(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla ob vložitvi predloga zdravstvenega zakon napoveduje še 2. stavko pacientov – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla ob vložitvi predloga zdravstvenega zakon napoveduje še 2. stavko pacientov

(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla ob vložitvi predloga zdravstvenega zakon napoveduje še 2. stavko pacientov

Civilna iniciativa Glas ljudstva je danes v DZ vložila predlog novele zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Na novinarski konferenci so izrazili tudi nestrinjanje z napovedano zdravniško stavko, zato bodo na isti dan, 9. januarja, organizirali dogodek, ki so ga poimenovali druga opozorilna stavka pacientov. Predlog novele zakona so danes v DZ vložili z več kot 6700 podpisi volivcev.

Predlog med drugim za 10 odstotkov zvišuje glavarinski količnik oziroma prag, nad katerim lahko družinski zdravniki, ginekologi in pediatri odklanjajo nove paciente. Če bi se vsi zdravniki držali sedaj določenega glavarinskega količnika, bi bilo v Sloveniji v naslednjih letih več kot 400.000 ljudi brez osebnega zdravnika, je opozoril predstavnik iniciative Jaša Jenull. Ob dvigu glavarinskega količnika predlagajo tudi dodatne administrativne razbremenitve in kadrovske okrepitve timov družinske medicine.

Novela zakona predlaga tudi preklic obstoječih soglasij za delo zdravnikov zunaj javnega zavoda, v katerem so zaposleni. Za ponovno izdajo soglasja mora biti izpolnjen pogoj, da zavod in zdravnik aktivno sodelujeta v programu krajšanja čakalnih dob ter da ima zdravnik izpolnjene vse začasne delovne normative, so zapisali na spletni strani iniciative. Jenull pa je danes dejal, da zakon prinaša “jasen signal dvoživkam v javnem zdravstvu, da se morajo te prakse ustaviti”.

Katarina Rotar iz Slovenske filantropije, ki je članica iniciative, pa meni, da morajo poslanke in poslanci zdaj pokazati, ali na prvo mesto postavljajo bolnike in s tem javno zdravstvo. “Zato od njih pričakujemo hitro odločitev, ne da zakon pospravijo v predal. Pričakujemo tudi, da bodo o zakonu odločali vsebinsko, ne pa površno,” je dejala.

V iniciativi so spomnili tudi na predvolilne obljube vseh treh koalicijskih strank. Levica je med drugim obljubljala prepoved hkratnega dela zdravnikov pri javnih in zasebnih izvajalcih, Svoboda posodobljene standarde in normative v zdravstvu, SD pa, da bo vsak imel osebnega zdravnika. Pričakujejo, da bodo koalicijske stranke predlog novele zakona podprle, saj sledi njihovim obljubam, je dejal Jenull.

Ob tem so napovedali opozorilno “stavko pacientov”, ki bo 9. januarja, ko je sicer napovedana tudi zdravniška stavka. Predstavnik iniciative Dušan Keber je dejal, da je napovedana stavka zdravnikov neutemeljena in neetična, saj so se ob vseh ugodnostih, ki so jih izpogajali v preteklosti, čakalne dobe podaljšale.

“Pozivamo zdravnike, naj se uprejo diktatu svojih sindikatov, svojih zdravniških organizacij in naj se raje pridružijo pacientom, naj se pridružijo nam, naj se pridružijo stavki, ki bo 9. januarja na Prešernovem trgu v Ljubljani,” je Keber pozval tudi zdravnike.

Novinarsko konferenco ob vložitvi predloga zdravstvenega zakona civilne iniciative Glas ljudstva prenašamo v živo na Topnews.si in Youtube kanalu TopTV.si

Spoštovani,

Danes smo v Državni zbor vložili predlog spremembe zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (ZNUZSZS-B), ki ga je podprlo preko 6.700 državljank in državljanov.

Po dobrem letu kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva, v kateri smo kot odgovor na neodzivnost in neučinkovitost Ministrstva za zdravje napisali predlog spremembe zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (ZNUZSZS-B). S predlogom zakona ponujamo rešitve za takojšnjo odpravo problemov pri nedostopnosti do zdravstvenih storitev in vse daljših čakalnih dob, urejamo divji zahod podeljevanja koncesij in preprečujemo vdor zasebnih interesov v javni zdravstveni sistem.

Vsem našim prizadevanjem navkljub se ne Ministrstvo za zdravje, ne vlada kot celota in ne koalicijski poslanci niso odločili, da bi naše predloge vključili v zakon, ki ga je v postopek poslalo Ministrstvo za zdravje, in jim s tem zagotovili sprejetje v Državnem zboru. Namesto tega je govora o drugačnem preštevanju pacientov in pacientk brez zdravnika, spreminjanju stopnje nujnosti napotnic in prečiščevanju čakalnih seznamov – vse z namenom, da bi se zgolj formalno in le na papirju zmanjšalo število čakajočih. Jasno je očiten konflikt med interesi zavarovank in zavarovancev, ki financirajo javni zdravstveni sistem, in ožjo skupino kapitalskih lobijev, zasebnikov in koncesionarjev, ki jim je v interesu, da se več kot pol milijarde letno porablja za lastne dobičke in ne krepitev javnega zdravstvenega sistema.

Kot dober primer, po katerem naj se naši odločevalci zgledujejo, izpostavljamo ukrep hrvaškega zdravstvenega ministra, ki je pred novim letom predstavil rezultate, da so v pol leta uspeli zmanjšati čakalne dobe za kar 20 odstotkov. Za uspeh je bilo ključno jasno poročilo vodstvom bolnišnic, naj tam, kjer se soočajo z nedopustnimi čakalnimi dobami, ne izdajajo dovoljenj za popoldansko delo.

“V Sloveniji smo medtem v preteklem letu porabili dodatnih 200 milijonov evrov finančnih vlaganj v zdravstveni sistem, čakalne vrste pa so se še podaljšale. To jasno kaže, da zgolj brezglavo metanje denarja v sistem ne bo rešilo problema.” V preteklem letu je bilo registriranih rekordno število popoldanskih samostojnih podjetnikov, ki so jih ustanovili predvsem zdravniki in zdravnice, zaposleni v javnem zdravstvu. Potreben je jasen signal vsem zaposlenim v zdravstvu, da se pričakuje, da delujejo znotraj javnega zdravstvenega sistema in tam krajšajo čakalne vrste, za kar bodo tudi primerno in sorazmerno nagrajeni.

Predlog našega zakona je s podpisi podprlo preko 6.700 državljank in državljanov. Danes smo uradno vložili pobudo o spremembi zakona v imenu vseh, ki so podpis prispevali, in za vse, ki podpirajo dostopno in socialno pravično javno zdravstvo, ter predvsem v imenu vseh zavarovank in zavarovancev, ki imajo po naši ustavi pravico do pravočasne in strokovne zdravstvene oskrbe!

Z vložitvijo zakona se začenja naslednja faza naše kampanje, v kateri bodo poslanci in poslanke primorani nedvoumno z lastnimi glasovi pokazati svoja stališča do javnega zdravstva, spoštovanje predvolilnih zavez in svoj odnos do civilne družbe, ki strokovno in utemeljeno že več kot leto dni opozarja na čedalje slabše stanje javnega zdravstva. Poslanke in poslanci se ne morejo izogniti temu, da bodisi svoje obljube udejanjijo v zakonu ali izdajo volilke in volilce. (Njihove povsem jasne predvolilne programske obljube si lahko ogledate tudi v prilogah.) Poslanske skupine bomo v prihodnjih tednih povabili na sestanek, da jih spomnimo na neizpolnjene obljube in opozorimo na absurdne in zaskrbljujoče trende v javnem zdravstvu ter urgentnost celostne zdravstvene reforme.

Od koalicijskih strank pričakujemo, da bodo naš zakon obravnavali po čim hitrejšem postopku, kot pritiče resnosti in urgentnosti situacije in da ga ne bodo za več mesecev pustili stati v predalih državnega zbora.

V iniciativi Glas ljudstva hkrati napovedujemo “drugo opozorilno stavko pacientov”, ki bo potekala 9. januarja ob 18:00 na Prešernovem trgu.

Opozorilno stavko bomo organizirali v odziv na napovedano stavko sindikata Fides in njegovih zahtev za izstop iz sistema plač javnih uslužbencev ter zvišanje plač starejšim zdravnikom. Po predlogu Fidesa naj bi se te zvišale nad plače visokih funkcionarjev, predsednika vlade in predsednice države. Ob tovrstnih zahtevah, ki jih ne spremljajo nikakršni predlogi za reševanje problema pacientov brez zdravnika in skrajševanja čakalnih vrst, lahko sklepamo le, da poskuša sindikat Fides pacientke in paciente znova uporabiti kot talce v politični in finančni borbi z vlado, na kar ne pristajamo.

Pri stavki zdravnikov gre izključno za izsiljevanje majhnega števila že zdaj najbolje plačanih zdravnikov za dodatne privilegije in še večje dobičke, od česar pacienti ne bodo imeli nikakršnih koristi. Takšne zahteve imajo kljub zvišanju plač v mesecu januarju in aprilu prejšnjega leta, ko so zdravniške plače zrasle v povprečju za 1.000 evrov bruto, glede na enako obdobje predlanskega leta. V povprečju so se zdravnikom v UKC Ljubljana plače zvišale za 900 evrov, v UKC Maribor za 1.000 evrov v Splošni bolnišnici Celje pa za 1.100 evrov bruto.  Vse to obremenjuje zdravstveno blagajno, za katero so napovedaniza dobrih 53 milijonov višji odhodki kot prihodki, v ZZZS pa ob rebalansu proračuna namenjajo za 176 milijonov evrov odhodkov več za plače in ostale stroške dela.

Prepričani smo, da je napovedana stavka sindikata Fides glede na stanje v javnem zdravstvu in vzdržnost zdravniške blagajne ter pri že izvedenem zvišanju plač neutemeljena, nelegitimna in neetična. Zdravniki in zdravnice naj svojih ambicij, da bi bili plačani bolje od predsednice države, predsednika vlade in predsednika ustavnega sodišča, ne rešujejo na plečih pacientk in pacientov!

Zato se bomo v protest množično zbrali pod Prešernovim spomenikom, ki se bo na ta dan simbolično spremenil v “Spomenik čakajočemu pacientu”. Na shodu bomo opozorili, da je osnovna in bistvena naloga javnega zdravstvenega sistema, da poskrbi za vse paciente in pacientke. Naloga vlade pa je, da izpolni svoje predvolilne obljube na področju javnega zdravstva in se ne pusti izsiljevati tistim, ki v zdravstvu vidijo samo svoje dobičke.

Hkrati bomo pozvali tudi vse zdravnike in zdravnice ter druge zaposlene v javnem zdravstvu, da se distancirajo od stavke sindikata Fides, ki s svojim delovanjem škodi ugledu zdravniškega poklica, in da z udeležbo na naši stavki javno izkažejo svojo etično držo ter skrb za dobrobit svojih so-državljank in so-državljanov.

Lepo vas pozdravljamo in se vidimo spet naslednji torek ob 18:00!

Iniciativa Glas ljudstv

COMMENTS

Wordpress (0)