Zakaj Vesna Vuk Godina Robertu Golobu, ki mu je pred volitvami napovedala zmago, predlaga “umik” in kdo naj bi ga nadomestil? – TOPNEWS.si

Zakaj Vesna Vuk Godina Robertu Golobu, ki mu je pred volitvami napovedala zmago, predlaga “umik” in kdo naj bi ga nadomestil?

Zakaj Vesna Vuk Godina Robertu Golobu, ki mu je pred volitvami napovedala zmago, predlaga “umik” in kdo naj bi ga nadomestil?

Prehod iz starega v novo leto je vedno priložnost za različne analize, ocene in kovanje načrtov za prihodnost. Črto pod  leto  in pregled političnega dogajanja je za revijo Onaplus naredila  profesorica  in priznana antropologinja Vesna Vuk Godina  . V intervjuju , ki ga delno povzemamo  so jo ocenili kot žensko, ki  že  zelo težko  prenaša odsotnost moralno-etičnih vrednot, zmaterializiranost, tekmovalnost za več dobrin in to, da je za dosego tega cilja dovoljeno vse. “Zato naša priznana in cenjena antropologinja pravi, da bo po upokojitvi slovensko družbo zapustila in našla mir na kosu sveta, ki še ni tako potrošniško deformiran. Dotlej pa bo družbi v svojem prepoznavnem slogu še nastavljala ogledalo, tudi v tokratnem intervjuju. Premieru Golobu na primer svetuje, kako naj reši trenutno politično situacijo, Poda pa tudi predlog, kdo naj ga na tem položaju nadomesti. Na vprašanje ali  v tej situaciji obstaja rešitev pravi; “Ja. Golob ni zmožen vladati, stopiti mora pred državljane in reči , da se je precenil, kar bodo državljani razumeli, še več dobil bo simpatije , ki jih bo lahko unovči na naslednjih volitvah , če se bo še želel iti politiko. Potem bi se bilo treba ozreti, kdo je najbolj profesionalen , da vodi to vlado. To je Alenka Bratušek.” Del njenega novoletnega intervjuja za revijo Onaplus povzemamo spodaj.

 

Nedavno ste v Tarči komentirali aktualno politično dogajanje, omenili ste svoje srečanje z Golobom in to kaj ste mu rekli. Lahko poveste o tem še kaj več? Vas je poslušal?

Poslušal me seveda ni (smeh).Osebno sem Goloba srečala le enkrat, ko se je odločil za politično kandidaturo. Takrat sem presodila, da ga je treba podpreti, saj je imel možnosti za zmago na volitvah. Kot državljanka sem se skušam držati načela družbene odgovornosti; naredim tisto kar je najbolje za družbo. Ko smo imeli janšizem, topove na cesti, preganjanje demonstrantov na kolesih, je bilo treba to končati. V tej situaciji je bila družbena odgovorno voliti osebo, ki lahko premaga Janšo. Goloba nisem poznala in vse, kar sem mu povedala, je bilo posneto in  je javno. Rekla sem mu, da je treba upoštevati, da je Slovenija egalitarna družba, večanje socialnih razlik, ki se menedžmentu zdi smiselno , se je treba izogibati, saj nismo Švedska, Nemčija ali ZDA. Moj drugi poudarek je bil, da je treba povezati to, kar se pri nas imenuje leva politika, levi politični subjekti. Večina slovenskih volivcev je orientirana levo,  a zaradi razdrobljenosti levih strank na volitvah zmaguje Janša. Akterji na levem polu se morajo povezati. To se je sicer takoj  po volitvah zgodilo, ko je Gibanje Svoboda priključilo SAB in LMŠ potem pa se je hitro pokazalo, da Golob deluje po logiki poslovnega menedžmenta.  Demokracije v podjetjih tako rekoč n,i prenos teh načinov delovanja v politiko je nedopusten,

Tako imenovana tiha odpoved.

Ja Zahodni menedžment je to že ugotovil in išče rešitve. Ne moreš delavcu kršiti pravic, ga poniževati, pretirano izkoriščati, če hočeš, da bo sploh še kaj delal. No, k nam vse pride z zamikom petnajst let, takrat bo morda to jasno tudi Golobu, a bo že prepozno (nasmeh). V politiki so dejanja veliko bolj pod drobnogledom kot v podjetjih. Ne vem kako je deloval v GEN-I, a tega kar počne v politiki ni mogoče več tolerirati. To je ista matrica, ki jo uporablja Janša : jaz sem veliki vodja m vi pa morate delati tako, kot jaz rečem. To je totalitarni politični obrazec. da to ne deluje dobro niti na desnici , lahko vidimo iz konfliktnih odnosov  med SDS in NSi. Da bi lahko delovalo pri slovenski levici pa sploh ni mogoče pričakovati. Levi del volilnega telesa ima vendarle nekoliko višje standarde demokratičnosti kot desni del. Če hoče ta vlada zdržati do konca se mora rešiti premiera. Težko je namreč verjeti , da bi se lahko spremenil in začel ravnati drugače. Najprej ga bo poskušala disciplinirati koalicija , nato morda še poslanci Gibanja Svoboda., ki mu zagotavljajo tisto večino v parlamentu s katero lahko vlada. Je pa vprašanje ali ti poslanci, ki so politično neizobraženi  sploh razumejo to o čemer se pogovarjava. . Ob prejšnjih aferah z ministri , ki so zlorabili svoj položaj, sem slišala, da so člani Gibanja Svoboda govorili, da je prav , da Golob stoji z njimi , da se zavzema za svoje ljudi. To je skladno s slovensko domačijsko logiko; kdor je član domačije se ga podpira in se mu zagotavlja preživetje, ne glede na to kaj počne. Golob se v tem smislu zavzema za ljudi . za katere se ne bi smel, njegovim poslancem pa se zdi to prav – tipično domačijska logika Ko sem se pred leti pogovarjala z Vladom Miheljakom, je rekel, da je prednost leve politike pri nas to, da ima leve intelektualce , ki jih gledamo, o njih pišemo  in začnemo rjoveti nanje, enako kot na Janšo, ko ga lomi . Težava pa je , da se oni iz tega nič ne naučijo.

Nihče od njih?
Lahko vam povem, kako je deloval Janez Drnovšek? Takrat sem bila imenovana v svet za varnost in razvoj. . Tiste, ki se z njim niso strinjali , je povabil na pogovor  in nas vprašal zakaj se ne strinjamo. Ne vem, koliko nas je poslušal , nas pa ni nikoli sankcioniral. Ni nas dojemal kot sovražnike, Golob to počne. To p je izraz totalitarne politike.

Omenjate neizkušene poslance, to so pač poslanci, ki pridejo v parlament, skupaj  z vsakokratnim novim obrazom.

V postsocializmu se je zgodila izrazita deprofesionalizacija  cele vrste področij, tudi politike. V prejšnjem sistemu smo imeli eno stranko, ki je imela 35 let časa , da se nauči politike, zato je bila veliko bolj profesionalna, kot sedanja politika. Ali v tej situaciji obstaja rešitev? Ja. Golob ni zmožen vladati, stopiti mora pred državljane in reči, da se je precenil, kar bodo državljani razumeli, še več dobil bo simpatije, ki jih bo lahko unovči na naslednjih volitvah, če se bo še želel iti politiko. Potem bi se bilo treba ozreti, kdo je najbolj profesionalen, da vodi to vlado. To je Alenka Bratušek.  Bila je že predsednica vlade, vodila je Slovenijo v težki situaciji in ni se pustila trepljati po ramah zahodnih politikov, kar je dovolil Cerar in dovoli Golob. Fantom se očitno zdi, da je to dober znak, če jih nekdo treplja. Napaka! Če bi se koalicija zavedala svoje dolžnosti, da vlada do konca mandata , bi to storila. Da  ne bo pomote nisem oboževalka Bratuškove ali volivka SAB. A to se mi zdi najbolj racionalna rešitev. Ali p bomo spet postavili na položaja predsednika vlade nekoga, ki se bo vsega učil od začetka…”.

COMMENTS

Wordpress (0)