(VIDEO) “Včasih imam občutek, ko da gledam dokumentarni film iz sosednje države o delovanju mafijskega sistema” – Soniboj Knežak o “filmskih občutkih” po objavi vmesnega poročilu o ob(-)vodnem financiranju medijev – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Včasih imam občutek, ko da gledam dokumentarni film iz sosednje države o delovanju mafijskega sistema” – Soniboj Knežak o “filmskih občutkih” po objavi vmesnega poročilu o ob(-)vodnem financiranju medijev

(VIDEO) “Včasih imam občutek, ko da gledam dokumentarni film iz sosednje države o delovanju mafijskega sistema” – Soniboj Knežak o “filmskih občutkih” po objavi vmesnega  poročilu o ob(-)vodnem financiranju medijev

Včeraj je bil eden tistih dni, ko medijskim hišam za osrednje dnevnike in večerna poročila ni bilo potrebno iz “petnih žil” vleči zgodb, da bi zapolnili “prime time”. Je pa zanimivo, da niti v Odmevih, niti v pri Slaku v 24ur Zvečer ni bilo niti besede o najbolj odmevnem dogodku objavi vmesnega poročila preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank. Kot, da se ni zgodilo. Celo državna tiskovna agencija, ki sicer natančno, korektno  in virno popiše vsako “pasjo mašo” včeraj o tiskovni konferenci ni objavila niti besede. Zgolj pred tiskovno konferenco kratek povzetek 200 strani dolgega  poročila, o sami tiskovni konferenci pa nič.

“Imam včasih občutek, ko da gledam dokumentarni film iz sosednje države  o delovanju mafijskega sistema,” je filmske  občuteke na  kratko povzel podpredsednik preiskovalne komisije in poslanec SD-ja  Soniboj Knežak. In ve se kako deluje mafija, kjer velja omerta – mafijski kodeks časti. Gre za kodeks molka ter kodeks časti in ravnanja, ki daje pomen molku pred zasliševanjem oblasti ali zunanjih oseb.  Kaj pomeni kršitev zarote molka je najprej  izkusila Mojca Pašek Šetinc nekdanja novinarka RTV-ja,  zato je novinarjem postalo hitro  jasno , da se lahko zgodi tudi njim in zato je za  njih najbolj varno, da vmesnega poročila sploh ne omenjajo. Saj poznate film “Pelikanovo poročilo” -“The Pelican Brief” po knjigi Johna Grishama  z Julio Roberts in Denzlom Washington v glavnih vlogah.

“Glavna ugotovitev vsega, kar smo na komisiji počeli v letu dni in nekaj mesecih, je, da obstaja zelo skrbno izdelan obvodni model financiranja določene politične stranke,” je na današnji novinarski konferenci izpostavila predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek. “Imamo opravka z v bistvu zelo skrbno izdelanim obvodnim modelom financiranja, ki bi mu lahko kar mirno rekli pralnica denarja. Gre namreč za prenakazovanje ogromnih vsot denarja neznanega izvora, tudi dvigovanje res enormnih količin gotovine, kar na bančnih okencih”.

Komisija je v delnem poročilu predstavila pet zadev, in sicer primere financiranja stranke SDS s strani občin, primer poslanca SDS Zorana Mojškerca in njegovega nekdanjega podjetja Geopolar Zaščite ter pogodbo Telekoma z Inštitutom za avtorsko pravico v vrednosti šest milijonov evrov za obdobje petih let. Pod drobnogled je vzela tudi primer davčnega svetovalca Roka Snežiča in njegove povezave s stranko SDS ter primer financiranja stranke SDS z madžarskim kapitalom.

V primeru občin je ugotovila, da je v obdobju približno sedmih mesecev pred državnozborskimi volitvami leta 2022 s strani občin, kjer so župani povezani s SDS ali v koaliciji z njo, “steklo zelo razpršeno in živahno plačevanje intervjujev, člankov in oglasov v tedniku Demokracija, ki ga izdaja podjetje Nova obzorja.”

Pri primeru poslanca Mojškerca sta se komisiji po besedah njene predsednice izrisali dve zgodbi. Prva je sum izdaje fiktivnih računov za izvajanje izobraževanj mestne svetniške skupine stranke SDS v Mestni občini Ljubljana, druga pa sum zlorabe položaja in sum pranja denarja v primeru poslov med podjetjem Geopolar in Boštjanom Auerjem sp v skupnem znesku okoli 90.000 evrov.

Zelo podrobno je komisija raziskala še pogodbo, ki jo je Telekom Slovenije sklenil z Inštitutom za avtorsko pravico v lasti Blaža Ranta. “In sicer je šlo za pogodbo v vrednosti šet milijonov evrov za obdobje petih let”. Naša preiskovalna komisija zelo utemeljeno na podlagi vseh dokazov, ki smo jih zbrali in tudi na podlagi zaslišanj ugotavlja, , “da je šlo za škodljivo pogodbo za Telekom”, je poudarila predsednica komisije. Ob tem nobena od uprav, ki sta vodili Telekom v času izvajanja omenjene pogodbe, ni storila ničesar za to, da bi pogodbo prekinili, je ugotovitve komisije med drugim dejala Šetinc Paškova.

“Potem je četrti primer, ki smo ga na nek način zajeli še iz prejšnje preiskovalne komisije, je primer Roka Snežiča in bom rekla kar njegovih komplicev, predvsem in pretežno bosanskih državljanov, p a tudi nekaterih slovenskih, kjer se je na več primerih izrisala zelo podrobna shema nekega finančnega mehanizma, ki bi mu lahko kar mirno rekli pralnica denarja. Gre namreč za prenakazovanje ogromnih vsot denarja neznanega izvora med različnimi računi, ki so bili odprti v različnih državah. Bom rekla kar v trikotniku ali štirikotniku   držav Bosna, Madžarska, Avstrija in Slovenija in na koncu ob prenakazovaju teh ogromnih vsot denarja tudi dvigovaje res enormnih količi gotovine, kar na bančnih okencih v katero se je vpelo posojilo stranki SDS,” je dogajanje v zvezi s Snežičem  povzela Paškova.

“In peti, po moji oceni najbolj problematičen del je pa primer madžarskega financiranja in sicer kako je teklo tisto financiranje -denarja za katerega menimo in ugotavljamo, da je vir madžarski proračun, delno pa ugotavljamo, da je lahko vir tudi ruski”.

Glede madžarskega kapitala komisija med drugim ugotavlja, da se je denar v Slovenijo stekal prek dveh madžarskih podjetij, in sicer podjetja Ripost, ki je bilo ustanovljeno na Madžarskem in sodi v madžarski sistem KESMA, in nato podjetja R-post-R založništvo, ki je bilo ustanovljeno v Sloveniji.

“V nekem določenem obdobju se je prek tega sistema s finančnim vzvodom na Madžarskem v Slovenijo steklo 14 milijonov evrov za podjetji NovaTV24.si in Nova obzorja. Dodatno pa je prek Slovenije prek obeh podjetij tekel še en tok denarja v skupni vrednosti okoli štiri milijone evrov, ki ni končal v Sloveniji, ampak je nadaljeval pot v Makedonijo,” je ugotovitve med drugim nanizala Šetinc Paškova.

Po eni strani je šlo za madžarski državni interes, da bi vstopili na nekatera vitalna gospodarska področja v Sloveniji. “Hkrati so bili v to vpeti osebni interesi ljudi iz najožjega političnega kroga Viktorja Orbana, da bi v Sloveniji odpirali podjetja in pridobivali davčne številke z namenom, da bi preko Slovenije po domače povedano prali denar,” je izpostavila. Komisiji se ob tem zastavlja tudi vprašanje, zakaj teh zadev ni spremljala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, je dodala.

“Ja kot je predsednica ugotovila, da se nobeno kosilo ne poje zastonj. Ja ta ugotovitev je točna in zelo zaskrbljujoča. Namreč ta dimenzija, ko je Madžarska  v igri pomeni na nek način tudi krnjenje oziroma celo izgubo suverenosti te države , kajti to, da se je ta hobotnica , ki je ustvarila in do katere smo prišli, svoje lovke steguje v različne sektorje te družbe nas mora zelo močno skrbeti. Kot ste sami videli in slišali zdajle, že prejšnjič sem dejala, da je to eden boljših političnih trilerjev na katerega sem naletela v življenju pravzaprav zelo hud politični triler in zadeve so izjemno izjemno resne. Tako da dejansko , kot je povedala predsednica je to zelo  dober vzporedni para sistem ali pa finančni mehanizem, ki je seveda neformalen ampak škodljiv za to državo. Vanja so vpletena tako javna državna podjetja, občine in pa na žalost tudi sosednja država,” je besede Mojce Pašek Šetinc  podkrepila  poslanka Levice Nataša Sukić.

Moram reči, da se nikakor ne strinjam z Anjo Bah Žibert, da je smešno s čim se ta komisija ukvarja. Mislim , da meni, kolegicam pa tistim , ki si bodo vzeli čas pa prebrali to končno poročilo jim ne bo do smeha, ” je dejal Soniboj Knežak. Knežaka skrbi, da je komisija odkrila več dvigov gotovine v vrednosti več 100.000 evrov, ob tem pa so organi, ki naj bi odkrivali pranje denarja in podobne transakcije, povsem odpovedali, je poudaril

Predsednik SDS Janez Janša je na novinarski konferenci po včerajšnjem  sestanku vodij parlamentarnih strank dejal, da če ta podjetja, ki pokrivajo nekaj odstotkov medijskega prostora delujejo kot vzporedni računi stranke, potem vsi ostali mediji delujejo kot vzporedni računi vladne koalicije. V stranki SDS pa so tudi razočarani, ker ta komisija ni ugotovila, “zakaj je bilo nakazanih 100.000 evrov gospe Vukovič, ki je zdaj generalna sekretarka Svobode. Tako da bo imela ta komisija še veliko dela,” je še dodal Janša.

Besedilo vmesnega poročila lahko v integralu preberete na portalu DZ-ja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)