Turbine brez lopatic – Prihodnost vetrne energije? – TOPNEWS.si

Turbine brez lopatic – Prihodnost vetrne energije?

Turbine brez lopatic – Prihodnost vetrne energije?

Zagonsko podjetje Katrick Technologies iz Glasgowa je razvilo inovativno tehnologijo za pridobivanje zelene električne energije. Njegove vetrne turbine Wind Panel niso običajni visoki stolpi z lopaticami, ampak so šesterokotne in oblikovane kot satovje. Namestijo se lahko na vrhove zgradb ali drugih objektov.

V nasprotju s tradicionalnimi vetrnimi turbinami, ki proizvajajo elektriko z vrtenjem, Wind Panel uporablja nihajoče aerokrilce. Vsaka naprava ima šest tunelov z loputami v notranjosti. Pretvarjajo kinetično energijo vetra v mehanska nihanja, ki se nato spremenijo v elektriko.

Vlagatelji v tradicionalne vetrne elektrarne se pogosto srečujejo z logističnimi in finančnimi izzivi zaradi velike površine, potrebne za postavitev turbin, in visokih stroškov vzdrževanja. Nasprotno Katrick trdi, da so majhne turbine v obliki satja še posebej primerne za namestitev v mestnih območjih. Za razliko od običajnih rešitev Wind Panels delujejo znotraj večjega obsega hitrosti in smeri vetra, na nizkih višinah.

Prva faza testiranja je potekala na univerzi Strathclyde v Glasgowu. Inženirji, ki delajo na razvoju prototipa, so pričakovali, da bodo dosegli med 25 W in 40 W mehanske moči pri hitrosti vetra 12 metrov na sekundo. Vendar pa je Wind Panel po podatkih podjetja dosegel povprečje 41,1 W pri samo 10,2 metra na sekundo.

Wind Panel je bil razvit v sodelovanju z raziskovalno organizacijo Manufacturing Technology Center (MTC).

Ostajata še dve fazi testiranja. Prvič, s pogoji, ki simulirajo naravo. Zadnja faza je optimizacija zasnove v skladu z rezultati, je razkril Katrick.

»Povpraševanje po čisti električni energiji se bo močno povečalo, ko se bomo oddaljili od uporabe energije, proizvedene s sežiganjem fosilnih goriv. Ker pa distribucijska omrežja morda ne bodo mogla v celoti zadovoljiti tega povpraševanja, bomo morali biti sposobni proizvajati obnovljivo energijo lokalno ali v stavbah. Katrickina nova tehnologija je odličen primer, kako je to mogoče doseči, je dejal Steve Nesbitt, glavni tehnolog za grajeno okolje pri MTC.

COMMENTS

Wordpress (0)