Del Slovenije so ponoči že zajeli nalivi in sunki vetra – TOPNEWS.si

Del Slovenije so ponoči že zajeli nalivi in sunki vetra

Del Slovenije so ponoči že zajeli nalivi in sunki vetra

Del Slovenije so že zajeli nalivi in sunki vetra, reke so se začele razlivati. Od jutra je v severozahodni Sloveniji že padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, padavine se bodo tam še okrepile. Krepi se tudi veter, na oceanografski boji sunki presegajo hitrost 70 kilometrov na uro, v višjih legah pa so že presegli 100 kilometrov na uro.

Reke na Gorenjskem in v Posočju so začele močno naraščati. V porečju Save Bohinjke in zgornje Soče so se že začela razlivanja vodotokov. Reke v Posočju, na Idrijsko-Cerkljanskem, v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku bodo poplavljale. Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije in ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem, Koroškem, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

https://twitter.com/ARSO_VODE/status/1720177168641126713

Pretok Drave je na meji z Avstrijo trenutno še ustaljen, vendar se bo od sredine noči do petka opoldne postopno hitro povečeval. Dopoldan se bo Drava razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne Drave povečevale. Drava lahko v petek popoldne in v noči na soboto poplavi tudi v večjem obsegu.

Danes ponoči in v petek dopoldne bo gladina morja povišana. Ob nočni plimi med 22. in 4. uro lahko morje poplavi v višini okoli 30 centimetrov, napoveduje Arso. Morje bo ob tem času močno vzvalovano. Zjutraj bo visoka gladina morja sovpadla z okrepljenim jugozahodnim vetrom.

V Bovcu je od jutra padlo 65 litrov dežja na kvadratni meter, na Voglu 90, drugod po Sloveniji pa je bilo dežja manj. V noči na petek bo državo od zahoda začela prehajati hladna vremenska fronta, ob kateri bodo nastajale nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra, so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma padlo še od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter.

Južni do jugozahodni veter se že krepi in se bo še okrepil v prihodnjih urah. Veter bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več.

Ponoči bo pretežno oblačno, padavine z nevihtami in nalivi bodo zajele vso Slovenijo. Vetrovno bo.

V petek bodo še občasne padavine. Čez dan se bo deloma zjasnilo, le na zahodu bo še ostalo pretežno oblačno. Meja sneženja bo povečini na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Jugozahodni veter bo popoldne slabel. Temperature bodo povečini od 8 do 14 stopinj Celzija.

Za severozahod države je Arso zaradi padavin za popoldne, zvečer in ponoči izdal rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

Neurje Ciaran pa je  v zahodni Evropi terjalo sedem smrtnih žrtev Prvo smrtno žrtev neurja so zabeležili v Franciji, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo. V Franciji je v mestu Le Havre moški umrl po padcu z balkona. Padec drevesa pa je bil usoden tudi za moškega v nizozemskem mestu Venray, žensko v središču Madrida ter eno osebo v Nemčiji. Dve osebi v belgijskem mestu Gent pa sta umrli zaradi vej, ki so padle z dreves. Umrl je petletni otrok, ki se je igral na prostem in 64-letna ženska, ki se je sprehajala v parku. Njen soprog in hčerka sta bila huje poškodovana.

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev. Samo v Franciji so gasilci posredovali skoraj 1900-krat, na severozahodni obali pa so zabeležili sunke vetra s hitrostjo do 207 kilometrov na uro. “Sunki vetra v Bretanji so izjemni in so podrli številne rekorde,” je sporočil francoski meteorološki urad.

Na jugu Anglije so oblasti zaprle več kot 300 šol. Na otoku Jersey so izmerili veter s hitrostjo do 164 kilometrov na uro, več tisoč gospodinjstev v Angliji pa je ostalo brez elektrike. Britanska agencija za okolje medtem opozarja na poplave vzdolž južne obale.

V Belgiji in na Nizozemskem je zaradi neurja otežen letalski, železniški in cestni promet. Nekateri leti v Antwerpen in iz njega so bili preusmerjeni v Bruselj. Na Nizozemskem je bilo odpovedanih več kot 200 letov na amsterdamskem mednarodnem letališču Schiphol, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma. Učinke neurja so čutili vse do Španije in na Portugalskem. V Španiji so oblasti opozorile na valove ob atlantski obali, visoke tudi do devet metrov.

Na prihod neurja se pripravljajo tudi v Italiji, kjer naj bi najprej doseglo sever države, nato pa osrednja območja ob Tirenskem morju. V Benečiji (Veneto) in Furlaniji Julijski krajini zaradi dežja in močnega vetra velja rdeče vremensko opozorilo, v devetih drugih deželah pa oranžno. Pričakujejo veter s hitrostjo do 130 kilometrov na uro in močne nevihte. Zato bodo šole v regiji zaprte, najprej v najbolj izpostavljenih deželah, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.vljenega nevarnega

 

COMMENTS

Wordpress (0)