Zaradi obilnih padavin z močnimi nalivi rdeče opozorilo za severozahod Slovenije – TOPNEWS.si

Zaradi obilnih padavin z močnimi nalivi rdeče opozorilo za severozahod Slovenije

Zaradi obilnih padavin z močnimi nalivi rdeče opozorilo za severozahod Slovenije

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes do jutra napovedala obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra, za severozahod države so zato izdali rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra za vso državo ponoči in dopoldne velja oranžno opozorilo. Reke so se v četrtek zvečer ponekod že začele razlivati.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo akumulacija padavin največja na širšem območju Posočja, Bohinja, pa tudi Gornjesavske doline, saj bodo v višinah pihali zelo močni vetrovi. Veter bo najmočnejši sredi noči in bo dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več.

Ponoči bo naše kraje prešla hladna vremenska fronta, ki jo bodo spremljale nevihte, nalivi in močnejši sunki vetra. V zelo kratkem času bo na območju Koroške in Savinjske regije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 litrov na kvadratni meter.

Danes čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter. Čez dan se bo deloma zjasnilo, na zahodu pa bo še ostalo pretežno oblačno.Reke bodo naraščale, poplavljale pa reke v Posočju, v porečju Sore na Idrijsko-Cerkljanskem, Sava Bohinjka in Sava v srednjem in zgornjem toku. Popoldne lahko v večjem obsegu poplavi tudi Drava.

Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije in ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem, opozarjajo.

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Preventivno sta zaprti cesti Bača pri Modreju-Petrovo Brdo ter Bresternica-Gaj-Sv. Juri. Zaradi poslabšanja vremenskih razmer so zaprte še nekatere druge ceste po državi, podorbni podatki pa so objavljeni na spletni strani prometnoinformacijskega centra. Ob nočni plimi do 4. ure bo morje poplavilo nižje dele obale v višini do 30 centimetrov.

 

Pretok reke Drave je bil na meji z Avstrijo ob 5. uri okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo in se povečuje. V dopoldanskem času bo predvidoma pretok dosegel do 1800 kubičnih metrov na sekundo, povečani bodo tudi dotoki. Predvidene so poplave večjega obsega, je zapisano v jutranjem hidrološkem opozorilu Agencije RS za okolje (Arso).

Reke v Posočju so večinoma že dosegle največje pretoke. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo. Razlivale se bodo tudi druge reke v več delih države. Poplavlja tudi morje.

Po podatkih centra za obveščanje je bilo zaradi ujme ponoči aktiviranih 62 gasilskih enot, zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Gasilci so že v četrtek preventivno čistili prepuste, polnili protipoplavne vreče, odstranjevali podrta drevesa, preko noči pa iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo. Prav tako so preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh, ki jih je poškodoval veter, in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije. Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč.

Po državi je zaradi poplav in plazov zaprtih več cest. Med drugim so po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Stara Fužina-Ribčev Laz pri Stari Fužini, cesta Volče-Tolmin pri Tolminu in cesta Most na Soči-Tolmin na več odsekih. Prelaz Korensko sedlo je zaprt na avstrijski strani. Preventivno je zaradi vremenskih razmer zaprta tudi cesta Bresternica-Gaj-Sv. Jurij. Na cesti Železniki-Most na Soči je med Knežo in Podbrdom prepovedan promet za tovorna vozila. Je pa od 5. ure spet odprta cesta skozi Baško grapo.

Medtem je Arso omilil vremensko opozorilo za danes, tako da za celotno državo do popoldneva velja rumeno vremensko opozorilo, in sicer zaradi padavin in neviht na severozahodu, drugod pa je rumeno vremensko opozorilo izdano zaradi možnega močnejšega vetra in neviht.

COMMENTS

Wordpress (0)