“Svoboda” in “DEMOS-ova formula” ali kako je koalicijska večina DEMOS-a izglasovala, “da France Bučar ni rekel tega, kar je rekel” – TOPNEWS.si

“Svoboda” in “DEMOS-ova formula” ali kako je koalicijska večina DEMOS-a izglasovala, “da France Bučar ni rekel tega, kar je rekel”

“Svoboda” in “DEMOS-ova formula” ali kako je koalicijska večina DEMOS-a  izglasovala, “da France Bučar ni rekel tega, kar je rekel”

Kot je že znano so poslanci “zaradi tehničnih težav” na sredini seji danes znova glasovali o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna. Do napake naj bi  ugotovitvah strokovnjakov prišlo pri posredovanju rezultata glasovanja med strojno opremo in konferenčno-glasovalnim sistemom, je povedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je določila, da bodo o spornem amandmaju opozicije ponovno glasovali.

To je tako razjezilo opozicijo , da je glasovanje obstruirala. Nato je sledil šok, koalicija je brez glasu proti izglasovala amandma opozicije. “Še nikoli doslej opozicija ni prisilila celotne vladne koalicije, da podpre opozicijsko verzijo dela proračuna,” je na družbenem omrežju X zapisal Janez Janša, ki je poslanec tako rekoč od prvega sklica v času vladavine DEMOSA.

Janša  bi se zato  moral spomniti seje, ki jo v svoji knjigi “Napetost med VIDEZOM in RESNICO” opisuje avtor Edvard Oven, ko so poslanci glasovali o tem ali je France Bučar nekaj rekel ali ni rekel.

“Odkrito moram priznati, da so bile moje prve učne ure spoznavanja parlamentarne demokracije  in koalicije DEMOS v Zboru občin precej stresne. Poslanci koalicije DEMOS so dosledno glasovali tako, kot so se dogovorili pred sejo, in kot tank povozili  vse naše nasprotne predlog. Ni bilo pomembno, kaj in s kakšnimi argumenti si kot opozicijski poslanec razpravljal.

Simpatično drzen politični zanesenjak, a presenetljivo odločen France Bučar  je nekoč, ko j predsedoval vsem trem zborom  novega slovenskega parlamenta, na skupnem zasedanju imel enega  izmed svojih monologov, če lahko uporabim ta izraz. Opozicijski poslanci smo mu ogorčeno očitali to, kar je rekel. “jaz tega nisem rekel,” nam je odvrnil Potem je dal kar na glasovanje ali je to rekel ali ne. Koalicijska večina DEMOS je izglasovala, da France Bučar tega, kar je rekel,  ni rekel, Verjetno so  potem to, česar ni rekel, tudi izbrisali iz zapisnika skupne seje. ..”

Čeprav je je aktualna predsednica parlamenta že hodila po Bučarjevih stopinjah ob “tehničnem zapletu” se je Svoboda, za razliko od DEMOS-a, ustavila na pol  poti, saj se Urška Klakočar Zupančič odločila za ponovno glasovanje, koalicija pa je podprla predlog opozicije.

COMMENTS

Wordpress (0)