(V ŽIVO) “Tiskovni zajtrk”- Na predstavitvi knjig Igorja Omerze, “Igor Bavčar – Deviacija” in “Dimitrij Rupel – Negativ,” tudi oba akterja Bavčar in Rupel – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Tiskovni zajtrk”- Na predstavitvi knjig Igorja Omerze, “Igor Bavčar – Deviacija” in “Dimitrij Rupel – Negativ,” tudi oba akterja Bavčar in Rupel

(V ŽIVO) “Tiskovni zajtrk”- Na predstavitvi knjig Igorja Omerze, “Igor Bavčar – Deviacija” in “Dimitrij Rupel – Negativ,” tudi oba akterja Bavčar in Rupel

V znanem ljubljanskem bistroju eVino, kjer se običajno zbira ljubljanska gospodarska in politična smetana  ter vplivneži in vplivnice različnih kalibrov, se danes obeta zanimiv dogodek. Pisatelj Igor Omerza je namreč na “Tiskovni zajtrk” povabil novinarje, da bi jim predstavil dva knjižna prvenca in sicer  knjigo “Igor Bavčar – Deviacija” in  “Dimitrij Rupel – Negativ, ki je še v pripravi oziroma pisanju.  Dogodek, ki ga bomo v živo prenašali na Topnews.si  in Youtube kanalu Toptv.si ob 9.30 uri  bosta  prisotna tudi oba akterja zgod Igor Bavčar in Dimitrij Rupel.

Igor Bavčar – Deviacija je naslov knjige, ki jo danes predstavlja pisatelj Igor Omerza v seriji o politikih, ki so odigrali pomembno vlogo pri osamosvojitvi in  za katerega se je zanimala  tudi SDV (služba državne varnosti, imenovana tudi Udba po bolj jugoslovanski predhodnici Uprava državne bezbednosti).

Pisatelj Igor Omerza je bil v času osamosvajanja direktor takrat zelo pomembne službe družbenega knjigovodstva (SDK), ki je ugotovila številne privatizacijske malverzacije, po letu 1992 je bil poslanec državnega zbora in tudi podžupan Ljubljane.  Tako kot  Bavčar in Rupel se je kot liberalec po osamosvojitvi  tudi Igor Omerza aktiviral  v LDS-u  Janeza Drnovška, a se je kot politik kasneje  posvetil  raziskovanju  državnih  arhivov in piše  politične trilerje o delovanju tajnih služb v bivši državi.

Po besedah Omerze je Udba Bavčarja v dokumentih prvič omenila leta 1982 in ga spremljala do 19. aprila 1990. V knjigi se je razpisal tudi o letu 1988, ki je bilo po njegovih besedah prelomno leto za socialistično Slovenijo in tudi za Bavčarja samega. Pri tem je opisal njegovo vlogo v sodnem procesu proti četverici JBTZ.

Afera JBTZ se je pričela 31. maja 1988, ko sta slovenska služba državne varnosti in vojaška varnostna služba zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti sinhronizirano aretirali Janeza Janšo, tedanjega komentatorja Mladine, in Ivana Borštnerja, tedanjega zastavnika JLA. Štiri dni kasneje je bil aretiran in pridržan tudi takratni notranjepolitični urednik Mladine David Tasič, medtem ko oblastem ni uspelo aretirati četrtega obtoženega, tedanjega odgovornega urednika Mladine Francija Zavrla.

18. julija 1988 se je zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti pričel sodni proces proti četverici, ki je potekal za zaprtimi vrati vojaškega sodišča v Ljubljani. V času procesa pa so se državljani množično zbirali pred vojaškim sodiščem. Že 31. maja je bil namreč ustanovljen Odbor za varstvo pravic Janeza Janše (kasneje Odbor za varstvo človekovih pravic), ki je pod vodstvom Bavčarja med drugim organiziral protestno zborovanje na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki se ga je udeležilo prek 30.000 ljudi.

“V knjigi tudi prvič objavljam dokumente, kako je Bavčar v funkciji ‘poveljnika’ velikega odbora, januarja 1989 stresel zvezni vrh Udbe in režima v Beogradu, predvsem s svojim bojevitim nastopom v stari Gorici (decembra 1988), zaradi katerega so resno razmišljali, da bi ga skupaj z mano, Romanom Leljakom, Melito Zajc in Miranom Lesjakom aretirali,” je zapisal Omerza.

Doslej so v seriji Velikani slovenske osamosvojitve in Udba izšle knjige Ciril Žebot – Peter (prvi del), France Bučar – Tikveš in Jože Pučnik – Psevdomarksist.

Novinarski zajtrk z Igorjem Omerzo, na katerem bo predstavil svojo novo knjigo z naslovom Igor Bavčar – Deviacija v Bistrju eVino ob 9:30 v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)