Občine v Sloveniji bodo dobile 200.000 evrov za MW inštalirane moči vetrnih elektrarn – TOPNEWS.si

Občine v Sloveniji bodo dobile 200.000 evrov za MW inštalirane moči vetrnih elektrarn

Občine v Sloveniji bodo dobile 200.000 evrov za MW inštalirane moči vetrnih elektrarn

Vlada bo občinam plačala 200.000 evrov za MW inštalirane moči vetrne elektrarne, če bodo dovolile gradnjo na svojem ozemlju. Enkratna pristojbina je namenjena spodbujanju lokalnih oblasti, da podprejo namestitev vetrnih turbin, je navedeno v sporočilu.

Spodbude so še en poskus pospeševanja razvoja projektov vetrnih elektrarn v Sloveniji, ki po besedah ​​ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumerja zaostaja pri izrabi sončne in vetrne energije. V celotni državi so samo tri vetrne turbine.

Slovenija je postopke za gradnjo svojih prvih vetrnih elektrarn sprožila oktobra 2019. Vlada je doslej potrdila državne prostorske načrte za tri projekte – Ojstrica, Paški Kozjak in Rogatec, z instalirano močjo 46 MW. Vendar je izvajanje počasno.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je zdaj odprlo javno razpravo o osnutku uredbe, ki predvideva enkratno nadomestilo za občine za spodbujanje gradnje vetrnih elektrarn.

Uredba je bila pripravljena na podlagi zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, so sporočili z ministrstva.

V skladu z 71. členom zakona lahko vlada občini, ki ima novo vetrno elektrarno, določi enkratno nadomestilo za spodbujanje njihove izgradnje. Višino in podrobnosti plačila določi vlada.

Osnovica je odvisna od moči objekta: 200.000 evrov na MW, so sporočili z ministrstva.

Pristojbine bi se dodelile za vse projekte z zmogljivostjo najmanj 1 MW.

Pred plačilom je treba vetrno elektrarno predati v obratovanje.

Lokalna oblast lahko sredstva porabi za naložbe in ukrepe za izboljšanje življenjskih pogojev in kakovosti življenja lokalnega prebivalstva, vendar le za vprašanja, povezana z vplivi vetrnih elektrarn.

Javna razprava bo potekal predvidoma do 23. decembra.

COMMENTS

Wordpress (0)