Janša zaskrbljen zaradi odobritve blagoslova istospolnih parov – Roman Vodeb pa zaradi odločitve papeža in Vatikana celo dvomi v obstoj Boga – TOPNEWS.si

Janša zaskrbljen zaradi odobritve blagoslova istospolnih parov – Roman Vodeb pa zaradi odločitve papeža in Vatikana celo dvomi v obstoj Boga

Janša zaskrbljen zaradi odobritve blagoslova istospolnih parov – Roman Vodeb pa zaradi odločitve papeža in Vatikana celo dvomi v obstoj Boga

Vatikan je včeraj  odobril blagoslov istospolnih parov, a obenem vztraja, da se ga ne sme uvesti kot katoliški obred niti ne v kontekstu, povezanem s porokami. Sveti sedež prav tako opozarja, da z blagoslovom ne odobrava tovrstnih razmerij in ne spreminja cerkvenega nauka o zakonski zvezi.

Vatikanski Dikasterij za nauk vere je včeraj objavil dokument z naslovom »Fiducia supplicans«, v katerem določa pogoje za blagoslov istospolno usmerjenih partnerskih zvez .Številni katoličani so že izrazili globoko zaskrbljenost, da bi izjava Fiducia supplicans lahko spodbudila cerkveni razkol. Ali papež po novem dopušča istospolno zakonsko zvezo?

V skladu z deklaracijo, ki jo je odobril papež Frančišek, je Vatikan omogočil blagoslovitev “istospolnih parov in parov v neurejenih zvezah”. “Da bi se izognili kakršni koli zmedi, blagoslovov za istospolne pare ne bo mogoče opravljati s kakršnimi koli oblačili, gestami ali besedami, ki so primerne za poroko,” je pojasnil Sveti sedež.

“Ne smemo prepovedati bližine Cerkve ljudem v vsaki situaciji, v kateri bi lahko prosili za božjo pomoč s preprostim blagoslovom,” piše v deklaraciji. Sveti sedež ob tem opozarja, da blagoslovi ne odobravajo tovrstnih razmerij in ne spreminjajo cerkvenega nauka o zakonski zvezi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež Frančišek je že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+. Že oktobra je poudaril, da bi v Vatikanu lahko odobrili blagoslove istospolnih parov, ne da bi pri tem nasprotovali temeljnemu cerkvenemu nauku o naravi zakonske zveze.

Takrat je tudi dejal, da nasprotuje vzpostavitvi uradnih cerkvenih predpisov glede blagoslovov, in namignil, da je najbolje, da se odločitve sprejemajo na ravni župnij.

COMMENTS

Wordpress (0)