(VIDEO)”Ne moremo se znebiti občutka, da so stvari dogovorjene in gotovo to ne bi bilo prvič” – Janez Cigler Kralj o “razhodu” med Logarjem in Janšo – TOPNEWS.si

(VIDEO)”Ne moremo se znebiti občutka, da so stvari dogovorjene in gotovo to ne bi bilo prvič” – Janez Cigler Kralj o “razhodu” med Logarjem in Janšo

(VIDEO)”Ne moremo se znebiti občutka, da so stvari dogovorjene in gotovo to ne bi bilo prvič” – Janez Cigler Kralj o “razhodu” med Logarjem in Janšo

Poslanec SDS Anže Logar je po sporočilu SDS, da ni več dvoma o ustanavljanju njegove stranke, zapisal, da glede političnega udejstvovanja izven stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno. “Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati,” je prepričan.

Iz SDS so namreč danes sporočili, da je po razpravi na zadnji seji poslanske skupine na mestu ocena, da ne obstaja več dvom, da Logar deluje v smeri ustanavljanja lastne stranke. Njegove izključitve iz stranke ali poslanske skupine sicer za zdaj ne predlagajo, a njegove nastope odslej v SDS štejejo za stališča stranke v nastajanju. Ta nastaja s pomočjo kapacitet SDS in prinaša “škodljivo drobljenje sil”, v času, ki terja združevanje, menijo.

Logar je v prvem odzivu na družbenih omrežjih na odločitev stranke zapisal, da takšno potezo stranke, ki ji pripada več kot 23 let, obžaluje. “V času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor,” je poudaril.

Hkrati je še zatrdil, da društvo Platforma sodelovanja ni družbeno-političen projekt, ampak družbeno-koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji.

V SDS namreč  ocenjujejo, da ni več nikakršnega dvoma, da njihov poslanec Anže Logar ustanavlja svojo stranko. Njegove izključitve iz stranke ali poslanske skupine ne predlagajo, a njegove nastope odslej štejejo za stališča stranke v nastajanju. Ta nastaja s pomočjo kapacitet SDS in prinaša “škodljivo drobljenje sil”, v času, ki terja združevanje, menijo.

Iz SDS so po torkovi seji izvršilnega odbora sporočili, da je po razpravi na zadnji seji poslanske skupine na mestu ocena, da ne obstaja več dvom, da Logar deluje v smeri ustanavljanja lastne stranke. Prepričani pa so, da “v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki ga ustvarja levičarska vladna koalicija”.

Izvršilni odbor od poslancev, ki so parlamentarni prag prestopili na podlagi kandidature na listi stranke, da bodo spoštovali izraženo voljo volivcev in mandat dokončali v okviru stranke, za katero so volivci oddali svoj glas. “SDS je dokazala, da je široka in demokratična stranka in da dopušča odstopanja od enotnega glasovanja celo v primerih, ko gre za ustavne spremembe, kot se je to zgodilo pred kratkim ob drugačnem glasovanju poslanca Logarja,” so se ob tem obregnili ob nedavno Logarjevo potezo, ko je ob glasovanju podprl začetek postopka za spremembo ustave glede imenovanja sodnikov.

“V primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volivcem in podpisani pogodbi tekom mandata ustanavlja novo stranko, ali ko se okrog t. i. novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, si volivci zaslužijo vsaj odprte karte,” so še izpostavili v SDS. Prikrivanje takšnega namena vse do nekaj mesecev pred volitvami pa v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo, so kritični.

“Zaradi poštenega odnosa do volivcev in do javnosti pa je treba vedeti, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju,” so poudarili.

Hkrati so prepričani, da je v interesu volivcev in poštene volilne tekme, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo. Logar je sicer v dosedanjih nastopih večkrat poudaril, da v društvu Platforma sodelovanja, ki jo je maja ustanovil s somišljeniki, za zdaj ostajajo na stališču, da slednje ne bo preraslo v stranko. Kljub temu pa takšne možnosti v izjavah za medije ni nikoli povsem izrecno zavrnil.

“Ne moremo se znebiti občutka, da so stvari dogovorjene  in gotovo to ne bi bilo prvič,” pa je domnevni spor med Janšo in Logarjem komentiral vodja poslanske skupine NSI Janez Cigler Kralj. Do razhoda med Janšo in Logarjem so skeptični tudi v Svobodi.

Izjava po IO SDS

COMMENTS

Wordpress (0)