Borut Pahor in Tanja Fajon v New Yorku na zasedanju Generalne skupščine ZN in uradnem sprejemu za predstavitev kandidature Slovenije v Varnostni svet OZN – TOPNEWS.si

Borut Pahor in Tanja Fajon v New Yorku na zasedanju Generalne skupščine ZN in uradnem sprejemu za predstavitev kandidature Slovenije v Varnostni svet OZN

Borut Pahor in Tanja Fajon v New Yorku na zasedanju Generalne skupščine ZN in uradnem sprejemu za predstavitev kandidature Slovenije v Varnostni svet OZN

-V New Yorku se danes začenja splošna razprava svetovnih voditeljev na 77. zasedanju Generalne skupščine ZN, ki se je udeležuje tudi slovenska delegacija pod vodstvom predsednika Boruta Pahorja. Predsednik bo imel svoj govor v sredo, do prihodnjega ponedeljka pa bo imel več srečanj in dogodkov.

Splošna razprava voditeljev tokrat prvič po dveh letih omejitev zaradi pandemije koronavirusa spet poteka povsem v živo in za govorniškim odrom se bo do začetka prihodnjega tedna zvrstilo 193 predsednikov, premierjev in ministrov ter veleposlanikov.

Na daljavo se bo s posebnim dovoljenjem članic ZN kljub ugovoru Rusije oglasil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, potekalo pa bo tudi zasedanje Varnostnega sveta, posvečeno Ukrajini.

Posledice ruske vojne proti Ukrajini, ki po svetu viša cene hrane in energije, in pandemije koronavirusa, ki se neenakomerno umirja po svetu, so zavrle uresničevanje razvojnih ciljev ZN do leta 2030.

Pogreb britanske kraljice Elizabete II je medtem malce pomešal urnik govorov in ameriški predsednik Joe Biden bo nastopil šele v sredo, ko bo imel zvečer v Prirodoslovnem muzeju sprejem za svetovne voditelje in njihove partnerje, ki je bil v preteklosti zaradi pandemije prekinjen.

Pred začetkom splošne razprave je bil sicer konec tedna pripravljen poseben vrh o transformaciji izobraževanja, do konca pa se bo zvrstilo še veliko posebnih dogodkov, sestankov, zasedanj in prireditev, ki se jih bosta udeleževala tudi Pahor in zunanja ministrica Tanja Fajon.

V sporočilu kabineta predsednika države so med drugim zapisali:

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo med 20. in 26. septembrom 2022 udeležil visokih dogodkov in splošne razprave 77. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku.

Ob robu splošne razprave bo 26. septembra 2022 prirejen poseben uradni sprejem za predstavitev kandidature Slovenije v Varnostni svet OZN za obdobje 2024–2025 – s posebnim nagovorom ga bo otvoril predsednik Republike Slovenije.

Letošnje 77. zasedanje Generalne skupščine (GS) OZN, ki mu predseduje Csaba Kőrösi (Madžarska), se je uradno začelo 13. septembra 2022, splošna razprava pa bo potekala od 20. do 26. septembra 2022. Naslov splošne razprave je tokrat “Prelomni trenutek: reformne rešitve za medsebojno povezane izzive”.

V ospredju dejavnosti delegacije Republike Slovenije, ki jo vodi predsednik republike Borut Pahor, bo pridobivanje podpor za kandidaturo Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu OZN za obdobje 2024–2025. Volitve bodo potekale v času 77. zasedanja GS OZN junija 2023. Slovenija kandidira pod sloganom “Krepimo zaupanje – varujemo prihodnost” in s tem poudarja področja, na katerih se je v tridesetletni zgodovini že izkazala za verodostojno partnerico v mednarodnih odnosih. Prvi del slogana se nanaša na spoštovanje mednarodnega prava, še zlasti z vidika odgovornosti, preprečevanje konfliktov, transparentnost ter agendo žensk, miru in varnosti, drugi del pa na podnebje in varnost, vodno diplomacijo, prehransko varnost in otroke v oboroženih spopadih.

Predsednik republike Borut Pahor bo z govorom v imenu Republike Slovenije nastopil 21. septembra 2022. Predvidoma se bo udeležil tudi drugih dogodkov na visoki ravni, med drugimi otvoritve splošne razprave, konference o preobrazbi izobraževanja, dogodka o pomenu ohranjanja biotske raznolikosti in obeležitve 30. obletnice sprejema Deklaracije o ZN o pravicah pripadnikov narodnih ali etičnih, verskih in jezikovnih manjšin.

Ob robu splošne razprave 77. zasedanja Generalne skupščine OZN se bo predsednik Borut Pahor sestal z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom in predsednikom 77. zasedanja Generalne skupščine Csabo Kőrösijem. Opravil bo številne pogovore z vodji delegacij držav iz različnih regij.

Predsednika republike bo na obisku v ZDA spremljala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

COMMENTS

Wordpress (0)