Palestinci in Izraelci v novo leto vstopili v senci vojne v Gazi – Več mrtvih v medsebojnem obstreljevanju v Ukrajini – TOPNEWS.si

Palestinci in Izraelci v novo leto vstopili v senci vojne v Gazi – Več mrtvih v medsebojnem obstreljevanju v Ukrajini

Palestinci in Izraelci v novo leto vstopili v senci vojne v Gazi – Več mrtvih v medsebojnem obstreljevanju v Ukrajini

V nočnih napadih izraelskih letal na Gazo je bilo ubitih najmanj 24 ljudi, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. O raketnih napadih so tik po polnoči poročali tudi iz Izraela. Odgovornost za te je prevzelo oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Novo leto ni prineslo miru na Bližnjem vzhodu, kjer izraelske sile nadaljujejo svojo skoraj trimesečno ofenzivo v Gazi.

Medtem ko so letala ciljala tarče vzdolž oblegane enklave, iz osrednjega in južnega dela Gaze prihajajo poročila o uličnih spopadih med izraelsko vojsko in palestinskimi borci. Kot poroča katarska televizija Al Jazeera, so izraelske sile tudi minulo noč izvedle več racij na zasedenem Zahodnem bregu.

Hamas je v odgovor na poboje civilistov po polnoči Izrael napadel z nizom raket tipa M90. Ob tem so se vzdolž Izraela oglasile sirene, ki opozarjajo na nevarnost napada iz zraka. Kot je poročal dopisnik AFP iz Tel Aviva, je bilo nad mestom videti, kako je zračna obramba prestregla več izstrelkov. Ob tem so se nekateri zatekli na varno, številni pa zaradi tega niso želeli prekinili novoletnih praznovanj. Izraelska vojska je potrdila napad, poročil o morebitnih žrtvah ali gmotni škodi zaenkrat še ni.

V ukrajinskem obstreljevanju središča Donecka so bili ponoči ubiti štirje ljudje, so sporočile tamkajšnje separatistične oblasti. Ruska vojska je medtem nadaljevala s ciljanjem ukrajinskih mest, pri tem pa ubila najmanj eno osebo v Odesi, poročajo tuje tiskovne agencije.

V obstreljevanju Donecka, prestolnice ene od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija leta 2022 enostransko priključila, so bili ubiti štirje ljudje, še 13 je ranjenih, je prek Telegrama sporočil proruski voditelj Denis Pušilin.

V novih napadih z droni na ukrajinsko pristaniško mesto Odesa je bila ubita najmanj ena oseba, več ljudi je ranjenih, pa je sporočil tamkajšnji guverner Oleg Kiper.

Ruske sile so po navedbah različnih ukrajinskih virov ponoči napadle tudi regije Lvov, Mikolajiv, Dnipropetrovsk, Herson, Zaporožje in Harkov od koder pa zaenkrat poročajo zgolj o gmotni škodi.

Po podatkih ukrajinskega vojnega letalstva je zračna obramba sestrelila rekordnih 87 od skupno 90 dronov tipa šahed. Ruske sile so v napadih uporabile še najmanj osem raket, na svoji spletni strani navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Vojna v Ukrajini se je v zadnjih dneh leta 2023 znova zaostrila, potem ko je Kijev v soboto v odgovor na enega najsilovitejših ruskih napadov ciljal rusko obmejno mesto Belgorod. V tej dvodnevni izmenjavi ognja je bilo ubitih več kot 50 ljudi.

COMMENTS

Wordpress (0)