“Takšni ljudje delajo državo veliko in močno” – Lekcija skromnosti nekdanje švedske ministrice in sedanje evropske komisarke Ylve Johansson za Natašo Pirc Musar & domačo politično smetano: “Sendvič za večerjo kupljen na peronu in čakanje na nočni vlak” – TOPNEWS.si

“Takšni ljudje delajo državo veliko in močno” – Lekcija skromnosti nekdanje švedske ministrice in sedanje evropske komisarke Ylve Johansson za Natašo Pirc Musar & domačo politično smetano: “Sendvič za večerjo kupljen na peronu in čakanje na nočni vlak”

“Takšni ljudje delajo državo veliko in močno” – Lekcija skromnosti nekdanje švedske ministrice in sedanje evropske komisarke Ylve Johansson za Natašo Pirc Musar &  domačo politično smetano: “Sendvič za večerjo kupljen na peronu in čakanje na nočni vlak”

Ylva Julia Margareta Johansson, švedska političarka, 13. februarja 1964 v  Huddinge na Švedskem.  Johanssonova je študirala na univerzi Lund in na Stockholmskem inštitutu za izobraževanje 1983–88 in 1991–92. Pred politično kariero je po diplomi je delala kot učiteljica matematike, fizike in kemije.

Margareta Johansson je sicer  od leta 2019 evropska komisarka za notranje zadeve.

Pred tem je bila v švedski vladi ministrica za šolstvo, in sicer med letoma 1994 in 1998, ministrica za socialno delo in zdravstveno varstvo starejših od leta 2004 do 2006 in ministrica za zaposlovanje od leta 2014 do 2019. Od leta 2006 je članica švedskega Riksdaga.

Napis objave na Facebooku se glasi takole: »Na tej fotografiji ženska čaka na vlak za domov in drži sendvič. Tej ženski je ime Ylva Johansson. Šla je v službo, delala je, gre domov – kot vsaka ženska, kot vsak državljan … Rad bi samo poudaril, da je ta ženska švedska ministrica za delo …«

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ylva Johansson (@ylvajohansson_eu)

Fotografije  ženska, ki čaka  čaka na vlak za vrnitev domov je postala viralni hit. Dobila je sendvič za večerjo na poti domov. Njen nasmeh v kameri je videti naraven. Toda nihče ne ve, kdo je v resnici. Ljudje gredo mimo in se tega ne zavedajo. Uro kasneje mlada ženska vpraša, ali lahko sedi zraven nje in ko je bila videti bolje, se ji je obraz razžaril: “Ne morem verjeti. Res si…”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ylva Johansson (@ylvajohansson_eu)

Ko je bila Johanssonova je bila od leta 2014 ministrica za zaposlovanje v vladi predsednika vlade Stefana Löfvena so jo takole ujeli fotografi, ko je čakal na nočni vlak za vrnitev domov  iz ministrske službe s sendvičem v roki .  Njena večerja je bila sendvič kupljen na peronu, njen nasmeh pa kaže, da gre za skromno in običajno osebo. “Jaz sem samo delavka,” je takrat dejala ministrica Johanssonova, čeprav je bila najbolj uspešna ministrica svojega časa.  Komentar: “Takšni ljudje delajo državo močno in veliko.”

 

 

 

 

Na splošnih volitvah leta 1988 je bila izvoljena za poslanko Riksdaga za stranko Levica – komunisti (VPK). Kasneje je zapustila stranko in se pridružila Socialnim demokratom.

Od leta 1992 do 1994 je Johanssonova delala kot učiteljica, dokler je premier Ingvar Carlsson ni postavil za šolsko ministrico v svoji vladi. Leta 1998 sta s takratnim ministrom za finance Erikom Åsbrinkom obelodanila, da sta se zaljubila in ob tem izrazila namero, da se ločita od svojih partnerjev. Kmalu zatem je Johanssonova zapustila vlado in nadalje delovala v zasebnem sektorju.

Leta 2004 je premier Göran Persson Johanssonovo v svoji vladi imenoval na mesto ministrice za zdravje in oskrbo starejših.

Ministrica za zaposlovanje
Johanssonova je bila od leta 2014 ministrica za zaposlovanje v vladi predsednika vlade Stefana Löfvena. V času svojega delovanja je delala na poostritvi zakonodaje o priseljevanju delavcev

Na kongresu stranke socialdemokratov leta 2013 je bil določen cilj, da bi imela Švedska najnižjo stopnjo brezposelnosti v EU. Medtem, ko so bili na oblasti Socialni demokrati in Stranka zelenih, se je brezposelnost v drugih državah EU zmanjšala bolj kot na Švedskem, do leta 2019 pa je mesto Švedske na lestvici brezposelnosti padlo na 18 s stopnjo brezposelnosti 6,2%. Prvo mesto je zasedla Češka pri 1,7%. Po evropskih volitvah 2019 je Löfven Johanssonovo predlagal za švedsko kandidatko za evropsko komisarko.

Na parlamentarnem zaslišanju oktobra 2019 v Evropskem parlamentu je Johanssonova prejela tudi vprašanje, ali se bo švedska politika o kriminalu med tolpami in migracijah izvažala na raven EU. Johanssonova je odgovorila, da je “ponosna, da je Švedska sprejela toliko beguncev”.

V začetku marca 2020 je predsednica komisije Ursula von der Leyen Johanssonovo imenovala v posebno delovno skupino za usklajevanje odziva Evropske unije na pandemijo COVID-19.

COMMENTS

Wordpress (0)