(V ŽIVO) Pavel Rupar “o zaključnih pripravah na ustanovni kongres stranke Glas upokojencev” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Pavel Rupar “o zaključnih pripravah na ustanovni kongres stranke Glas upokojencev”

(V ŽIVO) Pavel Rupar “o zaključnih pripravah na ustanovni kongres stranke Glas upokojencev”

Upokojencem bo danes nakazan zimski letni dodatek. Znašal bo 40 odstotkov letnega dodatka, ki je bil izplačan junija in se je gibal v razponu od 145 do 455 evrov. Tisti z višjo pokojnino so prejeli nižji dodatek, tisti z manjšo pokojnino pa višjega.

Tistim, ki so junija prejeli 145 evrov dodatka, bo pripadal zimski dodatek v višini 58 evrov, tisti, ki so prejeli 205 evrov, bodo dobili 82 evrov zimskega dodatka, tisti, ki so prejeli 255 evrov, pa 102 evra. Kdor je bil junija upravičen do 315 evrov, bo danes dobil 126 evrov, kdor pa je bil junija upravičen do 455 evrov, bo danes dobil 182 evrov, so navedli na pokojninskem zavodu.

Upravičencem, ki jim bo pravica do osnovnega prejemka in letnega dodatka za leto 2023 priznana kasneje, bo zimski letni dodatek izplačan ob izplačilu pokojnin za april 2024.

Od zimskega letnega dodatka se ne bo obračunal prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje. Zimski letni dodatek je rubljiv in obdavčljiv prejemek. Od njega bo obračunana akontacija dohodnine tako kot pri letnem dodatku.

Zimski letni dodatek bo po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nakazan 648.321 prejemnikov pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Pavel Rupar bo danes na novinarski konferenci ljudske iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober govoril  “o zaključnih pripravah na ustanovni kongres stranke Glas upokojencev”.

Člani iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober bodo na januarskem kongresu ustanovili politično stranko Glas upokojencev, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik iniciative in društva Pavel Rupar. Stranka se bo po njegovih besedah borila za koristi upokojencev, predvsem za višje pokojnine.

Kongres iniciative bo potekal 20. januarja v Ljubljani, za ustanovitev stranke so doslej zbrali preko 400 podpisov, potrebovali pa bi jih 200. “Skrajni čas je, da Slovenija dobi stranko, ki ne bo delila državljane na leve in desne, na vaše in naše, ampak bo delovala izključno za dobrobit upokojencev in tudi ostalih, ki se jim godi krivica,” je prepričan član izvršilnega odbora Inštituta 1. oktober Rajko Perčič.

Na današnji novinarski konferenci so napovedali vložitev kazenske ovadbe zoper predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič zaradi zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. Menijo, da Klakočar Zupančič zavlačuje z obravnavo predloga zakona o izrednem povišanju pokojnin, ki so ga marca letos vložili v DZ, je povedal podpredsednik društva Igor Černoga. Ovadbo bodo vložili, če jim Klakočar Zupančič v sedmih dneh ne bo odgovorila, kdaj bo DZ začel obravnavo njihovega predloga, je dodal Rupar.

Po njegovih besedah so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti plačevanja rtv-prispevka “neposredno iz neto pokojnin in neto plač”. Ustavno sodišče o vsebini ni presojalo, saj meni, da nimajo pravnega interesa. Po Ruparjevih besedah je ustavno sodišče navedlo, da društvo ne more biti stranka v postopku, te pravice pa nima niti Rupar, saj nima rtv-priključka. V pripravo nove pobude so zato vključili strokovnjake in upajo, da bo sodišče odločalo tudi o vsebini.

Rupar je ob tem komentiral tudi izplačilo zimskega letnega dodatka, ki so ga upokojenci danes dobili prvič. “Božičnica je nedvomno posledica naših pritiskov,” je prepričan Rupar. Meni, da je dodatek prenizek, upokojenci pa po njegovih besedah danes niso dobili napovedanega zneska, ampak manj

Vabilo na novinarsko konferenco 20.12.2023

COMMENTS

Wordpress (0)