Izrael pristal na dogovor o izpustitvi talcev s Hamasom v zameno za štiridnevno premirje – TOPNEWS.si

Izrael pristal na dogovor o izpustitvi talcev s Hamasom v zameno za štiridnevno premirje

Izrael pristal na dogovor o izpustitvi talcev s Hamasom v zameno za štiridnevno premirje

Izraelska vlada je zgodaj zjutraj v sredo potrdila dogovor, ki predvideva izpustitev 50 talcev Hamasa v zameno za izpustitev palestinskih zapornikov in premirje, poroča AFP, ki se sklicuje na izjavo urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

“Vlada je potrdila širši okvir prve faze dogovora po katerem bo najmanj 50 ugrabljenih žensk in otrok izpuščenih v roku štirih dni, ko bo premor v bojevanju,” pravi izjava Netanjahujevega urada.

Sporazum bi predvidel izpustitev najmanj 50 talcev – žensk in otrok – v zameno za 4-dnevno premirje v izraelski zračni in kopenski kampanji, v skladu z vladno izjavo. Poleg tega je izpostavil možnost podaljšanja, češ da bo dodan dodaten dan za vsakih dodatnih 10 talcev, ki so na voljo za izpustitev. Kot del sporazuma bo iz izraelskih zaporov izpuščenih 150 palestinskih zapornikov , je v izjavi zapisal Hamas.

Medtem je bilo v Gazi od 7. oktobra razseljenih skoraj 1,7 milijona ljudi, je sporočila agencija ZN. Glede na analizo satelitskih radarskih podatkov je bilo poškodovanih do 50 % stavb v severni Gazi in guvernatah Gaze. Tukaj je opisano, kako pomagati humanitarnim prizadevanjem v Izraelu in Gazi.

Netanjahu je že v torek svojemu kabinetu povedal, da je bila odločitev za izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra težka vendar pravila odločitev, poroča AFP.

Sestanek izraelskega kabineta, na katerem so razpravljali o dogovoru o izpustitvi talcev, je trajal približno šest ur – teme pa so segale od morale predlaganega dogovora do njegovih posledic na bojišču, je izraelski uradnik povedal Jeremyju Diamondu s CNN.

“Seja vlade je včasih res postala napeta in čustvena, vendar se je končala tako, da je vlada z veliko večino odobrila dogovor,” je dejal uradnik. Drugi vladni uradnik Gal Hirsch je za CNN povedal, da ga je skrajno desničarski finančni minister Bezalel Smotrich, ki je pred tem izrazil zaskrbljenost glede dogovora, na koncu podprl. Proti sporazumu sta glasovala le dva človeka, vključno s skrajno desničarskim ministrom za nacionalno varnost Itamarjem Ben-Gvirjem.

“Ameriški predsednik Joe Biden je pomagal izboljšati okvir, ki ga imate pred seboj, da se vključi več talcev za nižjo ceno. Dogovor v celoti podpira celotni varnostni aparat države,” je članom svoje vlade povedal Netanjahu.

Netanjahu je glede talcev med dvema ognjema, saj družine zajetih talcev zahtevajo naj vlada doseže njihovo vrnitev domov, skrajno desni člani njegove vlade pa so proti in zahtevajo nadaljevanje vojaških operacij v Gazi brez premora.

AFP na podlagi neimenovanih virov Hamasa in Islamskega džihada navaja, da okvirni dogovor predvideva pet dni premirja in popolno prekinitev ognja ter konec izraelskih zračnih operacij nad Gazo, razen na severu, kjer se bodo ti napadi ustavili le za po šest ur na dan. Palestinci bi naj v zameno za 50 talcev dobili okrog 300 žensk in otrok, ki so trenutno v izraelskih zaporih.

Netanjahu je svoji vladi v torek povedal, da bo dogovor izraelskim silam omogočil, da se pripravijo na nadaljevanje bojev in dodal, da se vojna nadaljuje dokler Izrael ne bo dosegel vseh ciljev – uničenja Hamasa in vrnitve talcev.

Družina 3-letne ameriške ujetnice upa, da jo bodo izpustili do petkovega rojstnega dne Družine ameriških talcev v Gazi še vedno čakajo, da izvedo, ali bodo njihovi najdražji izpuščeni v okviru dogovora, ki je bil zagotovljen. Med njimi so sorodniki 3-letne Abigail Edan , najmlajše ameriške ujetnice , katere starše je ubil Hamas.

Njena stara teta Liz Hirsh Naftali je čakanje opisala kot mučno. “Za našo družino smo zadnjih sedem tednov preživeli … v skrbeh, spraševanju, molitvi, upanju,” je povedala za CNN v torek zvečer.

Abigail ima 6-letno sestro in 10-letnega brata, ki sta oba videla umor svojih staršev med brutalnimi napadi Hamasa na Izrael 7. oktobra, je dejal Naftali. Mlajša brata in sestra sta se 14 ur skrivala v omari, je rekla. Družina še naprej upa, da bo Abigail ena prvih, ki bo izpuščena.

“Edina stvar, ki se je vsi držimo, je, da upamo, da zdaj, ko Abigail pride domov, pride domov do petka,” je dejal Naftali. »V petek je njen 4. rojstni dan. Moramo videti Abigail, da pride ven, in takrat bomo lahko verjeli.

COMMENTS

Wordpress (0)