(V ŽIVO) Shod različnih civilnih iniciativ proti vladnim ukrepom pred predsedniško palačo, ki se je nadaljeval pred parlamentom in RTV-jem – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Shod različnih civilnih iniciativ proti vladnim ukrepom pred predsedniško palačo, ki se je nadaljeval pred parlamentom in RTV-jem

(V ŽIVO) Shod različnih civilnih iniciativ proti vladnim ukrepom pred predsedniško palačo, ki se je nadaljeval pred parlamentom in RTV-jem

V središču Ljubljane so se popoldne  pred predsedniško palačo  na  Erjavčevi zbrali člani različnih iniciativ, ki nasprotujejo nekaterim odločitvam vlade o protikoronskih ukrepih. Vlado so zato  pozvali, naj razmisli o smiselnosti ukrepov. Dan pred 11-dnevno ustavitvijo javnega življenja so opozorili na po njihovem mnenju nelogične, neracionalne ukrepe. V prvih vrstah protestnikov je bila   Anica Bidar s civilno iniciativo Maske dol  ter Enis Ličina s svojimi privrženci.

Današnji protest so napovedali v civilnih iniciativah Delavcev v vzgoji in izobraževanju, Otrok ne damo, Starši za ustavno presojo obveznega nošenja mask za otroke, Maske dol, Združeni gostinci, Gibanje Triglav, Odprimo Slovenijo, iniciativi za nadzor nad delom uradnih oseb, Odboru za človekove svoboščine in Sindikatu taksistov Slovenije.

V središču prestolnice, pred predsedniško palačo se je zbralo po prvih ocenah  med 500 in 1000 ljudi, ki so se z zapisi na transparentih med drugim zavzeli za svobodno Slovenijo in konec prisile ter za osvoboditev norije in za “konec covid-19” laži.

Kot so pojasnili že v napovedi protesta, želijo politiki sporočiti, da jim je dovolj kršenja temeljnih človekovih pravic, laži, manipulacij, izčrpavanja ljudi, uničevanja mladih, uničevanja gospodarstva in številnih življenj. “Zaprti smo leto dni in počakati moramo ‘samo še 12 dni’, da bo boljše?” so vprašali v zapisu. Po njihovem mnenju je to “pravljica z vedno enakim koncem ali začetkom”.

Na protestu so se vprašali, “od kdaj je skrb za zdravje povezana z represijo”. “Kdo vam daje pravico, da s cepljenjem ali denarjem omejujete naše gibanje znotraj ali zunaj meja države? Ali je svoboda po novem naprodaj za dve dozi cepiva ali en test,” so izpostavili v enem od govorov.

Ob tem zahtevajo tudi aktivnost predsednika republike Boruta Pahorja in odločitve ustavnega sodišča o pobudah za presojo ustavnosti omejitvenih ukrepov.

Protestnike so z vožnjo mimo in hupanjem danes podprli tudi taksisti. Podpredsednik Sindikata taksistov Slovenije Janko Belopavlovič je v izjavi za medije pojasnil, da so sicer svoj protest načrtovali ob robu obravnave zanje neprimernega zakonskega predloga glede Uberja na odboru DZ za infrastrukturo, ki je bila napovedana za četrtek, a je zaradi zaprtja države preložena.

Protestniki so se po govorih odpravili tudi po ljubljanskih ulicah. Najprej so odšli na Trg republike, kjer se je protestnikom pridružil tudi reper Zlatko  ter v nadaljevanju še pred zgradbo RTV Slovenija, kjer je protestiral tudi major Troha. Pred RTV-jem je prišlo do zanimivega zapleta.

 

‼ZDRUŽENI ZA SVOBODO, KER NAM JE MAR, bomo jutri v Ljubljani! PRIDI TUDI TI‼https://www.gorenjska-online.com/dovolj-je-iniciative-se-zdruzujejo-in-pozivajo/?amp=1

Objavil/a MASKE DOL civilna iniciativa dne Torek, 30. marec 2021

 

Drage sodržavljanke in sodržavljani,

pišemo Vam, ker verjamemo, da vam je tako kot nam mar za našo skupno prihodnost. Zaprti smo leto dni in počakati moramo »samo še 12 dni«, da bo boljše???

To je zakleta pravljica z vedno enakim koncem ali začetkom. Mi vsi hočemo svobodno živeti, saj tega si želimo vsi, mar ne? Celotna politika je v zadnjem tednu pokazala svoj pravi obraz. Nelogični, neracionalni in nekajkrat celo bizarno nesmiselni ukrepi pa svoj poraz.

Dovolj je laži, manipulacij, izčrpavanja ljudi, uničevanja mladih, uničevanja gospodarstva, številnih življenj ter življenja nasploh. Upamo, da smo, če kdaj, tukaj in sedaj na tej točki enotni: zapira se kriminalce ne pa poštenih ljudi; še več od ljudi se pričakuje, da bodo dali dopust za preživljanje v zaporu?? Zaostruje se retorika, grožnje in hiti se z zakonodajnimi spremembami, ki bodo močno posegle v temeljne pravice.

Imamo zgolj in samo en cilj: ustaviti represijo, uničevalni pohod celotne politike pod pretvezo »žive nevarnosti« (povzeto po direktorju NIJZ Kreku).

Trdno smo prepričani, da je ljudstvo, ki stopi skupaj, ki se poenoti tudi z vašo podporo, nepremagljivo.

Zahtevajmo aktivnost predsednika RS (ki je ni) in je v njegovi pristojnosti. Zahtevajmo odločitve US. Zakaj  jih plačujemo, varovali bi naj posege v temeljne človekove pravice, oni pa jih vehementno ignorirajo.

Spoštovani,

potrebujemo vašo podporo, ker se čas izteka. Veseli bomo tako toplega stiska roke, objema kot novice o tem, da shod nepreklicno bo. Ker je to naša državljanska odgovornost in dolžnost.

Dobimo se v sredo, 31. 3. 2021 ob 16. uri pred predsednikovo palačo!

Vdihnimo skupaj končno spet svobodno,

Civilna iniciativa Delavcev v vzgoji in izobraževanju
Civilna iniciativa Otrok ne damo
Starši za ustavno presojo obveznega nošenja mask za otroke do 6.razr. do 4.letnika SŠ
Civilna iniciativa Maske dol
Civilna iniciativa Združeni gostinci
Sindikat taksistov Slovenije
Gibanje Triglav
Civilna iniciativa Odbor za človekove svoboščine
Civilna iniciativa za nadzor nad delom uradnih in javnih oseb
Civilna iniciativa Kazenska ovadba zaradi hudodelstva proti človeštvu

COMMENTS

Wordpress (0)