“Stati na pravi strani zgodovine, pomeni stati na strani miru” – Kučan na Svetem Urhu opozoril na grozljive posledice vojn – TOPNEWS.si

“Stati na pravi strani zgodovine, pomeni stati na strani miru” – Kučan na Svetem Urhu opozoril na grozljive posledice vojn

“Stati na pravi strani zgodovine, pomeni stati na strani miru” – Kučan na Svetem Urhu opozoril na grozljive posledice vojn

Vojna je strašna stvar, najhujša, kar jih lahko povzroči človek, je na žalni slovesnosti na Svetem Urhu, ki jo je v sodelovanju z ljubljansko občino pripravila Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije dejal prvi predsednik republike Milan Kučan. “Stati na pravi strani zgodovine, pomeni stati na strani miru,” je dodal.

 

 

“Zločini in množično teptanje človekovega dostojanstva, od Karabaha prek Ukrajine vse do strašljivega dogajanja na Bližnjem vzhodu, ne dovoljujejo, da bi molčali. Današnja slovesnost je zato in tudi mora biti protest zoper nasilje. Je glas proti vojni,” je v nagovoru izpostavil Kučan.

Kot je dejal, se v vojnah sprožajo in poskušajo celo upravičevati človekova najnizkotnejša dejanja. “Takšna nedopovedljiva, kot jih v sebi skriva tudi ta kraj spomina. Ljudje, ki so jih doživeli, zato po vsem svetu dvigujejo glas, naj se nikoli več ne ponovijo. Pa vendar se vedno znova in znova ponavljajo, vedno znova je človek v tej svoji iskreni želji prevaran,” je dejal nekdanji predsednik republike. Prepričan je, da bi bilo spore, ki jih poskušajo rešiti z orožjem, mogoče rešiti po mirni poti.

“Svet, v katerem smo se morali Slovenci boriti proti agresiji JLA in za pravičen mir, je bil drugačen od današnjega. Razmerja in boj za prevlado v njem se danes vzpostavljajo z velikimi napetostmi, v katerih velike sile pogosto ne prevzemajo odgovornosti za mir, ki bi bila sorazmerna njihovemu vplivu in moči,” je še dejal Kučan.

Ob vsem, kar se dogaja v svetu okoli nas, je Kučan trdno prepričan, da danes stati na pravi strani zgodovine, pomeni stati na strani miru.

“Je težko. A vredno se je spomniti besed iz Talmuda, da kdor reši eno življenje, reši ves svet. Za začetek bo dovolj, če se bomo zavzeli za reševanje tistih, ki jih zmoremo rešiti pred zlom vojne in njenega strašljivega objema. In za to gre. Zato je vredno hoditi k tej grobnici na Svetem Urhu. Zato se je vredno spominjati,” je sklenil.

Državni vrh pa je položil  venec k spomeniku žrtvam vseh vojn v Ljubljani. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob današnjem dnevu spomina na mrtve v spremstvu državne delegacije položila venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu. Polaganje venca so pospremile salve garde Slovenske vojske in zvok trobil policijskega orkestra.

Pirc Musar so pri polaganju venca na osrednji spominski slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve spremljali podpredsednica DZ Meira Hot, predsednik državnega sveta Marko Lotrič in zunanja ministrica Tanja Fajon. Prav tako sta se slovesnosti udeležila generalni direktor policije Senad Jušić in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske Franc Koračin.

“Verjamem, da je ta spomenik tisti, ki nas lahko približa k spravi, namreč to je spomenik vsem žrtvam vojn in povojnih pobojev,” je ob robu slovesnosti v izjavi za medije dejala Pirc Musar.

Prepričana je, da je Slovenija na dobri poti do sprave, ki je sicer “intimna stvar”. “Vsak pri sebi bo moral razmisliti kdaj, kako in zakaj se je potrebno spraviti, ampak verjamem, da bomo Slovenci tudi to zmogli,” je dejala Pirc Musar.

Osrednje državno spominsko obeležje žrtvam vseh vojn, ki so prizadele slovenski narod, k spravi in edinosti ob Kongresnem trgu kliče od julija 2017, od leta 2018 pa je ceremonial polaganja venca k spomeniku sprave tudi del programa vseh uradnih obiskov visokih tujih državnikov ter osrednji kraj polaganja vencev ob 1. novembru.

Po državi pa se je na današnji praznik zvrstilo več komemoracij in polaganj vencev. Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ljubljana je na Svetem Urhu priredila žalno slovesnost s polaganjem cvetja, kjer je zbrane nagovoril prvi predsednik republike Milan Kučan.

V Mariboru pa je med drugim potekala žalna slovesnost pri partizanskem grobišču na pokopališču Pobrežje. Udeležil se je je tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je položil venca na grobišče padlim v 1. svetovni vojni in grobišče sovjetskih ujetnikov.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)