravic in interesov uporabijo stavko, ki bo potekala predvsem na plečih ljudi, strank v postopkih,” je dejala.

Glede poziva sodnikov in tožilcev, naj odstopi, je dejala, da je za to izvedela iz medijev. “Ne poznam konkretnih razlogov ali argumentov za svoj odstop, ne vidim torej nobene koristi v tem, da bi odstopila kot ministrica,” je komentirala.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki v četrtek za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tožilci.

Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva je namreč včeraj  sprejel več sklepov o stopnjevanju protestnih aktivnosti, ker vlada ni uresničila odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Med 10. in 24. januarjem bodo protestno opravljali le nujne zadeve, premierja Roberta Goloba in pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pa pozivajo k odstopu.

Sodniki bodo izredni protest začeli na obletnico odmevne zaveze predsednika vlade Roberta Goloba “o srečnem koncu” s 600 evrih bruto dodatka na plače sodnikov. V času prilagojenega načina poslovanja, ki bo trajal do 24. januarja, bodo opravljali procesna dejanja le v zadevah, ki so nujne po zakonu. To med drugim pomeni, da lahko sodniki prekličejo že razpisane obravnave ali ne razpišejo novih ter da na višjem sodišču v času prilagojenega poslovanja ne bo sej.

Na današnji seji glavnega odbora sodniškega društva so sprejeli tudi sklep, s katerim pozivajo vse sodnike, da zamrznejo svoje sodelovanje v različnih komisijah in organih, ustanovljenih s strani izvršilne veje oblasti, kot so delovne skupine, različne izpitne komisije, tudi za pravniški državni izpit in izpite iz upravnega postopka, izpite za stečajne upravitelje, izvršitelje, volilne komisije, izobraževalne dogodke centra za izobraževanje v pravosodju. Evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa bodo obvestili o možnosti nesodelovanja sodnikov pri izvedbi evropskih volitev.

Proučili bodo tudi možnosti za vložitev kazenske ovadbe zoper nosilce izvršilne in zakonodajne veje oblasti, Sodni svet pa bodo pozvali, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za določitev načina izvršitve ustavne odločbe glede sodniških plač.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki danes za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tudi tožilci.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se jedanes ob 13. uri v prostorih tiskovnega središča ministrstva za pravosodje na Zupančičevi 6 dala izjavo za medije o aktualnih dogodkih, so sporočili z ministrstva. Tiskovno konferenco smo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si

 

Na poziv sodnikov in tožilcev glede odstopa ministrice Pipanove pa so se že odzvali v koalicijski SD:

“Pošiljamo vam sporočilo za javnost Socialnih demokratov glede poziva k odstopu ministrice za pravosodje zaradi neizvršitve odločbe Ustavnega sodišča glede sodniških plač:

Socialni demokrati smo presenečeni nad pozivom glavnega odbora Slovenskega sodniškega društva k odstopu ministrice za pravosodje ter predsednika vlade zaradi neizvršitve odločbe Ustavnega sodišča glede sodniških plač.

Ministrica dr. Švarc Pipan si je vse od odločbe Ustavnega sodišča v juniju 2023 prizadevala, da se neustavno stanje glede sodniških plač odpravi še pred iztekom roka, katerega je določilo Ustavno sodišče (3. 1. 2024). Ministrstvo za pravosodje je od takrat pripravilo več rešitev, zadnja med njimi je interventni zakon, sprejem katerega bi premostil obdobje do uveljavitve plačne reforme v javnem sektorju. Ob tem velja poudariti, da ne gre za parcialno urejanje plač posamični skupini, temveč za spoštovanje pravne države in krepitev neodvisnosti sodstva kot temeljnega stebra pravne države.

Ob nezmožnosti konsenza znotraj koalicije za sprejem takšnega zakona je ministrica Švarc Pipan tudi večkrat javno opozorila na morebitne posledice, v kolikor se odločba Ustavnega sodišča ne izvrši.

V sled temeljne zaveze koalicije za odločno spoštovanje in varovanje pravne države smo Socialni demokrati prepričani, da je koalicija odgovorna v prihodnjih dneh poiskati politično voljo za rešitev nastale situacije. Socialni demokrati tako pričakujemo čimprejšnji pogovor med koalicijskimi partnerji, ki verjamemo, da bo pokazal pot iz zatečenega stanja. Namreč na Vladi RS kot prvi nosilki izvršilne veje oblasti mora biti v največjem interesu, predvsem pa odgovornosti, da se odločbe Ustavnega sodišča spoštuje.

Hkrati poudarjamo našo zavezo, da ob krepitvi neodvisnosti sodstva krepimo tudi njegovo učinkovitost, odgovornost in transparentnost, ki so nujni za krepitev zaupanja ljudi v delovanje pravne države. Ministrstvo za pravosodje pod vodstvom ministrice Švarc Pipan je s tem ciljem že pripravilo več sistemskih sprememb, vključno s prenovo sodniške zakonodaje, ki stremi k vsem tem ciljem.

S prijaznimi pozdravi,
Socialni demokrati

 

COMMENTS

Wordpress (0)