( V ŽIVO) Petkovi protestniki se vračajo, nocoj pred ministrstvo za zdravje – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) Petkovi protestniki se vračajo, nocoj pred ministrstvo za zdravje

( V ŽIVO) Petkovi protestniki se vračajo, nocoj pred ministrstvo za zdravje

V Ljubljani se bo ob 18 uri zvečer odvijal shod za javno zdravstvo v organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva; predi ulic  v Ljubljani. Ali se bo javnega soočanja, ki rahlo spominja na predvolilno soočenja političnih strank  na Trgu republike pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami  volitvami, udeležila tudi ministrica za zdravje bo znano zvečer.  Kot so v izjavi za javnost zapisali Jenullovi, jo pričakujejo, saj so ji javno predali vabilo.

D͟A͟N͟E͟S͟: SHOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
.
Že nekaj let gledamo, kako politika v spregi z različnimi interesnimi skupinami, ki v zdravstvu vidijo zgolj priložnost za bajne zaslužke, aktivno ruši javni sistem. Prav ta prevlada zasebnih interesov je javno zdravstvo pripeljala do stanja, v katerem je danes: do sistematičnih kršitev pravic pacientov in pacient, do nedostopnosti storitev, ki je za marsikoga tudi usodna. Pokažimo, da nam je dovolj tega, da se profit postavlja pred življenja ljudi. Stopimo skupaj in zahtevajmo temeljite spremembe za pravično in učinkovito javno zdravstvo!
Zato te pozivamo, da se nam pridružiš na shodu. Javno zdravstvo bomo iztrgali iz lovk kapitala! Jasno in glasno bomo pokazali, da se z dosedanjo politiko v zdravstvu ne strinjamo, in se zavzeli za dostopnost javnega zdravstva ter pravico do osebnega zdravnika!
USTAVIMO RUŠENJE JAVNEGA ZDRAVSTVA!

“Danes ob 18.00 pred Ministrstvom za zdravje (na Štefanovi ulici 5) organiziramo SHOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO. Na shod smo povabili ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel in ji tako dali priložnost, da se iz oči v oči sreča s pacientkami in pacienti ter jih seznani z načrti za urgentno reševanje javnega zdravstvenega sistema. 

Njena odločitev o udeležbi bo jasno pokazala, ali so namere o sodelovanju s civilno družbo na področju zdravstva resne. Obenem bo dogodek priložnost, da ministrica javno predstavi svoj načrt za izpolnjevanje zelo jasnih predvolilnih zavez, ki so jih koalicijske stranke dale ljudem. V kolikor se ministrica ne bo udeležila soočenja, bo na dogodku prisoten njen simboličen nadomestek iz kartona. 

Shod bomo začeli z aplavzom vseh udeleženih za vse tiste zaposlene v javnem zdravstvu, ki kljub težkim pogojem strokovno in predano delajo za dobrobit pacientov in pacientk. Tako se bomo zahvalili vsem, ki še vedno vztrajajo v javnem zdravstvenem sistemu in verjamejo, da je dostopnost zdravstvene oskrbe za vse pomembnejša od dodatnih osebnih dobičkov.  

Na rumenih tribunah (prav tistih, na katerih so nam predsedniki koalicijskih strank pred volitvami obljubljali zaščito javnega zdravstva) bomo ob začetku shoda predstavili nekaj njihovih jasnih in nedvoumnih programskih zavez: stranka SD je tako v svojem programu obljubila “omejitev dela zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju hkrati” in program za skrajševanje čakalnih vrst “30 dni za prvi specialistični pregled”, stranka Levica se je med drugim zavezala “prepovedi dvojnih zdravniških praks”, “uvedbi standardov in normativov”, in “zaustavitvi podeljevanja nereguliranih koncesij”, gibanje Svoboda se je v svojem programu zavezalo “uvedbi standardov in normativov za zdravnike” vse tri stranke pa so se med drugim zavezale zahtevi Glasu ljudstva: “Prepove naj se “popoldansko delo” zdravnic in zdravnikov pri zasebnikih in razmeji javno ter zasebno zdravstvo.” 

Po več kot letu in pol je skrajni čas, da se vladna koalicija ponovno spomni teh obljub in jih začne izpolnjevati. Zato smo pripravili naš interventni zakon, ki črpa direktno iz njihovih predvolilnih programov, javnih zavez in njihove lastne koalicijske pogodbe.

Vlado ter premierja Goloba opozarjamo: Čas za ukrepanje je zdaj, popravnega izpita za javno zdravstvo ne bo!

Ministrici (ali njeni nadomestnici) bomo nato zastavili 7 ključnih vprašanj na področju javnega zdravstva, ki obravnavajo poglavitne vzroke za nezadržno rušenje javnega zdravstva, naraščanje čakalnih dob in števila oseb brez izbranega zdravnika (glej priponko). Ministrici smo vprašanja poslali tudi pisno in v kolikor nam bo posredovala odgovore ali nanja odgovorila osebno, ji bomo prisluhnili. V vsakem primeru pa bomo tudi sami pojasnili, kako se naš predlog interventnega zakona, za katerega smo že zbrali več kot 5.000 overjenih podpisov, konkretno in direktno spopada z največjo zdravstveno krizo v naši zgodovini.  

Shod se bo nato spremenil v veliko PROTESTNO ČAKALNO VRSTO, ki se bo v dolgi koloni posameznih udeležencev (opremljenih s številkami, ki ponazarjajo njihovo “mesto v čakalni vrsti”) odpravila do Državnega zbora in tam simbolično trkala na vrata, da prebudijo poslanke in poslance, jih spomnijo na njihove obljube in hkrati “potrkajo na njihovo vest”.

Za zaključek bomo pred vhodom v državni zbor ponovno parkirali in priklenili naš veliki kip kolesarskega protestnika, ki nosi pomenljivo ime “Vlado Paznik”, ter tako vlado opozorili, da lahko edino odločno izpolnjevanje njihovih lastnih predvolilnih zavez prepreči ponovno kolesarjenje na Trgu republike!

Čas za obljube, izjave, izgovore in časovnice se je iztekel. V začetku decembra bomo v zakonodajni postopek vložili naš interventni zakon in takrat bo imela vladna koalicija samo dve izbiri: izpolnitev svojih povsem jasnih predvolilnih zavez ali pa dokončno priznanje, da nima nikakršnega namena spoštovati svojih obljub in potreb pacientov končno  postaviti nad privilegije dobičkarskih elit, ki si na rušenju javnega zdravstva ustvarjajo astronomske dobičke. 

Se vidimo ob 18:00 pred Ministrstvom za zdravje!”

COMMENTS

Wordpress (0)