Najpomembnejši dvostranski odnos na svetu: “Svet pa je dovolj velik za blaginjo obeh držav” je Xi dejal Bidnu, ki je svoj pristop povzel kot: “Zaupaj, vendar preveri.” – TOPNEWS.si

Najpomembnejši dvostranski odnos na svetu: “Svet pa je dovolj velik za blaginjo obeh držav” je Xi dejal Bidnu, ki je svoj pristop povzel kot: “Zaupaj, vendar preveri.”

Najpomembnejši dvostranski odnos na svetu: “Svet pa je dovolj velik za blaginjo obeh držav” je Xi dejal Bidnu, ki je svoj pristop povzel kot: “Zaupaj, vendar preveri.”

Ameriški predsednik Joe Biden in kitajski voditelj Xi Jinping sta se v sredo dogovorila, da bosta odprla predsedniško odprto telefonsko linijo, obnovila komunikacijo med vojaki in si prizadevala za omejitev proizvodnje fentanila, kar kaže na otipljiv napredek pri prvem soočenju z osebni pogovori čez eno leto. Biden in Xi sta se sestala za približno štiri ure na obrobju San Francisca, da bi razpravljala o vprašanjih, ki so zaostrila ameriško-kitajske odnose.

Načrtujejo obnovitev vojaških stikov, ki jih je Kitajska prekinila, potem ko je tedanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi avgusta 2022 obiskala Tajvan.

“Vrnili smo se k neposredni, odprti jasni neposredni komunikaciji na neposredni podlagi,” je dejal Biden. Poleg tega je Biden dejal, da sta se s Xijem strinjala s komunikacijo na visoki ravni. “Z njim sva se dogovorila, da lahko vsak od naju neposredno prevzame telefonski klic in se bova takoj slišala.” Toda v komentarju, ki bi verjetno razjezil Kitajce, je Biden novinarjem kasneje dejal, da ni spremenil svojega mnenja, da je Xi diktator. “No, poglejte, je. Mislim, on je diktator v smislu, da je človek, ki vodi državo, ki je komunistična država,” je dejal Biden.

Xi je Bidnu dejal, da so negativna stališča komunistične partije v ZDA nepravična, je ameriški uradnik povedal novinarjem po srečanju. Biden in Xi sta vstopila v pogovore, da bi zgladila težavno obdobje v odnosih, ki so se poslabšali, potem ko je domnevno kitajski nadzorni balon preletel ZDA in ga je februarja sestrelilo ameriško lovsko letalo. Biden je dejal, da je opozoril na področja, ki imajo Washington zaskrbljenost, vključno s pridržanimi državljani ZDA, človekovimi pravicami in agresivnimi dejavnostmi Pekinga v Južnokitajskem morju.

“Samo govoriva, samo odkrita sta drug do drugega, da ne bo nesporazuma,” je dejal Biden. Biden je zahteval, da obe državi institucionalizirata dialoge med vojskami, ameriški obrambni minister Lloyd Austin pa se bo srečal s kitajskim kolegom, ko bo ta oseba imenovana, je dejal visoki ameriški uradnik. Ameriška in kitajska vojska sta imeli v preteklem letu številne skorajšnje spopade in ostre izmenjave.

Biden in Xi sta se strinjala, da bo Kitajska ustavila izvoz izdelkov, povezanih s proizvodnjo opioida fentanila, ki je glavni vzrok prevelikih odmerkov drog v ZDA. “To bo rešilo življenja,” je dejal Biden in dodal, da ceni Xijevo “zavezanost” temu vprašanju. V skladu s sporazumom bo Kitajska neposredno sledila določenim kemičnim podjetjem, ki izdelujejo predhodne sestavine fentanila, je novinarjem povedal visoki ameriški uradnik. Obljubil je, da bo “zaupal, vendar preveril” kitajske ukrepe glede droge.

 

Voditelja sta se tudi dogovorila, da bosta zbrala strokovnjake, ki bodo razpravljali o tveganjih umetne inteligence. Ameriški uradnik je opisal izmenjavo glede Tajvana, demokratičnega otoka, ki ga Kitajska razglasi za svoje ozemlje. Kitajska daje prednost mirni ponovni združitvi z otokom Tajvanom, ki si ga Kitajska lasti, je Xi povedal Bidnu, je dejal ameriški uradnik, vendar je Xi nadaljeval z govorom o pogojih, v katerih bi lahko uporabili silo.

Biden je dejal, da je poudaril potrebo po miru in stabilnosti v Tajvanski ožini. Ameriški uradnik je dejal, da se je Biden zavzemal za ohranitev statusa quo in za to, da Kitajska spoštuje tajvanski volilni proces. “Predsednik Xi je odgovoril: ‘Glej, mir je vse lepo in prav, toda na neki točki se moramo premakniti k bolj splošni rešitvi’,” je uradnik citiral Xija.

Xi je tudi pozval ZDA, naj prenehajo pošiljati orožje Tajvanu in podprejo mirno “ponovno združitev” Kitajske s Tajvanom, poročajo kitajski državni mediji. Biden je dejal, da je prosil Xija, naj uporabi svoj vpliv pri Iranu, da bi pozval Teheran, naj ne izvaja posredniških napadov na cilje ZDA na Bližnjem vzhodu, medtem ko se konflikt med Izraelom in Hamasom v Gazi nadaljuje.

Biden je kitajskega voditelja sprejel na posestvu Filoli, podeželski hiši in dobro negovanih vrtovih približno 30 milj (48 km) južno od San Francisca, kamor se bosta preselila pozneje zaradi vrha foruma Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (APEC ) .Xi je prišel na srečanje v želji po spoštovanju ZDA, saj si kitajsko gospodarstvo težko opomore od počasne rasti.

Biden, ki si je že dolgo prizadeval za srečanje, je dal pozdravni ton, katerega cilj je bil izkazati spoštovanje, in ga obravnaval kot glavnega igralca na globalnih žariščih. “Planet Zemlja je dovolj velik, da bosta državi uspeli,” je Xi dejal Bidnu, ko so s svojimi delegacijami sedeli drug nasproti drugega za dolgo mizo v okrašeni konferenčni sobi.

“Poznam človeka, poznam njegov modus operandi, pogledal sem ga v oči – imamo nesoglasja. Ima drugačen pogled kot jaz na veliko stvari, vendar je bil pošten. Ne mislim tako dobrega, boljšega, brezbrižnega, samo naravnost,” je dejal Biden. Videti je bilo, da je srečanje izpolnilo Bidnov prvotni cilj utrditve odnosov med narodoma. Toda ameriški predsednik je svoj pristop povzel kot: “Zaupaj, vendar preveri.”

Biden je dejal, da morata ZDA in Kitajska zagotoviti, da konkurenca med njima “ne preide v konflikt” in “odgovorno upravljati svoje odnose “. Po kosilu so si voditelji po približno štirih urah trajajočem druženju privoščili krajši skupni sprehod po urejenem vrtu dvorca. Biden je pomahal novinarjem in dvignil dva palca, ko so ga vprašali, kako potekajo pogovori. “No,” je rekel.

Xi je Bidnu ob začetku pogovorov povedal, da se je od njunega zadnjega srečanja pred letom dni na Baliju zgodilo veliko . “Svet je izšel iz pandemije COVID-a, vendar je še vedno pod njenimi ogromnimi vplivi. Svetovno gospodarstvo okreva, vendar njegov zagon ostaja počasen.”

Odnose med ZDA in Kitajsko je označil za “najpomembnejše dvostranske odnose na svetu” in dejal, da z Bidnom “prevzameta veliko odgovornost za oba naroda, za svet in za zgodovino”.

“Za dve veliki državi, kot sta Kitajska in ZDA, druga drugi ne pride v poštev,” je dejal. “Nerealno je, da bi ena stran preoblikovala drugo, konflikt in konfrontacija pa imata neznosne posledice za obe strani.” Voditelji iz skupine 21 držav APEC – in na stotine izvršnih direktorjev v San Franciscu, da bi jim dvorili – se srečujejo sredi relativne kitajske gospodarske šibkosti , ozemeljskih sporov Pekinga s sosedami in konflikta na Bližnjem vzhodu, ki ločuje Združene države od zaveznikov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)