(V ŽIVO) Jonas Žnidaršič in Mojca Pašek Šetinc o izzivih Radiotelevizije Slovenija – Na omizju tudi o razkritju Evgenije Carl o ekscesnih plačah na “nacionalki” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Jonas Žnidaršič in Mojca Pašek Šetinc o izzivih Radiotelevizije Slovenija – Na omizju tudi o razkritju Evgenije Carl o ekscesnih plačah na “nacionalki”

(V ŽIVO) Jonas Žnidaršič in Mojca Pašek Šetinc o izzivih Radiotelevizije Slovenija – Na omizju tudi o  razkritju Evgenije Carl o ekscesnih plačah na “nacionalki”

Dogajanje na RTVS že precej časa  na radarju politike, medijev in javnosti. O zadnjih dogodkih so nocoj na javnem omizju o izzivih Radiotelevizije Slovenija, ki sta  gostila poslanec SD Jonas Žnidaršič in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek,  spregovorili  novinarka in predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković, docentka FDV Barbara Rajgelj, profesor na katedri za novinarstvo FDV Marko Milosavljević, docent Univerze na Primorskem in nekdanji odgovorni urednik regionalnega centra RTV Slovenija Maribor Zoran Medved.  Javnost kljub menjavam  vodstva vznemirjajo poročila o slabem finančnem položaju javnega zavoda, odpuščanjih in ukinitve nekaterih delov programa, nazadnje še morebitne ukinitve Simfoničnega orkestra RTVS.

Sodelujoči na javnem omizju o izzivih RTVS, ki sta ga gostila poslanec SD Jonas Žnidaršič in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, so vodstvu RTVS odsvetovali razmišljanje o morebitnih varčevalnih ukrepih, s katerimi bi denimo korenito krčili program. Med drugim je bilo slišati predlog, naj vodstvo z vlado poišče možnosti, ki bodo sprejemljive.

Je pa pred dnevi vlada za letošnje in prihodnje leto Radioteleviziji Slovenija (RTVS) zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti – za letos dodatnih pet milijonov evrov, prihodnje leto pa 10 milijonov evrov. Od vodstva zavoda pa pričakujejo, da bo aktivno pristopilo k reševanju stanja.

RTVS je imel do oktobra 7,2 milijona evrov izgube, letošnje leto pa naj bi po ocenah končali z 10,5 milijona evrov izgube. Kot je poročal portal Siol.net, naj bi se v primerjavi z načrtom za letos ob nespremenjenem številu zaposlenih za več kot 5,2 milijona evrov povišali stroški dela, kar je ob napovedanem krčenju presenetljivo. Pri tem še ni upoštevana uskladitev plač, o kateri se z vlado pogajajo sindikati javnega sektorja.

Še bolj presenetljive pa so visoke plače nekaterih v zavodu, ki se mu finančno slabo piše. Poglejte spodnji razpredelnici, ki ju je delila znana televizijska voditeljica Eugenija Carl.

Uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je javno že povedala, da naj bi negativni rezultat zavoda konec letošnjega leta po oceni znašal 10,5 milijona evrov. V osnutku finančnega načrta zavoda za leto 2024 pa še vedno niso našli virov za pokritje v višini pet milijonov evrov, medtem ko so osem milijonov evrov manjkajočih sredstev našli z varčevanjem pri variabilnih stroških.

Po besedah predsednika sveta RTVS Gorana Forbicija na sredini seji odbora DZ za kulturo osnutek programsko produkcijskega načrta za leto 2024 kot eno možnost varčevanja vidi pomembno krčenje programa, kot drugo pa ukinjanju nekaterih organizacijskih delov, denimo organizacijske enote glasbena produkcija.

Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković pa je na današnjem javnem omizju izpostavila, da je javnost ob takšnih razmišljanjih znova povedala, kakšno javno radiotelevizijo si želi. Spomnila je tudi, da je bil čas prejšnjega vodstva zavoda za zaposlene zelo mučen, v zadnjih dveh letih pa jih je tudi zaradi slabih odnosov in neprofesionalnih delovnih razmer odšlo približno deset odstotkov.

Po opozorilu profesorja na katedri za novinarstvo fakultete za družbene vede (FDV) Marka Milosavljevića je RTVS v času epidemije covida-19 delala čudovito, čeprav so bili pogoji nemogoči. Ob razmišljanju uprave in sveta zavoda o varčevanju pa je menil, da je v resnici treba okrepiti stvari, denimo dopisniško mrežo v tujini, ne pa jih krčiti. Dopisniki tujih medijev ne bodo poročali o tistih vprašanjih v tujini, ki so pomembna za Slovenijo, je posvaril.

Spraševal se je, zakaj se še vedno ni zvišal prispevek za RTVS, čeprav bi se lahko. S prepričanjem političnih strank, da javnost tega ne bi dobro sprejela, pa se ne strinja. “Ljudje imajo namreč javno radiotelevizijo preprosto radi,” je opozoril. S pravimi ukrepi vodstva zavoda, ministrstva za kulturo in vlade bi do rešitve iz zagate zavoda lahko prišli, je prepričan.

Če bi novela zakona o RTVS, ki so jo volivci potrdili na referendumu novembra lani, vključevala tudi vprašanje prispevka o RTVS, na referendumu zagotovo ne bi bila potrjena, je posvarila Barbara Rajgelj s FDV, ki je sodelovala pri pripravi novele. Ob upoštevanju tega je treba po njenem mnenju razumeti, zakaj se novela ne dotika financiranja, ampak le vodenja, upravljanja in nadzora.

Nekdanji odgovorni urednik regionalnega centra RTVS Maribor Zoran Medved je zavrnil nekatere teze, da regionalna centra Maribor in Koper nista pomembna na nacionalni ravni. Po njegovem opozorilu prenašata vrsto prireditev, ki so zelo pomembne za celotno prebivalstvo. Razmišljanje o njuni ukinitvi se mu zdi “nespodobno”. Ustanovitelja zavoda pa je pozval, naj se čim prej loti sistemskega zakona o zavodu.

Milinković mu je pritrdila, da je za ljudi zelo pomembno, da na RTVS poročajo o problemih v njihovem lokalnem okolju. Glede nekaterih očitkov na račun dela koordinacije, ki jo vodi, pa je zagotovila, da so se postavili za šibkejše in da odločajo kolektivno. Res so vidni le nekateri iz koordinacije, vendar se borijo za cilje, ki so jih določili skupaj in sporazumno, je pojasnila.

V razpravi, ki je sledila, je nekdanji generalni direktor zavoda in zdajšnji direktor Slovenske tiskovne agencije Igor Kadunc kot “alarmantno” ocenil denimo dopuščanje možnosti, da bi nekatere organizacijske enote ukinili. Naloga RTVS je po njegovem opozorilu zagotavljati program. Če sredstev ni dovolj, je treba vzeti posojilo, je svetoval.

Javno omizje o izzivih Radiotelevizije Slovenija, ki ga bosta gostila poslanec SD Jonas Žnidaršič in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, sodelovali bodo novinarka in predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković, docentka FDV Barbara Rajgelj, profesor na katedri za novinarstvo FDV Marko Milosavljević, docent Univerze na Primorskem in nekdanji odgovorni urednik regionalnega centra RTV Slovenija Maribor Zoran Medved. Napovedan je bil tudi novinar in nekdanji urednik športnega uredništva RTV Slovenija Marjan Lah, vendar slednji na omizju ni sodeloval. Omizje, ki ga prenašamo v živo na Topnews.si in Youtube kanalu je moderilal Denis Sarkić.

COMMENTS

Wordpress (0)