V Gazi ubit snemalec televizija Al Jazeera – TOPNEWS.si

V Gazi ubit snemalec televizija Al Jazeera

V Gazi ubit snemalec televizija Al Jazeera

V Gazi je bil v napadu z brezpilotnim letalnikom v petek ubit snemalec katarske televizije Al Jazeera. Na pogrebu snemalca Samer Abu Dakaja v mestu Han Junis na jugu enklave se je zbrala množica ljudi. Združenje tujih novinarjev (FPA) pa je pozvalo k preiskavi smrti.

Mama ubitega snemalca je obtožila Izrael, da namerno napada novinarje, predvsem pa zaposlene pri Al Jazeeri. Tudi iz katarske televizije so sporočili, da je Izrael odgovoren za sistematične napade in smrti novinarjev Al Jazeere in njihovih svojcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Snemalec je ravno poročal iz šole v Han Junisu, ko se je zgodil napad. V napadu je bil ranjen tudi njegov kolega, ki je že pred tem v ločenem napadu izgubil ženo in otroka.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1735861052229980212

https://twitter.com/AJEnglish/status/1735919805222269265

Iz izraelske vojske so za AFP sporočili, da gre za območje spopadov, kar predstavlja neposredno grožnjo. Ob tem so zavrnili očitke, da namerno napadajo novinarje.

Združenje tujih novinarjev je pozvalo vojsko, naj uvede preiskavo okoliščin smrti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Menimo, da je to hud udarec za že tako omejeno svobodo tiska v Gazi,” so zapisali na omrežju X ob smrti snemalca.

Od začetka vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra je bilo ubitih že več kot 60 novinarjev in medijskih delavcev, je razvidno iz podatkov Odbora za zaščito novinarjev (CPJ).

COMMENTS

Wordpress (0)