Valentin Hajdinjak odstopil s čela Darsa – Kaj to pomeni za odnose med Golobovo Svobodo in NSi Mateja Tonina, ki je že “odvrgel rokavice”? – TOPNEWS.si

Valentin Hajdinjak odstopil s čela Darsa – Kaj to pomeni za odnose med Golobovo Svobodo in NSi Mateja Tonina, ki je že “odvrgel rokavice”?

Valentin Hajdinjak odstopil s čela Darsa – Kaj to pomeni za odnose med Golobovo Svobodo in NSi Mateja Tonina, ki je že “odvrgel rokavice”?

Valentin Hajdinjak je odstopil z mesta predsednika uprave Darsa. Z odstopom se je danes že seznanil nadzorni svet družbe in za pol leta na čelo družbe imenoval člana uprave, pristojnega za področje financ in računovodstva, Davida Skornška, so zvečer sporočili iz Darsa.

Dars v sporočilu za javnost razlogov za Hajdinjakov odstop ne navaja, se je pa ta pod plazom kritik znašel po razkritju POP TV 22. oktobra o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke.

 

Hajdinjak je “podal odstopno izjavo z namenom, da ne bo Dars talec medijskih objav”, je za oddajo Odmevi Televizije Slovenije dejal predsednik nadzornega sveta Darsa Andrej Šušteršič. Dodal je, da so naročili forenzično revizijo nekaterih poslov.

Po tem razkritju se je Slovenski državni holding (SDH) ločeno sestal z upravo in nadzornim svetom Darsa. Slednjega je med drugim pozval, naj v primeru ugotovljenih kršitev ukrepa s krivdnim odpoklicem s funkcije uprave.

Prvi nadzornik Darsa Andrej Šušteršič je sicer po seji 26. oktobra zagotavljal, da uprava Darsa v trenutno sestavi deluje dobro, domnevne nepravilnosti, ki jih bodo pregledali pristojni organi, pa da so se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva. Zatrdil je še, da ni razlogov za krivdno razrešitev Hajdinjaka.

Hajdinjak je po objavi novinarskih prispevkov kategorično zanikal vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi. “Z vso odgovornostjo povem, da nismo prejeli nobene podkupnine, niti centa,” je poudaril na seji komisije DZ za nadzor javnih financ 27. oktobra.

Zagotovil je še, da “nobena preiskava ne bo pokazala nikakršnih aktivnosti trenutne uprave, vezane na ta primer”, in poudaril, da imajo na Darsu ničelno toleranco do nezakonitih in koruptivnih ravnanj. Dan prej so sicer v oddaji Tarča na TV Slovenija razkrili še en primer domnevnega urejanja posla na Darsu v zameno za provizijo.

Hajdinjak je položaj predsednika uprave Darsa prevzel julija 2020, v času vlade Janeza Janše, po predčasnem končanju mandata uprave s Tomažem Vidicem na čelu. Na čelo družbe se je povzpel z mesta podpredsednika NSi, s katerega je nato odstopil, je pa ostal član stranke. Tedanji nadzorni svet Darsa pod vodstvom Pavleta Hevke je poudarjal, da je bilo njegovo imenovanje kljub pretežno politični karieri strokovno.

Po lanskem nastopu vlade Roberta Goloba je bil Hajdinjak eden redkih kadrov iz opozicijskih vrst, ki se je obdržal na položaju.

Vodenje Darsa po Hadinjakovem odstopu zdaj za šest mesecev prevzema Skornšek, v upravi pa so še Lidija Kegljevič Zagorc, Andrej Ribič in Rožle Podboršek. V Darsu v današnjem sporočilu niso navedli nadaljnjih postopkov glede popolnjevanja uprave. Statut Darsa sicer predvideva upravo z največ pet člani.

Nadzorniki Darsa so na današnji seji obravnavali domnevne nepravilnosti in sprejeli sklep o izvedbi forenzične revizije določenih poslov. Sprejeli so tudi vsebino poročila svojih aktivnosti, ki jih bodo srede poslali SDH. Ta je namreč Dars po razkritju domnevnih nepravilnosti pozval k več ukrepom, o katerih mora Dars redno poročati. SDH bo v vlogi skupščine Darsa predvidoma do konca novembra sprejel ustrezen sklep glede izvedbe ukrepov.

COMMENTS

Wordpress (0)