Sin ameriškega predsednika Joeja Bidena Hunter Biden si je premislil glede priznanja krivde – TOPNEWS.si

Sin ameriškega predsednika Joeja Bidena Hunter Biden si je premislil glede priznanja krivde

Sin ameriškega predsednika Joeja Bidena Hunter Biden si je premislil glede priznanja krivde

Sin ameriškega predsednika Joeja Bidena Hunter Biden se je danes na zveznem sodišču v državi Delaware izrekel za nedolžnega glede dveh davčnih kaznivih dejanj in laganja pri nakupu orožja. To je storil, potem ko je zaradi pomislekov sodnice o postopkih tožilstva razpadel njegov sporazum z zveznimi tožilci o priznanju krivde za obe dejanji.

Hunter Biden je prejšnji mesec s tožilstvom, ki ga preiskuje še iz časov predsednika Donalda Trumpa, dosegel dogovor, da bo priznal krivdo za davčni utaji in sprejel pogojno kazen glede nakupa orožja, s čimer bi se izognil zaporni kazni.

Zvezna sodnica Maryellen Noreika se je na zaslišanju pozanimala, ali je zadeva s tem urejena in je preiskava proti Bidnu končana, tožilci pa so njo in Bidnove odvetnike presenetili s trditvijo, da se preiskava nadaljuje, pri čemer podrobnosti niso želeli razkriti.

Sodnica, ki jo je na položaj leta 2017 imenoval Trump, je strani nato pozvala, naj se dogovorita. Ker se nista, se je Hunter Biden vrnil na sodišče ter zavrnil priznanje krivde in se izrekel za nedolžnega.

Do dogovora sicer še vedno lahko pride, saj je sodnica stranema dala na voljo 30 dni, da ga dosežeta.

Republikanski politiki, ki želijo težave Hunterja Bidna na vsak način povezati s predsednikom Bidnom, sicer trdijo, da je sodnica dogovor zavrnila, ker je bil preveč ugoden za obtoženega.

Medtem je že jasno, da bodo sinove težave še naprej predstavljale težavo za očeta, ki se bo na volitvah 2024 potegoval za nov predsedniški mandat. Republikanski kongresniki skušajo na zaslišanjih ustvariti prepričanje, da je Joe Biden kot podpredsednik ZDA v času predsednika Baracka Obame iz Kitajske preko sina prejemal podkupnine.

Preiskava tožilca Davida Weisa sicer ni odkrila nič bolj resnega od tega, da je Hunter Biden v času, ko se je spopadal z odvisnostjo od mamil, kupil pištolo in na obrazcu zatrdil, da ni odvisen od mamil. Takšni pregoni se v ZDA končajo z dogovorom in nizko kaznijo oziroma brez kazni.

Hunter Biden ni plačal med 1,1 in 1,5 milijona dolarjev zveznih davkov pred zakonskimi roki in je bil pripravljen priznati krivdo za dve davčni obtožbi, tožilci pa so se strinjali, da predlagajo pogojno kazen.

»Danes ne morem sprejeti sporazuma o priznanju krivde,« je dejala okrožna sodnica Maryellen Noreika . Noreika je dejala, da ima “pomisleke” glede tega, da stranke navidezno povezujejo sporazum o priznanju davčne krivde z razrešitvijo obtožbe proti orožju. Med postopkom je tožilstvo potrdilo, da preiskava proti Bidnu še poteka.

Po pogajanjih se je predsednikov sin nato strinjal, da bo priznal krivdo za dve davčni obtožbi v dogovoru, ki vključuje le ravnanje, povezano z davčnimi prekrški, uživanjem drog in posedovanjem orožja. Obe strani sta se strinjali, da ga ta dogovor ne ščiti pred morebitnimi prihodnjimi obtožbami. Toda sodnik ni bil zadovoljen.

“Kaj pa če je protiustavno?” je vprašala. “Poskušam se ustrezno odrešiti in upoštevati, da se prepričam, da ne naredimo napačnega koraka.” Medtem ko je preiskava potekala, je Hunter Biden v celoti plačal svoj račun za zvezni davek , skupaj z obrestmi in kaznimi, so že povedali njegovi odvetniki.

Ministrstvo za pravosodje iz obdobja Trumpa je leta 2018 začelo preiskavo Hunterja Bidna in preiskava se je vztrajno širila , da bi preučila, ali je kršil zakone o pranju denarja in tujem lobiranju s svojimi večmilijonskimi posli v tujini . Zvezni preiskovalci so preučili tudi neplačane davke in izdatno zapravljanje Hunterja Bidena, ki je nastalo med bojem z odvisnostjo .

Preiskavo je vodil ameriški državni tožilec David Weiss. Imenoval ga je Trump, Joe Biden pa ga je obdržal na delovnem mestu , da je lahko nadaljeval s preiskavo. Nobenega javnega znaka ni, da bi Joe Biden ali Bela hiša kdaj poskušala posredovati v preiskavi. Bizarnega pravnega spopada med najvišjim republikanskim poslancem in odvetniki Hunterja Bidna, ki je izbruhnil na predvečer njegovega nastopa na sodišču, na sredo ni prišlo do zaslišanja.

Spor se vrti okoli tega, ali je članica pravne ekipe Hunterja Bidna lagala sodišču o svoji identiteti, da bi umaknili torkovo prijavo predstavnika republikanske stranke Jasona Smitha, predsednika odbora za načine in sredstva predstavniškega doma, o domnevnem političnem vmešavanju v preiskavo.

V poznem zasuku je sodnik zagrozil, da bo kaznoval odvetnike Hunterja Bidna zaradi zadeve. Zanikali so trditve in incident označili za “nenamerno napačno komunikacijo” sodnega osebja.

S političnega vidika pa je vprašanje izjemno problematično za predsednika Bidna, ki se zavzema za zaostritev zakonodaje proti orožju.Hunter Biden je bil pripravljen priznati tudi krivdo za davčno utajo, ker v letih 2017 in 2018 ni plačal po 100.000 dolarjev zveznega davka. Sodnica pri tem ni našla nič spornega, saj so takšni dogovori nekaj povsem običajnega, z njimi pa se obtoženi izognejo zaporu.

Predsednik Joe Biden preiskave sina doslej javno še ni komentiral.

COMMENTS

Wordpress (0)